Autor Wątek: Rav4 II Generacji - zakup  (Przeczytany 2319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rasti86

• Początkujący
Rav4 II Generacji - zakup
« dnia: 25 Sierpnia 2017, 17:23:28 »
Witam

Interesuje się zakupem toyoty rav4 II generacji - przebywam za granicą, dokładnie na Islandii i potrzebuje dobrego samochodu terenowego (bardziej na szosy i szutrowe drogi niż w twardy teren, oraz który sprawdziłby się w zimie).
Z racji tego iż Islandia jest bardzo drogim krajem - a o kosztach części i usług mechaników już nie wspomnę bo głowa boli - Chciałbym was prosić o porady przed zakupem.

Interesuje mnie II genrracja z napędem 4x4, z silnikiem benzynowym 2.0 i prawdopodobnie w skrzyni automatycznej (cięzko jest tu coś znaleźć w manualu)
Nie posiadam kabelka serwisowego OBD żeby sprawdzić czy samochód nie ma błędów itp...

Na co zwracać uwagę przy kupnie?
- Jak sprawdzić czy napędy są sprawne - lub czy nie zbliża sie jakaś awaria?
- Jak sprawdzić automatyczną skyrznią biegów czy wszystko z nią ok?
-I ogólnie co gdzie i jak?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rav4 II Generacji - zakup
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2017, 12:46:19 »
Po prostu jedz do mechanika tym autem niech go najpierw obejrzy. Jak bierzesz z automatem to wersje po lifcie bo te przed miały jakiś problem z oprogramowaniem automatu. Nie przejmuj się jak na końcu pierwszego biegu będziesz słyszał ciche piszczenie - to normalne w tych automatach, ważne żeby płynnie zmieniał biegi. Resztę trzeba u mechanika podnieść auto i wtedy samo wyjdzie. Ważne żeby płyny były wymieniane na czas więc licz się z tym że pewnie że 2 lub 3 tys będziesz musiał na początku włożyć w to auto, dobrze jakbyś znał historie auta - szczerze? Jak swoją kupowałem to parę historii sprawdziłem i powiem jedno - wszystko z zagranicy to trupy więc tylko z Polski bym brał. Sprawdź szczeliny między blachami i grubość lakieru jak wszystko co mówiłem będzie ok to wtedy bierz, włóż parę tys żeby to auto "wyprowadzić" ale potem za to będzie tak jak mi powiedział mechanik z uśmiechem na ustach jak obejrzał moją "wszystko ok, następnym razem przyjedź za 30 lat to znow obejrzymy"

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline igoor1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2017, 12:49:54 »
I licz się z tym że to auto w automacie mało nie pali - trasa 9-10 w zaleznosci od prędkości , miasto średnio 16 , ogólnie średnio miesięcznie przy mieszanej jeździe wychodzi mi 12-13

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2017, 12:31:14 »
ja mam rav 4 II gen 2.0 automat. Co do spalania to prawda, w mieście pali dużo ale założyłem GAZ i już nie płacze. Natomiast co osobiście  zauważyłem - na pełnej butli gazu (40l, z czego jak tankuje do pełna to wchodzi zawsze kolo 34-35l) auto na klimie w trybie miejskim przejedzie 200-220km, a jak wyłączę klimę to 280-300km ! Klima jest tam BARDZO PALIWOŻERNA. Wcześniej miałem accorda też z gazem i nie było różnicy takiej jak tu. Co do wygody i gwizdania skrzyni na 1 biegu to wszystko prawda... Ogólnie auto przyjęło się u mnie w rodzinie, żona się cieszy ze nieduży i wszystko widzi jak jedzie, a ja nie boje się wjechać do lasu jak "trochę popadało".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl