Autor Wątek: Spalanie oleju 1.4 vvt-i 4 zz fe 97KM 2007 + Gaz  (Przeczytany 13645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
Odp: Spalanie oleju 1.4 vvt-i 4 zz fe 97KM 2007 + Gaz
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Listopada 2017, 23:32:35 »
Przyczyną zapieczonych i zniszczonych pierścieni jest tak jak napisałem przegrzanie silnika zbyt uboga mieszanką przy dużym obciążeniu. Z mojego doświadczenia silniki po przegrzaniu już nie pracują tak dobrze jak wcześniej,dlatego nadal utrzymuję ze powinieneś wymienić silnik. Jeśli się uprzesz na remont  to chociaż zapytaj czy tuleje będą honowane pod nowe pierścienie? Czy tylko włożą nowe i złożą tak jak jest. Po naprawie podjedź do zakładu gdzie montują gaz koniecznie z hamownią. Powiedz instalatorowi niech sprawdzi wydatek parownika i wtrysków pod max obciążeniem. Powiedz jak jeździsz i niech ci ułoży nową mapę. Jeśli tego nie zrobisz spotka cie to samo za klika tysięcy km
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Listopada 2017, 00:07:29 »
Z tego wynika, że to nie instalacja gazowa zniszczyła silnik a instalator.
Od dawna twierdze, że nie ma znaczenia producent instalacji - wszystkie w tej chwili są na wysokim poziomie.
Ale bardzo ważny jest instalator, który potrafi to ogarnąć i który zna specyfikę poszczególnych silników.

Offline cornolio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Listopada 2017, 07:43:12 »
Dlaczego w takim razie VW  montuje gaz fabrycznie tylko w nielicznych wypadkach?
Bo nie każdy silnik nadaje się do zagazowania. Silniki toyot po prostu się nie gazuje i w swoim życiu słyszałem to już od wielu ludzi, którzy mieli z tym styczność. Wielu z was wierzy w te wpisy w internecie typu "przejechałem toyotą na LPG 100 tys i silnik igła".
Jakoś zawsze słyszało się, że Ople lubią gaz, BMW, seaty, fordy ale nikt nigdy nie polecał gazu do toyoty i hondy. Ciekawe czemu? Wróżyli z fusów??

A co powiesz na firmowe Toyoty z gazem po 230-280 tys. ? Bez problemów tzn bez kłopotów powyżej 200 -300 zł w kilku sztukach?

Powtarzasz to samo co inni, bez doświadczenia, bez badań i obserwacji na ten temat. ;)

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Listopada 2017, 08:05:37 »
Z tego wynika, że to nie instalacja gazowa zniszczyła silnik a instalator.
Od dawna twierdze, że nie ma znaczenia producent instalacji - wszystkie w tej chwili są na wysokim poziomie.
Ale bardzo ważny jest instalator, który potrafi to ogarnąć i który zna specyfikę poszczególnych silników.
Silnik zniszczył sobie właściciel, eksploatując auto w ten a nie inny sposób. Rodzaj paliwa ma drugorzędne znaczenie. Instalując gaz do auta musimy mieć świadomość że zmieniamy charakterystykę cieplną silnika. Silnik oczywiscie ma pewne rezerwy i jeśli ich nie przekraczamy wszystko jest w porządku. Problem z tym czy pewne auta możemy gazować a pewnych nie polega na tym że pewne silniki mają duża tolerancje na taką zmianę a pewne małą. Jeśli instalator ma taką wiedzę to dobiera części instalacji do silnika oraz koryguje w oparciu o wiedzę o sposobie jazdy właściciela.  Czy winny jest instalator częściowo tak, jeśli wiedział że montuje graty,które są na styk powinien ustawić dotrysk benzyny powyżej 4000 obrotów aby chronic silnik. Przypuszczam że instalator poszedł stereotypem. przyjechał klient toyotą auris w najsłabszej wersji  silnikowej więc pewnie jeździ jak dziadek, który po przekroczeniu 100 dostaje zawału. Klient jeszcze może męczył ze co tak drogo - to założył wszystko co najtańsze. I wszyscy zadowoleni.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Listopada 2017, 08:59:17 »
Podczas remontu sprawdz kanaly olejowe w tlokach.
Ich ilosci i srednice.

I w razie czego unikaj castrola.

Offline Kaimek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Listopada 2017, 20:25:41 »
Klient jeszcze może męczył ze co tak drogo - to założył wszystko co najtańsze.
Instalacja nie jest najtańsza.  Zapłaciłem 3200 zl. Części są chyba dobre, zgodzić się mogę jedynie co do winy instalatora, bo zarzekal się ze dotryski  benzyny są zbędne. Zwróciłem instalatorowi ADAR BYTOM uwagę, żeby nie patrzył na koszty tylko na jakość części.

Reduktor: AC RO1
Układ sterujacy: Stag QNEXT PLUS
Listwa wtryskowa: AC W03

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl