Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 2363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dzwiedz

• Prawie Toyot
Witam
« dnia: 05 Października 2017, 23:45:34 »

Witam.
Na forum zarejestrowałem się, żeby uzyskać od Was kilka informacji.
Zamierzam kupić Ravke 2 w dieslu. Wolalbym benzynę z gazem ale niesety nie ma miejsca na butlę(a szkoda tracić miejsca w i tak już nie grzeszącym miejscem bagażniku), dlatego wybór padł na tę jednostkę.
Czy ten samochód nadaje się dla rodziny 2+2. Mamy 2,5 roczą córeczkę a w maju spodziewamy się drugiego dziecka. Koledzy mi odradzają Ravke bo mała i droga w utrzymaniu. Za to ja sugeruję się niezawodnością tego modelu. Kiedyś ludzie mieli Maluchy i jakoś jeździli z dziećmi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Pozdrawiam Tomek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2017, 01:33:12 »
Witamy na forum.

Ravka 2 to jak mniemam 00-05 ?

Przede wszystkim przejedź się tym zanim kupisz, bo moim zdaniem na auto rodzinne to nie ma zapędów. Na auto dla żony już prędzej.

Dawniej ludzie i końmi jeździli, i wozem drabiniastym, i Maluchem z "niewiadówką" do Turcji czy Grecji, i sprzęgło wozili w bagażniku... ;)

Do meritum jednak:

- auto ma bardzo krótki rozstaw osi i jest dość wysokie jak na swoją szerokość: trzęsie zarówno na nierównościach wzdłużnych jak i poprzecznych - ja po 50km mam chorobę morską i muszę wysiąść nawet jako kierowca

- 1CD to nie jest zły silnik (choćby na tle 1/2AD, czy tego, co się obecnie produkuje), ale ma swoje kaprysy i trzeba być na nie przygotowanym. Na pewno przyjemniej się tym jeździ niż dwulitrową benzyną, która jest urządzeniem do przetwarzania chorych ilości paliwa w ciepło i hałas

- bagażnik nie jest zły, zwłaszcza jak na długość tego auta i to, że auto jednak posiada maskę. Dodatkowo masz możliwość przesunięcia tylnych siedzeń.

- jest głośno: 71-72dB przy 120km/h, w tym aucie praktycznie nie występują wygłuszenia - nie wiem jak będą to znosić małe dzieci

Nie wiem jaki masz budżet, ale w porównywalnych cenach możesz kupić benzynową Previę, która bije Ravkę pod każdym względem, przynajmniej dopóki nie trzeba ruszyć pod górę po śniegu  :grin:

3VZ.pl

Offline Dzwiedz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2017, 08:56:12 »
Dzięki za odpowiedź. Z dziećmi nie jeżdżę szybkiej niż 100 nawet po trasie. Autem robie teraz ok 700-800 km miesięcznie. Do pracy jeździmy w kilku więc się zmieniamy. Raz w roku jakiś wyjazd w góry. Chce ravke zeby żonie się lepiej jeździło( wysoko, wszystko widac, zimą 4 koła robią robotę)  Previe brałem pod uwagę ale nie widzę tego żeby żona dała sobie radę prowadząc "autobus":-)
Tak jak piszesz, muszę się tym przejechać.
Lepiej się skupić na 2 czy lepiej szukać 3 generacji (będę musial pożyczyć trochę kasy) tam jest silnik 2.2 i wiążą się z tym wyzsze opłaty.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2017, 10:34:06 »
Jeśli potrzebujesz napędu, to ewidentnie II.

Z tym "wszystko widać", to tak niezupełnie. Do tyłu akurat nie widać nic.

2.2 unikaj.
3VZ.pl

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2017, 11:28:07 »
Ja niedawno kupiłem Ravke4 II po lifcie (2005r.) w benzynie i automacie. Pali w mieście około 14-15 benzyny (musiałem wstawić gaz bo można zbankrutować) i nie ma możliwości żebyś wstawił do bagażnika wózek (chyba że składa się jakoś mega) a nawet jak go wciśniesz to już nic więcej. Słabo to się nadaje na auto rodzinne z malutkimi dziećmi. Co do głośności to automat jest spoko, do 4500 obrotów jest naprawdę cicho i przyjemnie, za to przy wyprzedzaniu jak wchodzi ponad to, to faktycznie barabani niemiłosiernie ale sporadycznie to się zdarza, to nie rajdówka. Ja na trasie latam 140km/h na tempomacie i ma 3,5tysiąca obrotów i jest spoko, cały świat można tak objechać :) W mieście BAARDZO wygodne autko, wszystko widać (nawet z tyłu) + mega wielkie lusterka, naprawdę ciężko jest cokolwiek przeoczyć. Siedzisz wysoko i światła w nocy nie oślepiają. Opony mam fabrykę 235, zawieszenie nie wywalone i wcale jakoś mocno nie buja...... inne auta terenowe  na ramach to dopiero są wychylenia (kia sportage), aż strach w zakrętach, moja ravka zachowuje się jak wysoka osobówka. No i jeśli chodzi o podjazdy w zimę lub jakieś wypady do lasu i szutr to jest bezkonkurencyjna, zasuwasz spokojnie jak po asfalcie, a normalnym autem trzeba zwalniać ostro.

Ogólnie - bardzo fajne i bezawaryjne auto, ale dla 4-dzietnej rodziny z dwoma maluchami raczej nie praktyczne :( Ja mam 2 + 1 syn 10 lat i jest IDEALNA.

Offline marian325

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2017, 14:19:39 »

Witam.
Na forum zarejestrowałem się, żeby uzyskać od Was kilka informacji.
Zamierzam kupić Ravke 2 w dieslu. Wolalbym benzynę z gazem ale niesety nie ma miejsca na butlę(a szkoda tracić miejsca w i tak już nie grzeszącym miejscem bagażniku), dlatego wybór padł na tę jednostkę.
Czy ten samochód nadaje się dla rodziny 2+2. Mamy 2,5 roczą córeczkę a w maju spodziewamy się drugiego dziecka. Koledzy mi odradzają Ravke bo mała i droga w utrzymaniu. Za to ja sugeruję się niezawodnością tego modelu. Kiedyś ludzie mieli Maluchy i jakoś jeździli z dziećmi.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Pozdrawiam Tomek.

kolego proponuje zainwestowac w wersje amerykanska III generacji 2,4 z gazem- butla wejdzie w miejsce dodatkowych siedzen, a bagaznik masz cały dla siebie- ten w wersju USa jest dłuzszy o 30cm od wersju Europejskiej.
Dla mnie ravka w wersji europejskiej to nieporozumienie, co innego wersje ze stanow.
Proponuje sie rozejrzec, a na pewno nie bedziesz załował

Offline Dzwiedz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2017, 15:21:10 »
Hej. Ostatnio jeździłem ravka pozytywnie mnie zaskoczyła tym jak się nią jezdzi. Wysoko i stabilnie. Miejsca z przodu jest wystarczająco. Fotelik bez problemu sie miesci. Niestety bagażnik to jest slaba strona tego auta. Chyba będziemy szukać innego auta(corolle verso), ale jak sie trafi fajna ravka to moze być ciezki wybór.
Tak z innej beczki. Czy butle na gaz mozna zamontować gdzieś pod ravka?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2017, 17:31:12 »
W IIgen nie ma gdzie, bo z tyłu w poprzek jest wydech.
3VZ.pl

Offline klev

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2017, 10:41:35 »

Tak to wygląda u mnie - butla 40l (wchodzi 35) i starcza na 200km mieszanym z klimą lub trochę więcej w trasie (rekord 280km)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl