Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115231 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Listopada 2017, 22:09:55 »
Większość dyskutujących stosuje marki premium, więc zakładam że bezpieczeństwo a nie oszczędność jest priorytetem przy wyborze. W kwestii letnie czy całoroczne to właściwie nie ma dyskusji bo dobre letnie mają przewagę praktycznie we wszystkich parametrach mających zastosowanie w sezonie.  Na letnich jeździ się przez około 7 miesięcy, zwykle z wyższymi przebiegami niż w zimie.  W tym okresie wydarza się też więcej wypadków niż w zimie.

Co do opon na zimę, to tu można podyskutować...  Jednak wydaje mi się, na ile znam aspekty projektowania i istniejące rozwiązania techniczne, że poniżej zera dobre zimówki będą zyskiwać przewagę nad całorocznymi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Listopada 2017, 22:17:46 »
Ale nie tracisz czasu i pieniedzy na przekładki 2 w roku.
I tak bym 2 razy w roku podjechał na wyważanie...  Co do kosztów zaś to całoroczne tanie nie są więc za wiele się tu nie zaoszczędzi, tak ze stówkę rocznie czyli niewiele...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Listopada 2017, 22:40:00 »
Zbig,

na oponeo.pl CrossClimate+ (bo o takich jest wątek) są nawet tańsze niż przodujące w testach zimowe czy letnie w tym samym rozmiarze.

Co do wyważeni to zależy ile jeździsz - większość robi kilkanaście tysięcy km rocznie więc wystarczy wyważyć przy wymianie oleju (co 15 tys.).

Weź też pod uwagę, że CrossClimate+ to pony letnie z homologacją zimową więc od normalnych letnich wcale parametrami nie odbiegają.

Generalnie temat rzeka i poglądy co do całorocznych jak widać są odmienne. Ja wiem jedno - w warunkach w jakich jeżdżę nie zmienię na żadne inne. W razie "W" w bagażniku mam łańcuchy:)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Listopada 2017, 23:32:04 »
na oponeo.pl CrossClimate+ (bo o takich jest wątek) są nawet tańsze niż przodujące w testach zimowe czy letnie w tym samym rozmiarze.
Crossclimate + 356 zł, Continental ContiPremiumContact5 263 zł

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Listopada 2017, 23:50:44 »
No niby tak, ale już wspomniany w tym wątku zimowy Continental WinterContact TS 860 kosztuje 381 zł.

Kwestia sklepu, promocji itp.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Listopada 2017, 08:43:25 »
Crossclimate + 356 zł
w kwietniu br. płaciłem za nie po 622 za sztukę
Co do zmieniania - pamiętam czasy kiedy w Polsce nie zmieniało się opon na zimowe, tylko cały czas pomykało się na jednym komplecie - wtedy, jak przyszedł ten trend z zachodu, to większość mówiła, że zmiana opon to fanaberia i nabijanie pieniędzy firmom oponiarskim. Dzisiaj jak czytam powyższe wypowiedzi, to przegięcie jest w tę drugą stronę.
Co do kosztów - przez 13 lat i 175 tys. użytkowania poprzedniego samochodu, zużyłem jeden komplet letnich opon i drugi powoli dobiegał kresu (oba komplety to BG), natomiast zimowe (Firestone) za nic nie chciały się zużyć - bieżnik był jak nowy, ale przyznaję, że jazda w błocie pośniegowym to było już wyzwanie. Przez pierwsze 4-5 lat były zarąbiste, potem coraz gorzej, ale żal było je wyrzucać, stąd dotrwały do sprzedaży auta. Teraz zakładając przyzwoite całoroczne, bo za takie uważam CrossClimate+ (jako alternatywa dla nich wchodzą jeszcze Goodyear lub Continental) - przynajmniej je zużyję zanim się zestarzeją i będę się mógł cieszyć nowym kompletem, a że nie jeżdżę po naszych drogach wyczynowo, przyjąłem że takie rozwiązanie w moim przypadku jest lepsze niż sezonowa wymiana - To do Stivio aby nie musiał się czuć jak baran  :cool:
Czytam i się śmieje jak baran do siebie. Byłem ciekaw użytkowników którzy stosują tych opon a gadacie o kwiatkach w tle i testach które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością bo wszystko jest wcześniej odpowiednio przygotowane. +20 na zewnątrz a w namiocie sztuczny śnieg. Po ch**u test...
:good:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Listopada 2017, 09:04:20 »
poniżej zera dobre zimówki będą zyskiwać przewagę nad całorocznymi.
Jako że się nie znam to się wypowiem ;)

Juz pisałem tu na forum ze porównywałem CC do zimówek (cooper) na tym samym aucie w tych samych warunkach (kolega ma takiego samego yarisa II TS.
Kilka stponi poniżej zera - trochę sniegu na parkingu przed auchan.
CC spisuje się bardzo dobrze do momentu jak chcemy jechać w łuku.
Okazało sie że jego autem jeżdząc w kółko mam dużo mniejszą predkośc lub większy promień.

Ot tyle co wiem.
ps. Kolega nie ma już CC - na szczęście sie zjechały szybko i kupił zimówki :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Listopada 2017, 09:30:40 »
I właśnie m.in. dlatego trochę mnie śmieszą deklaracje wiary użytkowników całorocznych. Mają niezłe opony ale nigdy nie mieli okazji ich obiektywnie zweryfikować.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Listopada 2017, 09:48:00 »
Zbig,

robisz zbyt duże uogólnienie, co mija się z prawdą.

Od wielu lat w fieście zmieniałem lato/zima. Jak tylko kupiłem Aurisa założyłem CC. W fieście kończą się zimowe i na wiosnę do niej też zakładam całoroczne. Fiestą zrobiłem 140 tys. Aurisem ponad 60 tys. więc sorry, ale jakieś porównanie mam. Dodam tylko, że w fieście zawsze były opony z pierwszej 3 testów, czyli nie jakieś nalewane chińczyki i mimo tego nie widzę jakiejś znaczącej różnicy w stosunku do CC, może poza tym, że CC są trwalsze - wolniej się zdzierają.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Listopada 2017, 14:02:33 »
Prawdy są trzy więc z którąś musi... ;-)   To na czym konkretnie polega Twoje porównanie?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Listopada 2017, 15:38:25 »
CC są trwalsze - wolniej się zdzierają.
To ja już nie wiem o co chodzi - na yarisie wytrzymały 30tyś - zostało 4mm bieżnika.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Listopada 2017, 21:15:27 »
Test faktyczny moich Crossclimate będzie dopiero zimą. Przez wiosnę i lato nie zauważyłem żadnego problemu. Dodam od siebie, że ponieważ 99% mojego jeżdżenia to Wrocław i okolice, to prawdziwej zimy mam zwykle tyle co nic. Oszem, czasami się zdarza więcej śniegu, ale na ogół szybko znika. :P   Gdybym mieszkał na Podhalu, Mazurach, i generalnie na wchodzie - to pewnie nadal bym zmieniał opony. Przy czym raczej zdecydowałbym się na układ opony zimowe na zimę, opony Crossclimate na resztę roku (ze szczególnym uwzględnieniem jesieni i wiosny z możliwymi opadami śniegu).
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Listopada 2017, 21:53:15 »
Mechu,

u mnie po 60 tys. zostało  5 mm.

Zbig,

z suwmiarką wokół auta nie latałem, ale po przejechaniu wielu tys. kilometrówka w różnych warunkach wydaje mi się,  że mam jakieś porównanie i, mimo że tylko subiektywnie, mogę ocenić jedne i drugie.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 06 Listopada 2017, 22:07:13 »
Ja testuje Crossclimaty na przodzie, zimówki Nokian WR D4 rozwaliły się po dwóch sezonach i ślizgały się na asfalcie. Prawie wjechałem w kogoś. Mam nadzieję że teraz będzie lepiej...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Listopada 2017, 22:14:32 »
ale po przejechaniu wielu tys. kilometrówka w różnych warunkach wydaje mi się,  że mam jakieś porównanie i, mimo że tylko subiektywnie, mogę ocenić jedne i drugie
Subiektywnie ocenić może każdy wszystko - tylko że to jest zagadnienie z dziedziny psychologii a nie techniki.  Różne samochody, silniki, rozmiary, wiek i przebieg opon, co tu można porównać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl