Autor Wątek: Problem z ogrzewaniem (F)  (Przeczytany 27275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Problem z ogrzewaniem (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Maja 2005, 00:09:52 »
Cytat: suchy.kielce
Masz rację ale ja bym się pompy czepiał tylko w dwoch przypadkach,
Nie, ja się pompy nie czepiam. Po prostu uważam  że te  typy tak mają i już :)
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:03:02 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

suchy.kielce

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maja 2005, 14:05:38 »
Przepraszam ale nie zgodę się z Tobą. Toyoty są bardzo ciepłymi autami i naprawdę mają dobrze rozwiązany układ zarowno chłodzenia jak i ogrzewania. Miałem do czynienia z kilkoma silnikami i nigdy nie było tak, że auto nie dogrzewało w samochodzie jeśli było wszystko ok.  Ja nadal obstawiam zapchany układ i zacząłbym od odmulenia nagrzewnicy. Kiedyć robiłem taką Carinę II z silnikiem 2.0 3SFE (chyba ten sam model jest w celice) i facet miał podobny objaw. Jak mu powiedziÂłem swoją opinię stwierdził,  żeby wymontować i chłodnicę i nagrzewnicę i wyczyścić, pomimo,  że ja mu sugerowałem nagrzewnicę. Mniejsza o to. Facet nie ma obiegu skoro nawet podczas jazdy ma zimno. A na marginesie ja mam silnik 4AF i na maxie nawet w zimie uzyskuję temperaturę powietrza na wylotach taką,  że parzy w rece a jeżdżę na gazie, wiec reduktor swoje bierze. Jedyny efekt montażu gazu jaki zauważyłem to to,  że ciut dłużej mi  łapie temperaturę. To wszystko. Może obaj powinniście przeczyścić układy chłodzenia? Nie chcę się wymądrzać ale naprawdę niejedno autko ma ten problem na naszych płynach i pompa nie jest tak obliczona,  żeby nie wyrobić bo co by było gdyby samochod miał jeździć na syberii? Nikt by japonii nie kupił. Pozdrawiam i bez urazy ale upieram się przy swoim, zakładając oczywiście,  że faktycznie linka od zaworu otwiera go całkowicie.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:06:38 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maja 2005, 16:37:28 »
Skoro tak mowisz, jak mnie najdzie wena do roboty to wytargam nagrzewnice i zobaczę co się  świeci :)
Nawiasem mowiąc niedługo po zakupie auta cały układ płukałem Prestonem według zaleceąn gościa z zakładu naprawy chłodnic. Chłodnicę i tak poźniej wymieniłem :(
Zobaczymy co znajdę w nagrzewnicy ;)
Pozdro.
Ps. Czym odmulic nagrzewnicę ? Prestone chłodnicy nie wzruszył :(
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:08:09 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

suchy.kielce

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maja 2005, 21:24:11 »
Szczerze mowiąc nigdy nie robiłem tego sam, wiec nie chce strugać mądrali. Wyciągałem nagrzewnicę (lub chłodnicę) i zawoziłem do specow od chłodnic. Korzystałem z dwoch warsztatow i w jednym rozbierali i czyścili i przyznam,  że pomimo tego nigdy nie spaprali mi roboty a w drugim płukali jakimć specyfikiem pod ciśnieniem ale nie chcieli mi powiedzieć czym. Widziałem tylko jaka zupa czesto wylatywała i ile tego było to sam byłem w szoku,  że się tyle tego mieści. Obie metody były skuteczne ale płukanie trwało krocej. Wiem tylko,  że trzeba uważać na specyfiki, bo można zapchać jeszcze bardziej.
Z innej bajki jako ciekawostke dla jeżdżących na gazie. Reduktor jest podłączony rownolegle do nagrzewnicy (tak przynajmniej jest zazwyczaj).  Łukasz teraz pytanie do Ciebie: czy jest gorący? JeÂśli tak to masz 100% odpowiedzi. Ja założyłem reduktor szeregowo zaraz po wyjściu z bloku i dopiero to, co z niego wychodzi puściłem dalej na nagrzewnicę. Aby pozbyć się problemu zamknietej nagrzewnicy (brak przepływu) po prostu puściłem przez trojniki obieg pustym weżem. I ważne jest podłączenie trojnikow ale to inna bajka. Efektem tego mam zmniejszone zużycie gazu w zimie bo zdecydowanie szybsze nagrzewanie reduktora po uruchomieniu zimnego silnika. I nie jest ważne czy nagrzewnica bedzie otwarta czy nie, bo i tak pierwsze ciepło dostaje reduktor. Ogolnie spalanie gazu spadło o ok literek w jeździe miejskiej - na trasie nie ma rożnicy. Pozdrawiam i sorki,  że tak się rozpisuję ale zawsze chetnie dzielę się swoimi spostrzeżeniami bo chetnie też czytam cudze.
Acha - zapomniałbym: Ogrzewanie bedzie lipa jeśli obieg jest zapowietrzony!!!, gazole jak zakładają gaz czesto zapowietrzają układy i olewaj potem problem.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:20:03 wysłana przez Miche »

kokon55

• Gość
Nowa pompa i termostat - słabe ogrzewanie!!!
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Listopada 2005, 18:02:47 »
witanko!!!moja carina E 2,0 benzyna 3 SFE słabo grzeje w  środku,tydzien temu zmieniłem pompę wody i termostat,pewnie teraz trzeba zajrzeć do nagrzewnicy,temp. silnika na wskaźniku troszkę spadła,co radzicie zrobić,są tutaj rożne opinie,ale nikt nie wymienił tych rzeczy co ja i problem dalej niestety jest!!!! :( Z gory dziekuję!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:20:35 wysłana przez Miche »

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Listopada 2005, 19:20:56 »
a przed wymianą miałes ciepło, bo nie wiadomo jak było wcześniej???
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:15:13 wysłana przez Miche »

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2005, 20:55:58 »
też było kiepsko,myślałem, że po wymianie w/w cześci cos się polepszy,ale niestety nie jest nic lepiej..............
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:14:47 wysłana przez Miche »

Pan_CzÂłowiek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2005, 21:04:33 »
A byłes u mechanika?? To on stwierdził  że te czesci są do wymiany??
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:14:17 wysłana przez Miche »

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2005, 21:40:28 »
jak leci z pompy to nie trzeba mechanika  żeby stwierdzić,  że jest do wymiany,a termostat to jedyne 28 zł!!!!!Grzebać w nagrzewincy???????????
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:13:36 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2005, 07:42:52 »
kokon55, a masz LPG??
Sprawdź czy zawor odcinający na nagrzewnicę odwiera się w położenie max
Sprawdź czystość filtra p.pyłkowego
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:13:15 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

arass

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2005, 10:43:13 »
a powiedzcie jak odpowietrza sie układ chłodzenia w Carinie??
Czy jest to układ odpowietrzający się sam, czy są jakieć specjalne sposoby??
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:12:39 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Listopada 2005, 10:51:42 »
Cytat: arass
Czy jest to układ odpowietrzający się sam, czy są jakieć specjalne sposoby??
samoodpowietrzający, aczkolwiek trzeba pamietać przy zalewaniu płynu o otwarciu zaworu na nagdzewnicę - czyli pokretło do oporu w prawo
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:12:18 wysłana przez Miche »

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Listopada 2005, 20:59:43 »
a jak sprawdzić czy nagrzewnica jest otwarta na max.?????filtr p.pyłkowy jest czysty
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:11:04 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopada 2005, 09:25:56 »
jest ona sterowana linką wiec te ustrojstwo przy  ścianie grodziowej możesz ruszyć recznie a poza tym zobacz jaką temp mają przewody do nagrzewnicy (biegną nad filtrem pyłkowym) - przy otwartej na maxa nagrzewnicy powinny parzyć (około 80stopni)
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:10:48 wysłana przez Miche »

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Listopada 2005, 15:01:51 »
problem jest rozwiązany,jedna z linek od nagrzewinicy nie była dokładnie zaczepiona o wskaźnik pokretła temperatury nagrzewania,teraz jest sahara w samochodzie,jestem w szoku!!!!dzieki za wszystko!!!!
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2007, 17:10:01 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl