Autor Wątek: Drobna stłuczka?  (Przeczytany 5039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
Drobna stłuczka?
« dnia: 06 Października 2017, 10:23:38 »
Witam,
         wczoraj miałem przygodę - zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych, za mną stanęła KIA Optima, a kolejny samochód Nissan Primera nie zatrzymał się i całym impetem wjechał w tył KIA, a ta w mój tył. Nissan i KIA dość poważnie rozbite - policja zatrzymała im dowody rejestracyjne ze względu, że pojazdy nie nadawały się do ruchu. Na szczęście w moim Aurisie mam minimalną (tak sie wydaje po wstępnych oględzinach) szkodę, bo tylko w okolicach tablicy rejestracyjnej mam porysowany czarny fragment tylnego zderzaka.
Pytanie czy coś mogło się uszkodzić w podwoziu, skrzynia biegów (miałem nogę na hamulcu), baterie od wstrząsu? Na co zwrócić szczególną uwagę i dokładnie sprawdzić?
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2017, 10:26:26 wysłana przez szmet »

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Drobna stłuczka?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2017, 11:41:13 »
Sam to lepiej nie sprawdzaj ,tylko ASO i bardzo szczegółowo zaznacz to zrobili

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2017, 12:52:12 »
Jeśli była policja to potrzebujesz tylko dane polisy sprawcy, zgłaszasz do jego ubezpieczyciela szkodę do likwidacji z OC sprawcy, przeważnie można online, wybierasz w zgłoszeniu opcję warsztatową bezgotówkową, jeżeli mają umowę z ASO to nawet nie przyślą rzeczozanwcy tylko od razu wskażą ci ASO które oceni, wyceni, naprawi i zapewni samochód zastępczy.  Mogą być np. uszkodzenia na mocowaniach zderzaka lub jakies inne niewidoczne. 

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2017, 13:21:45 »
Mogą być np. uszkodzenia na mocowaniach zderzaka lub jakieś inne niewidoczne.
Właśnie o takie uwagi, spostrzeżenia mi chodzi. Oczywiście, że "weryfikacja" w ASO - tylko czy zrobią ją drobiazgowo? Czy coś nie wyjdzie po latach?

Offline shiza34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2017, 13:53:27 »
jakis czas temu kolega tez zatrzymal sie na swiatlach nissanem almera i dobil do niego inny kierowca wygladalo to spoko zderzak lekko porysowany,wgnieciony nie pekniety i co sie okazalo po chwili że drzwi tylnie gorzej sie otwieraja a kola zapasowego nie szlo wyciagnac.Tak ze proponuje jak wszyscy ASO albo bd zaklad i bezgotowkowo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2017, 14:43:09 »
Mogą być np. uszkodzenia na mocowaniach zderzaka lub jakieś inne niewidoczne.
Właśnie o takie uwagi, spostrzeżenia mi chodzi. Oczywiście, że "weryfikacja" w ASO - tylko czy zrobią ją drobiazgowo? Czy coś nie wyjdzie po latach?
Mają w tym interes aby zakres naprawy był jak największy.  To dość typowe uszkodzenie więc pewnie dobrze wiedzą co sprawdzać.  Możesz ich ew. zapytać w kwestii testu baterii.

Offline shiza34

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2017, 17:24:38 »
Dodam jeszcze przypadek brata na sacji benzynowej gość dostawczakiem przerysował brata clio z 2010r delikatnie lampa otarta zderzak i troche blotnik przyjechal rzeczoznawca wyceniajac szkode na 1900 zł,brat umowil sie dzien pozniej w serwisie renault i tam wycene oszacowano na 9800 zl!Wiec spora roznica

Sasanka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2017, 19:21:04 »
Dobry wieczór.
Z racji, że jestem tutaj "nowa" chcę się przywitać i proponuję zajrzeć do ASO, gdzie mają oddział blacharski. Test baterii, to minimum przy uderzeniu z tyłu, powinno się przeprowadzić analizę zarówno tech jak i optyczną.
Wszystko naturalnie zależy od ubezpieczyciela zarówno "swojego" jak i sprawcy. Prawda jest taka, że nie zawsze "ten" drugi ma ochotę na uregulowanie rachunku i zaczynają się schody i "Wasz" ubezpieczyciel musi improwizować co daje negatywny skutek przy kosztorysie, a dokładnie jego zatwierdzenia.

Co do pytania: co mogło się stać? Wszystko, włącznie z przesunięciem podłużnic i "zwichrowaniem" podłogi. Te autka są bardzo miękkie i podatne na zgniecenia, bo mają być takie dla Waszego bezpieczeństwa. 

Proszę Was chłopcy, nie próbujcie tutaj zabłysnąć, bo wiem co piszę. Pracuję z jednym z "Nich".

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2017, 19:25:09 »
Ja podpowiem , miałem podobnie ,klient Fiacikiem wjechał w tył ,  ryśnięty tylko delikatnie zderzak , ale jak się później okazało , karoseria nadkola wraz z błotnikami są sklejane taką pastę i ta pasta sie rozwarstwiła (odkleiła)  i zaczęła przez ryski w spoinie dostawać się woda do środka co spowodowało korozje błotników , zauważyliśmy to dopiero po kilku latach , wiec daj do dokładnego sprawdzenia .

Sasanka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2017, 19:42:37 »
Ja podpowiem , miałem podobnie ,klient Fiacikiem wjechał w tył ,  ryśnięty tylko delikatnie zderzak , ale jak się później okazało , karoseria nadkola wraz z błotnikami są sklejane taką pastę i ta pasta sie rozwarstwiła (odkleiła)  i zaczęła przez ryski w spoinie dostawać się woda do środka co spowodowało korozje błotników , zauważyliśmy to dopiero po kilku latach , wiec daj do dokładnego sprawdzenia .

To logiczne. Karoseria pracuje i musi pochłonąć tą energię. Jeżeli pojazd jest 3-4 letni to spoiny już są na tyle podatne na spękania, że nie ma czemu się dziwić. Dopiero "Nasz" system wyceny raczkuje i klient musi sam wyegzekwować taką diagnozę, wraz z oględzinami profili zamkniętych przy pomocy kamer. Faktem jest, że standardowo się tego nie robi, a koszty usługi są duże. Dodam tylko, że czasem warto zezłomować wraka zamiast go reanimować.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2017, 15:57:49 »
Czy jeszcze są jakieś szczególne miejsca na, które trzeba zwrócić baczną uwagę, co powinien sprawdzić serwis - bateria, nadkola, podłoga, zaczepy mocowania zderzaka, błotnika........  Najbardziej martwi to , że coś wyjdzie np. za rok i wtedy ciężko będzie udowodnić, że to na skutek tej kolizji.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2017, 20:51:05 »
Skoro zderzak nie pękł ani się nie odkształcił to nie należy się spodziewać zalewu ukrytych uszkodzeń.  Sprawdzić punkty jego mocowań, czy coś się nie obtarło na jego styku z innymi elementami karoserii i powinno wystarczyć.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2017, 13:53:53 »
Stanąłem przed przejściem dla pieszych w wiadomym celu po chwili jak już piesi byli w połowie pasów słyszę pisk opon i uderzenie. Młody chłopak wjechał mi w tył Citroenem Saxo.
Zgłosiłem do swojego ubezpieczyciela PZU który załatwił za mnie wszystko z OC sprawcy, bardzo szybko i sprawnie to zrobili łącznie z autem zastępczym naprawdę jestem pełen uznania i podziwu dla PZU. Auto oddałem do ASO Toyoty koszt naprawy 10500 zł  :wallbash:
Na szczęście żadna blacha karoserii ani klapa bagażnika nie była uszkodzona, zderzak wyskoczył z zatrzasków poniżej świateł.
Wymienili na nowe:

Cały nowy zderzak łącznie z listwami niklowanymi, plastiki czerni fortepianowej, osłonki czujników cofania i chyba jeden czujnik, osłony spodnie podwozia plastikowe, nowy odbojnik (był przygięty) ten co widać na zdjęciu który jest za zderzakiem i za tym odbojnikiem są takie jakby amortyzatory (nie wiem jak to się nazywa) one pochłaniają energię uderzenia i się zaginają, lampki podświetlenia rejestracji, nowa tablica rejestracyjna z ramką.
Chyba tyle może coś zapomniałem.

A tak wygląda Saxo sprawcy.

Po zdjęciu w ASO Toyoty zderzaka.

C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2017, 21:16:06 »
Nieźle zanurkowało to Saxo , uszkodzenia wyłącznie ponad zderzakiem.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2017, 11:58:06 »
miałem podobnie w E12 jak  ford wjechał mi w tył. Uszkodzenia zewnętrzne mniejsze niż u Pazurka (tylko zadrapania), ale po zdjęciu zderzaka to samo co w aurisie, a sprawca miał podobne uszkodzenia jak saxo (odjechał na lawecie) 
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl