Autor Wątek: Pomoc w sprawie wyboru rozmiaru opon zimowych  (Przeczytany 1813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jmccc

• Toyot Leżący
  • *
Pomoc w sprawie wyboru rozmiaru opon zimowych
« dnia: 09 Września 2017, 19:23:58 »
Mam obecnie założone letnie opony w rozmiarze R15 195/65, planuje w niedługim czasie kupić opony zimowe i tu pojawia się moje pytanie do Was: czy wybrać ten sam rozmiar, który mam obecnie założony czy zdecydować się na R16 205/55?  (obecnie ma stalowe felgi) Jakie ma to dla mnie znaczenie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Samochód to Toyota Auris 2009 r. (benzyna)

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pomoc w sprawie wyboru rozmiaru opon zimowych
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Września 2017, 20:27:01 »
Na zimę węższe opony są lepsze

Offline gregoreu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Września 2017, 22:10:41 »
Opony zimowe powinny byc rozmiar mniejsze lub takie same rozmiarowo jak letnie(lepsza przyczepnosc na sliskiej nawierzchni).Warto zobaczyc na jakich waskich oponach jezdza samochody w rajdach zimowych. :-)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2017, 23:21:15 »
Ta informacja mnie zdziwiła, na zdrowy rozum nie pasowała mi, ale po przeczytaniu tego

https://sklep.intercars.com.pl/poradnik/opony-i-felgi/opony-na-zime-szersze-czy-wezsze/

zrozumiałem, że to ma sens. Dzięki za hinta na przyszłość. :)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Sooroow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2017, 17:13:13 »
Z bloga wulkanista.pl: "Węższe opony zimą lepiej sprawdzą się na twardej, ubitej śliskiej nawierzchni tj.: śliskie, zamarzające błoto pośniegowe, oblodzony asfalt czy droga pokryta ubitym już śniegiem. Szersze opony natomiast lepiej sprawdą się w miękkim, świeżym, komnym śniegu czy błocie pośniegowym".

Tak więc w zależoności od nawierzchni dobieramy szerokość opon. Ja montował bym na zimę węższe żeby w najtrudniejszych warunkach czyli ubitym sniegu czy lodzie auto było najbezpieczniejsze.

Offline bartoleqq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2017, 08:38:29 »
Opony zimowe powinny byc rozmiar mniejsze lub takie same rozmiarowo jak letnie(lepsza przyczepnosc na sliskiej nawierzchni).Warto zobaczyc na jakich waskich oponach jezdza samochody w rajdach zimowych. :-)

Zauwaz jeszcze ze w zimowych rajdach stosuje sie tez kolce.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2017, 10:38:32 »

Zauwaz jeszcze ze w zimowych rajdach stosuje sie tez kolce.
... które na polskich drogach są zabronione..
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl