Autor Wątek: Oświetlenie przednie  (Przeczytany 72059 razy)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Oświetlenie przednie
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Listopada 2017, 15:56:25 »
i myślę że w temacie oświetlenia też. Każdy będzie jeździł tak czy siak wedle własnego uznania.

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Listopada 2017, 11:02:12 »
Uwierz mi lub nie ale te fabryczne światła świeciły jak świeczki w ciemności,
Mam rozumieć, że standardowe światła w Aurisie 2  są tak beznadziejne? Czy to są te soczewkowe z każdej wersji poza wersją z ledami?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Listopada 2017, 11:30:30 »
Uwierz mi lub nie ale te fabryczne światła świeciły jak świeczki w ciemności,
Mam rozumieć, że standardowe światła w Aurisie 2  są tak beznadziejne? Czy to są te soczewkowe z każdej wersji poza wersją z ledami?
Halogeny w Auris II są NORMALNE, świecą jak halogeny w każdym innym samochodzie. "Beznadziejność" może tyczyć się wyłącznie niewłaściwego kształtowania wiązki światła (przed FL). Chodzi o słynne "jaja" i niedoświetlanie poboczy. Z tego powodu wymieniono mi na gwarancji na reflektory z innym numerkiem. Jest lepiej, ale teraz mam z kolei "duszki" powyżej granicy światło-cień. Coś się nie udało, ale świecą z normalną mocą i świeczek nie przypominają. Opinie @Ixemka są adekwatne do jego mentalności (jaskiniowej), cywilizacja właśnie zawraca.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Listopada 2017, 11:39:45 »
Ty Komarek. Z epoki to jesteś ty ale kamienia łupanego.  Świeca beznadziejnie te lampy toyoty,g...o straszne

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Listopada 2017, 11:42:49 »
W aucie u kolegi suzuki swift są zwykłe lampy bez żadnycj soczewek i świecą o wiele lepiej a jak czytam opinie co niektórych że świecą dobrze to chyba jeszcze w aucie z dobrymi lampami nie siedzieli. Proponuje espace (fabryczne xenony) lub citroen C5.
Pozdrawiam

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #110 dnia: 19 Listopada 2017, 14:00:30 »
Święcą OK. Jeżdżę różnymi autami i mam porównanie.

Oczywiście nie można ich równać z dobrej klasy ksenonami, ale to chyba oczywiste.

Offline Ixemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Listopada 2017, 15:11:15 »
Witam,
swoje powiedziałem, zobaczę co się będzie działo przy przeglądzie i powrócę do tematu.Jeśli będzie problem to założę może jakieś lepsze żarówki osram albo philips. Pożyjemy zobaczymy. Wszystkim wszystkiego dobrego
pozdrawiam

Offline Auris wd

• Toyot Leżący
  • *

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Listopada 2017, 17:53:20 »
Osramy itp. święcą fajnie, ale wytrzymują pół roku, czasem więcej...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Listopada 2017, 17:55:44 »
od lat zabierają dowody za nieprawidłowe światła jeśli trafi się służbista. Jak mówią źle ustawione reflektory a nie zawartość klosza. Tym urządzeniem sprawdza się tylko poziom świateł czy nie biją za wysoko i nie oślepiają. Jeśli masz dobrze ustawione reflektory to czy to hid, czy osram, czy halogen czy led to przejdzie.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2017, 17:57:48 wysłana przez Stivo »

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Grudnia 2017, 23:38:49 »
https://www.tvn24.pl/lodz,69/zabiora-dowod-za-zle-ustawione-swiatla-rusza-ogolnopolska-akcja,793924.html

no to proponuje wszystkim "majsterkowiczom" ktorzy to sobie zmienili swiatla na tzw Xnony z Chin pozostawienie samochodow na parkingu ... inaczej policyja ich  <kucharz> [size=78%] [/size]

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 04 Grudnia 2017, 11:47:46 »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 04 Grudnia 2017, 11:54:47 »
... Jeśli masz dobrze ustawione reflektory to czy to hid, czy osram, czy halogen czy led to przejdzie.
Pod warunkiem, że odpowiednia żarówka znajdzie się w odpowiednim kloszu. Odbłyśnik i cała konstrukcja lampy jest zaprojektowana do bardzo konkretnego źródła światła (chodzi o umiejscowienie, kształt i powierzchnię elementu świecącego). Wkładając inną żarówkę niż przewidziana, kąty padania i odbicia światła rozjeżdżają się, wiązka światła zmienia kształt i rozkład natężenia oświetlenia. Lampa dalej będzie świecić do przodu, ale to za mało. Ocena na "oko" jest złudna. Każdy majsterkowicz musi mieć świadomość, że podmiana rodzaju źródła światła w reflektorze to naruszenie podstawowych zasad bezpieczeństwa, homologacji  i nie tylko. To, że policjant czy diagnosta nie zauważy przeróbki, to wcale jej nie legitymizuje. Amen. Szkoda nafty ...
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 04 Grudnia 2017, 13:06:03 »
JEST LEGALNE ROZWIAZANIE LED
http://allegro.pl/zarowka-led-h7-nssc-philips-pelna-homologacja-wv-i7050448720.html
To tylko aukcja, nie tylko takie rewelacyjne rzeczy można tam wyczytać. Producent www.nssc.eu jakoś nie pisze konkretów o homologacji tego produktu. Istnieją "żarówki" LED serii H... z homologacją, ale na Japonię, Chiny, USA. W EU jakoś to nie działa przez biurokratyczne przepisy. Taki artykuł w temacie:
https://moto.wp.pl/led-rewolucja-w-tradycyjnych-reflektorach-6068401798414977a
Spalanie - Motostat.pl

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 06 Grudnia 2017, 18:00:52 »
Ostatecznie jakie żarówki powinny być w Aurisie? Hir2 czy h11?
Czym się różnią prócz nazwy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl