Autor Wątek: auris 1,33 wadliwe jednostki napędowe  (Przeczytany 16931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ramzes77

• Prawie Toyot
auris 1,33 wadliwe jednostki napędowe
« dnia: 05 Września 2017, 18:42:21 »
witam
Moja żona chce kupić toyotę  auris która jej się bardzo podoba gość ma do sprzedania auris 1,33 czytałem na forum że modele   NRE150  mają jakąś wadę silnika. na tabliczce jest napisane NRE 150 L-dh... czy to jest jeden z tych wadliwych modeli?

Gawith

• Gość
Odp: auris 1,33 wadliwe jednostki napędowe
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2017, 20:52:47 »
Wada polega na osadzaniu się nagaru na zaworach z powodu zbyt niskiej temperatury spalania przez co silnik kiepsko odpala albo nie odpala wcale. Od czasu do czasu wystarczy zrobić przejazd autostradą na wysokich obrotach. Ogólnie silnik ok tylko że poza miastem nie da się komfortowo podróżować ze względu na znikomą moc.

Offline ramzes77

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2017, 21:53:58 »
to chyba nie była taka prosta sprawa potrzeba była wymiana pierścieni a co do mojego pytania to gościu do sprzedania ma właśnie ten wadliwy model?
zdaję sobie sprawę małej pojemności chociaż żona ma yaris poj.  1,0 i jest jako tako zadowolona :-)
kobiety raczej nie potrzebują dużo pod maską byle by jechało i było mało awaryjne

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2018, 20:46:41 »
Nie wiem czy temat umarł, czy ciągle żywy.
U mnie w auris II 1,33 (2016, 34tys km) też pojawił się problem i nie wiem czy to nie wadliwa jednostka właśnie.
I nie wiem czy to ma coś wspólnego ze wspomnianym nagarem na zaworach czy coś zupełnie innego.
Odpala bez problemu ale w oleju silnikowym chyba pojawiła się benzyna. Poziom max przekroczony ok 1cm. Układ chłodzenia szczelny.
Wymiana oleju na początku stycznia 2018. Olej jest czysty, nie przepalony i śmierdzi benzyną.
Mój mechanik twierdzi, że to wina mojego delikatnego stylu jazdy. I tak rzeczywiście jest. Rzadko osiągam 4 tys obrotów i ponoć przez to tworzą się nagary i przez to benzyna dostaje się do oleju. Auto użytkuję praktycznie codziennie robiąc nim ok 50 km dziennie w ruchu mieszanym (część miasto, część poza). Spalanie 6,5-7,3 L/100km.
Możliwe?

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2018, 21:06:47 »
Witam
Miałem Aurisa 1,33 z 2013r,przez pięć lat żadnych problemów,jest gdzieś wątek na forum o tym silniku który został poprawiony.A co do oleju po każdym przeglądzie miałem go wlany powyżej normy,sam odciągałem.Do tego silnika stosuje się tylko olej 0w/20

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2018, 21:25:51 »
Olej 0W20 jest ponoć do hybryd rekomendowany. I co jak był lany 0W20 to nie było problemów z nagarem?

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2018, 21:46:11 »
Poczytaj w instrukcji, zalecany 0w/20 a w razie braku tego oleju można użyć 5w/30 ale przy następnej wymianie wrócić do zalecanego. Na moje pytanie w serwisie o inny olej pracownik odpowiedział, chcesz pan sobie silnik spieprzyć. Serwisy leją tańszy, bo klient oczekuje mniejszej ceny a o silnik będzie martwił się właściciel. Żadnych problemów przez pięć lat.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2018, 22:22:41 »
Hmmmm dzięki Zbych za radę :). Zmienię przy najbliższej okazji. A myślisz że ten wysoki stan oleju to że tyle nalali? Tylko, że śmierdzi benzyną ten olej. I kolor. Nie czarny jak zwykle ale ciemny brąz, rudy. Jakbym wlał przed chwilą.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2018, 23:23:58 »
Coś ostatni czytałem o tym silniku i ponoć jakiś czas temu poprawili coś względem tego nagaru. Była tam też wzmianka własnie o konieczności stosowania oleju 0W-20. Niestety nie pamiętam źródła. Skontaktuj się może z jakimś ASO. Powinni powiedzieć coś więcej.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2018, 11:12:02 »
 imyr3end jak olej czuć benzyną to jest coś nie takt,może to krótkie jazdy wokół  komina.A co do koloru oleju w Aurisie miałem bardzo długo taki sam po wymianie,w przeciwieństwie do Golfa gdzie od razu był czarny.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2018, 16:24:23 »
Mam Aurisa z tym silnikiem, 5 lat, 80kkm - żadnych problemów. Olej zawsze 0w20 i często go ciągnę na wysokich obrotach, bo mam ciężką nogę. Powoduje to jednak, że spalanie jest spore a dynamika dalej przeciętna - 70% trasa, 30% miasto - 8 litrów.

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2018, 17:47:11 »
No i dużo osób tu pisze o 0W20 a ci w serwisie dalej swoje, że może być inny. I że ten olej 0W20 jest rzadko używany przez nich.
Na dodatek zalali mi 10W40 (czego w ogóle instrukcja nie dopuszcza!) więc jest jeszcze raz tak lepki jak powinien być.
Wymieniam oczywiście z tym że nie wiem czy to coś pomoże.
Póki co wlałem do baku STP na czyszczenie wtryskiwaczy i usuwanie nagaru.
Dzięki za pomoc w każdym razie.

Jeszcze pytanie o obroty. Jak zmieniacie bieg na wyższy - przy jakich obrotach najczęściej?
Ekonomizer wskazujący zmianę biegu na wyższy i redukcję (te zielone strzałki) to był do tej pory mój wyznacznik ale chyba będę musiał podciągać wyżej.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2018, 17:52:49 »
Ciagnij wyżej. Mi proponowane przerzucanie kojarzylo się z jazdą dieslem.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline imyr3end

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Września 2018, 18:41:26 »
FaziBazi. Ile wyżej? 500 obr. 1000 obr?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Września 2018, 20:42:19 »
Nie wiem, dawno nim jeździłem, ale wrzucanie zgodnie z propozycjami mi nie pasowało i starałem się przeciągać tak na własne wyczucie. A spalił ci tyle co fabryka podaje jak stosowałeś się do "ekonomizera"? Dałeś radę zejść poniżej 6l/100km w trasie?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl