Autor Wątek: Oświetlenie przednie  (Przeczytany 72004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Oświetlenie przednie
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Listopada 2017, 19:23:07 »
W Grecji i w Niemczech obowiązuje takie samo prawo jak w Polsce, przeróbki są nielegalne. Nie wiem jacy Niemcy sprzedają takie coś do Polski, na pewno nie producenci aut.
Pozostałych nie ma co komentować - dzicz drogowa i prawna, za flaszkę masz wszystko.
A JA CHCE W TYM KRAJU BYC LEGALNY I WIDZIEĆ LEPIEJ TO NIE NIE MOGĘ!!!!
Nie możesz bo nie jesteś w tym kraju sam!

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Listopada 2017, 20:25:52 »
[...]
 bo niektórzy albo nie myślą albo nie mają czy myśleć albo jak to mówią wyłączają umysł
Jestem ciekawy, do których sam siebie zaliczasz, ale raczej mylisz się.
Reflektor posiada homologację dla ściśle określonego homologowanego źródła światła. To taki jeden z wymogów cywilizacyjnych. Xenony jak i LEDY są dozwolone w Polsce również, ale nie na Twojej zasadzie, że wkładasz byle co do reflektora.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Listopada 2017, 20:27:28 »
W Grecji i w Niemczech obowiązuje takie samo prawo Nie wiem jacy Niemcy sprzedają takie coś do Polski,
tez nie wiem ale wiem jak w GR wszystko(z xenonami) przechodzi normalnie przez okregąwą stacje AHA ciekawostka co tutaj nikt nie sprawdza, tam sprawdzają nawet spaliny samochodu

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 11 Listopada 2017, 21:08:09 »
Myślę, że sic22 rozwiał wszelkie wątpliwości dotyczące "radosnego i spontanicznego" wymieniania sobie źródeł światła w reflektorze, który zaprojektowany został do tylko jednego, bardzo konkretnie określonego  takiego źródła.

Innym przykładem nieodpowiedzialnego ingerowania w oświetlenie są chińskie świata dzienne LED za kilka zł. Pozakładają to sobie małolaty w golfach III bo mu pali mniej o 0,05 l na 100 km, a przy okazji nie widać go w ogóle...

Odnośnie kontroli spalin - od kilku ładnych lat sprawdzają mi spaliny na stacji na OSKP przy SGGW w Warszawie podczas przeglądu...

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Listopada 2017, 10:30:17 »
Witam,
powracając do tematu podróbek xenonów ,zrobiłem zdjęcia jak soczewka ładnie odcina światło i nadal upieram się przy swoim ,że nie oślepiam jadących z naprzeciwka i że to właśnie te xenony mają większy wpływ na moje bezpieczeństwo niż te badziewne żarówki hir2 w soczewkach.
Oto zdjęcie jak soczewka odcina światło:
1.  https://www.fotosik.pl/zdjecie/0c6b753de2efae86
 A teraz jak świecą światła krótkie i długie na drodze:
1.  krótkie:  https://www.fotosik.pl/zdjecie/4c1adb0f9b8f2257
2. długie  :  https://www.fotosik.pl/zdjecie/860b7be962b61bcd
Zdjęcia słabej jakości bo robione bez lampy w telefonie.
 opinie widoczności pozostawiam Wam ,moi drodzy do oceny, oraz zastanowienia się nad zmianą tych kiepskich świateł na te co mam ja. Proszę nie pisać ,że nie zgodne z przepisami itd ,moja sprawa oraz innych co takie coś założą i wolą widzieć więcej .
pozdrawiam

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Listopada 2017, 11:13:13 »
Proszę nie pisać ,że nie zgodne z przepisami itd ,moja sprawa oraz innych co takie coś założą i wolą widzieć więcej .
Ale gościu czego oczekujesz od nas - jakiegoś rozgrzeszenia albo usprawiedliwienia dla Twojego łamania prawa i narażania życia swojego i innych uczestników drogi?
Gratulować możemy jedynie umiejętności manualnych w montażu tego gówna.
Przestań pie***lić za przeproszeniem wyświechtany tekst "moja sprawa" bo już Ci powiedziano kilkukrotnie że nie jest to Twoja sprawa jeśli wyjeżdżasz tym na drogę.
Pojedź na stację diagnostyczną i pochwal się gadżetem - a potem przedstaw nam co Ci diagnosta odpowiedział jeśli masz cywilną odwagę.
(Wkurzam się bo nie dalej jak wczoraj taki debil oślepiał takim wynalazkiem sznur aut jadących z przeciwka w mżawce - trzeba było widzieć ten taniec i trąbienie innych kierowców)

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Listopada 2017, 12:18:52 »
Ty elieli chyba o cos prosiłem??Ty w kółko jedno i to samo, płyta Ci się zacięła? tak?? nie umiesz czytać ze zrozumieniem? widzę ,że lepiej się z koniem kopać jak z Tobą gadać!! Przestań pisać o oślepianiu , ok, zgodzę się ,jeśli jest hid założony w jakiejś lampie bez soczewki to oślepia(wiem bo miałem w lagunie I, szybko zdemontowałem )ale tutaj poważnie nikogo nie oślepia. Twoja sprawa ,że jeździsz za przeproszeniem g...m w lampach i w nocy nic nie widzisz a moja sprawa ,że mam xenony i widzę więcej i lepiej  . Dzień w dzień od godziny 04:40 albo noc w noc od 20:50(zależy jaką mam zmianę) jeżdżę na tych hidach i jakoś nikt odkąd je mam mi nie mrugał ani nie trąbił. Jesteś uczulony na ten sprzęt ,twoja sprawa. Baa nawet w piątek przekroczyłem prędkość o godzinie 21:10 i zatrzymała mnie nieoznakowana BMW w Lubinie i nic się nie czepiali(oprócz mandatu za prędkość 100zł i 2pkt)!!! Może dotrze to w końcu do Ciebie, że jak dobre to jednak nie oślepia!! Przyjedź do mnie to się przekonasz. A po drugie denerwuj się ,twoje zdrowie. Ja będę stał przy swoim a Ty Panie kolego przy swoim. Taka nasza ludzka natura:)Dużo zdrowia:)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Listopada 2017, 12:22:00 »
Ixemek - a ty masz świadomość dlaczego we wszystkich zenonach 35W musi być poziomowanie automatyczne ?

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Listopada 2017, 19:15:15 »
wiem:) Jeśli się zapakuje tylną część samochodu reflektory muszą iść na dół. Pisałem już o tym parenaście postów wyżej .Jechałem do Chorwacji i miałem pełen bagażnik i niestety ale jednak pokrętłem w aucie opuściłem reflektory żeby nie raziły po oczach. Miałem pełen automat w Espasie i rozumiem jak to ma działać.
pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Listopada 2017, 19:52:43 »
Jeśli dbasz o czystość kloszy i nie masz żarników typu 8k które świecą już na fioletowo (choć ja miałem zawsze 6k czyli już zimne białe lekko podchodzące pod niebieskie) to żaden policjant ani diagnosta się nie zczai że masz światło wyładowcze zamiast zwykłej żarówki. Popieram Cię całkowicie bo mnie przez kilka lat żaden radiowóz kontrolujący mój samochód nie doczepił się do świateł. Ba nawet inspekacja transportu drogowego podczas dwóch kontroli nie dopatrzyła się mankamentu (raz jeden żarnik mi się przepalił i w nocy jechałem o jednym a drugim razem nie miałem pasów bo miałem zwichniętą rękę i mnie zawinęli przez lornetkę) Więc oślepianie to opowieść wyssana z palca pod warunkiem że sami nie regulujemy świateł, nie mamy dociążonego tyłu i oczywiście mamy czyste klosze by nie rozpraszać światła. A jeśli coś wieziemy albo są pasażerowie to warto obniżyć o oczko bądź dwa by czasami nie sięgał strumień światła do lusterek innych.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Listopada 2017, 10:05:38 »
wiem:) Jeśli się zapakuje tylną część samochodu reflektory muszą iść na dół. Pisałem już o tym parenaście postów wyżej
I wiesz że to działa także podczas jazdy czego nie zrobisz ręcznie.

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Listopada 2017, 21:08:03 »
Ja prdle, często nie migam takim Zdziśkom z allegro, bo nic mi nie zawinili ci za i przed nimi ale chętnie bym im wymienił przednie zęby na takie białe. Dziś chwilę na światłach miałem za sobą jakieś małe BMW, które oświetlało mi podsufitkę, gdy moje xenony odcinały się równo z tablicą rejestracyjną poprzednika.

tapatalk z windows mobile

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Listopada 2017, 08:25:16 »
Więc oślepianie to opowieść wyssana z palca pod warunkiem że sami nie regulujemy świateł, nie mamy dociążonego tyłu i oczywiście mamy czyste klosze by nie rozpraszać światła. A jeśli coś wieziemy albo są pasażerowie to warto obniżyć o oczko bądź dwa by czasami nie sięgał strumień światła do lusterek innych.
Zgodzisz się że trochę dużo tych warunków się robi?
Oczywiście wsiadając z rodziną lub bez do samochodu, przecieracie każdorazowo klosze, obniżacie oczko lub dwa (bagaże z tyłu) i wszystko jest ok? Bo ja się przyznam bijąc w pierś, że zapominałem o takiej regulacji nawet w starej Lagunie jaką dawno temu jeździłem...

@Ixemek -  Miałem Ci już nie odpisywać ale mnie odrobinę zaintrygowałeś :) bo jeśli fabryczne Xenony w jednym aucie i full LEDy w drugim jakie posiadam, nazywasz gównem jak nazwiesz swoją samoróbkę ? :)
Z obu jestem mega zadowolony i świecą świetnie - a co ważniejsze bezpiecznie dla mnie i innych uczestników ruchu. Co do LEDów to się przekonam pewnie tej zimy czy brak spryskiwaczy daje mi popalić przy oblodzeniu i dam znać na forum.
Nie daj Boże trafisz pewnej nocy na drugiego takiego Ixemka-JanuszaOświetlenia, jadącego z przeciwka i dotknie Cię ten jeden przypadek na milion. Nawet wtedy będzie to jeden za dużo.

Proponuję przestać robić ku*we z logiki i stosować retorykę "jeszcze nikt mi nie trąbił to znaczy że jest super" bo to jakbyś powiedział "jedzmy gó*no, przecież miliony much nie mogą się mylić".
W prosty sposób zamknij mi, oraz mnie podobnym, gębę przy pomocy uczciwie podbitego papierka ze stacji diagnostycznej z akceptacją Twoich lampek. Tak jak zasugerowałem powyżej. O ile mi wiadomo - będziesz pierwszy (chociaż kto wie - przy padniętym CEPIKu 2.0 wszystko jest możliwe...  :cool: ).

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 17 Listopada 2017, 20:37:28 »
No przegląd mam jakoś w kwietniu 2018r. Dam znać co i jak ,specjalnie pojadę na najbardziej rygorystyczną stację w mieście do PZMotu:)
EliEli jeślli masz fabryczne xenony i full ledy to przepraszam za określenia jakie użyłem, myślałem ,że masz zwykłe soczewki. Gdybyś takie miał może sam byś był zainteresowany taką zmianą jak ja. Uwierz mi lub nie ale te fabryczne światła świeciły jak świeczki w ciemności, nawet jeździłem na długich to prawie nikt nie mrugał.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Listopada 2017, 10:22:15 »
Po co masz jechać na najbardziej rygorystyczną? Pojedź do dowolnej i powiedz żeby ci światła dokładnie sprawdzili i tyle wystarczy. Ja w zeszłym roku standardowo nic nie mówiłem a oni niestandardowo nawet nie sprawdzili (chyba zapomniał). Tyle w temacie "przeglądów".
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl