Autor Wątek: Auris HSD - przegląd 15kkm  (Przeczytany 2614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Auris HSD - przegląd 15kkm
« dnia: 06 Lipca 2017, 21:35:28 »
Witam,

Ponieważ przegląd na 15kkm zbliża się nieubłaganie, to zerknąłem sobie do książki Serwis Gwarancja, żeby zobaczyć jakie to czynności serwisowe mnie czekają.
I wynotowałem sobie:
1. Wymiana oleju i filtra oleju
2. Sprawdzenie: płynu chłodzącego przetwornika
3. Sprawdzenie: klocki i tarcze hamulcowe
4. Sprawdzenie: opony, światła, pióra wycieraczek, płyn do spryskiwaczy
5. Sprawdzenie: dywanik podłogowy - tu jakby ktoś mi mógł powiedzieć czego to dotyczy, to będę wdzięczny :)

Coś pominąłem?

Jak już znalazłem na forum, cena tego przeglądu podawana była w przedziale: 543-700zł.

Rozumiem, że jeżeli zaczną mi wymieniać zużyte pióra wycieraczek czy dolewać płynu do spryskiwaczy, to cena wzrośnie?

Jak ktoś robił przegląd w Poznaniu, to może podrzuci jakieś ceny w konkretnych serwisach.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris HSD - przegląd 15kkm
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2017, 23:47:52 »
dodaj jeszcze hmmm ok 70-80zł za czyszczenie klimy (nie pamiętam dokładnie ile to było) a filtr kabinowy kup sam...

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2017, 09:24:43 »
Rozumiem, że jeżeli zaczną mi wymieniać zużyte pióra wycieraczek
ale o to powinni zapytać, czy życzysz sobie wymiany - nigdy sami bez mojej zgody nie wymienili
czy dolewać płynu do spryskiwaczy,
dolewają bez pytania i płacisz za to. Zawsze przyjeżdżam z pełnym zbiorniczkiem
Sprawdzenie: dywanik podłogowy - tu jakby ktoś mi mógł powiedzieć czego to dotyczy
nie wiem - zapytaj jak będziesz oddawał samochód i podziel się informacją
dodaj jeszcze hmmm ok 70-80zł za czyszczenie klimy
to też zlecasz osobno i wtedy ci odgrzybią
a filtr kabinowy kup sam
nie wiem jaki jest w Aurisie, ale w moich okolicach do e12 w ASO liczyli sobie okolo 70 PLN. Jak kupisz taniej lub w tej cenie lepszy to warto tak zrobić
E18_Prestige_MultidriveS

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2017, 12:33:43 »
Ten dywanik to może w kontekście blokującego się pedału gazu?

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2017, 15:06:15 »
Dzięki za podpowiedzi.

Byłem dzisiaj w salonie gdzie kupiłem samochód. Dawniej Fietz, teraz Toyota Centrum. Niestety cena około 730zł. Moja uwaga, że drogo nie wzbudziła w ogóle żadnego zainteresowania ze strony Pana w serwisie. Tak sobie pomyślałem: "warszawka". Oczywiście bez urazy.

Potem zadzwoniłem do Bońkowskiego w Komornikach. Cena taka sama, ale Pan od razu zaznaczył, że to jest cena maksymalna i ostateczna może być odrobinę niższa. Ale nie o to chodzi. Wspomniał o punktach Toyota More, myjni i innych....generalnie widać było, że stara się jakoś klienta przyciągnąć. I ja to"kupuje", w sensie, że takich ludzi trzeba wspierać.

Już drugi raz u Bońkowskiego (też telefonicznie), doradca serwisowy wykazał dużo większa kulturą obsługi klienta i możliwościami rozwiązania problemu niż u Fietza obecnie Centrum. U Fietza było: tego nie da się zrobić, u Bońkowskiego: proszę przyjechać, bo nie jestem pewny, a nasz elektryk sprawdzi co można zrobić. Ostatecznie Fietz zrobił co trzeba przed sprzedażą samochodu. Ale niesmak pozostał.
Miałem nadzieję, że po zmianie właściciela coś się zmieni i chciałem dać im szansę, ale na razie jakoś tego nie zauważyłem. Może mają dużo roboty i im się nie chce. No to mi się zachce podjechać 7km zamiast 800m i pojadę do Bońkowskiego :D

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2017, 11:45:35 »
Ja jeżdżę do Ukleji w Suchym Lesie i póki co nie narzekam. Mój ojciec miał przeboje u Fietza, także nauczony doświadczeniem innych omijam szerokim łukiem mimo iż jest najbliżej ;). Oczywiście inni mogą mieć więcej szczęścia, ale ja pominę ryzyko. Co do ceny pierwszego przeglądu AII 1.6 powiedzieli mi w Ukleji około 700zł.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2017, 12:37:34 »
Ja za przegląd na 30kk zapłaciłem 600zł ze swoim olejem 0w20 w Rzeszowie. Strasznie dużo coś wam liczą za pierwszy który powinien być chyba tańszy?:O

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2017, 16:11:00 »
Byłem dzisiaj w salonie gdzie kupiłem samochód. Dawniej Fietz, teraz Toyota Centrum. Niestety cena około 730zł. Moja uwaga, że drogo nie wzbudziła w ogóle żadnego zainteresowania ze strony Pana w serwisie. Tak sobie pomyślałem: "warszawka". Oczywiście bez urazy.
Drogo? To są ceny Toyoty, japończycy zawsze się wysoko cenili, ja bym powiedział że to wręcz całkiem przystępna cena u nich, a nie mieszkam w Warszawie.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2017, 11:08:59 »
Drogo? To są ceny Toyoty, japończycy zawsze się wysoko cenili, ja bym powiedział że to wręcz całkiem przystępna cena u nich, a nie mieszkam w Warszawie.

Pewnie że tańszy, drugi będzie wyraźnie droższy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl