Autor Wątek: Auris do odbioru  (Przeczytany 16111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
Auris do odbioru
« dnia: 08 Listopada 2017, 11:19:47 »
Witam wszystkich klubowiczów!
Jak w temacie; samochód już w Polsce (wersja najtańsza Active 1,33.), a do odbioru za ok. 2 tygodnie, więc wyprzedzająco chcę skorzystać z Waszych doświadczeń.
Fabrycznie na oponach letnich 195/65/R15 (felgi stalowe)

- czy warto zmienić średnice opon zimowych?
- alu felgi na lato; 15",16", czy 17" ?   ...  przy okazji, jakie osadzenie ET, żeby koło nie wystawało poza obrys karoserii przy szer. opony 195 i jakiej     średnicy jest otwór centralny?
   Czy poza fabrycznymi alusami za przeszło 2tyś zł, polecacie jakieś inne, tańsze, sprawdzone?
   Tyle na początek, ale z pewnością Was jeszcze pomęczę.
   Miłego.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris do odbioru
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2017, 16:44:50 »
Nie wiem czy warto bo to musisz sam ocenić. Ja mam 17'' i na takich mi dobrze.
Aczkolwiek opony są sporo droższe.
Co do samej opcji zmiany z 15'' na inne wymiary - upewnij się że homologacja samochodu przewiduje zmianę na wybrany przez Ciebie rozmiar.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2017, 18:21:45 »
Dzięki za odpowiedź.
Pisząc o zwiększonej średnicy opon, mam na uwadze zwiększenie prześwitu i dziury na drodze. 
Co do homologacji samochodu, to sprawdziłem teraz po konfiguratorze na stronie Toyoty, że jest możliwość zakupu samochodu w wersji activ z 16" i 17" kołami.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2017, 18:29:31 »
Na 15 jest komfortowo, na 16 troche telepie, na 17 pewnie można zęby stracić ;) Na testowej 15 nie musiałem za bardzo zwalniać na garbach, jak już odebrałem 16 to niestety okazało się że trzeba zwalniać ;)

Na 15 jest bezpieczniej zimą po śniegu i po mokrej nawierzchni.

Opony są znaaaacznie tańsze a spalanie niższe na mniejszym rozmiarze.

Prześwit się nie zmieni!

W konfiguratorze możesz sobie wybrać, ale sprawdź sobie czy wybrany model będzie pozwalał na inny rozmiar opon. Podobno nie jest to takie oczywiste.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2017, 18:38:38 wysłana przez mariuszs »

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2017, 18:55:51 »
Argumenty trafiły, dzięki. Szybko zaakceptowałem 15", raz że nie wiem co mnie z prześwitem na mózg padło, dwa że problem kół mam z głowy i nie musze o tym myśleć, wystarczy zimówki kupić.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2017, 19:14:15 »
na 17 pewnie można zęby stracić
Bez przesady, ja jeżdżę prawie rok i jeszcze żadnego nie straciłem. 17 są spoko.
Ja bym felgi stalowe zostawił i zmienił tylko opony na zimowe, a na lato kupiłbym komplet felg aluminiowych 16' lub 17' z oponami.
Ja tak zrobiłem kiedyś w skodzie.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2017, 19:54:31 »
[...]....a na lato kupiłbym komplet felg aluminiowych 16' lub 17' z oponami.

Opcja do przemyślenia i jest trochę czasu do wiosny.
Jak już jestem przy klawiaturze, to spytam jeszcze o czujniki ciśnienia; na jaki problem trafię przy zmianie na opony zimowe?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2017, 20:26:53 »
17 są spoko.
17 to rewelacyjnie wyglądają na samochodzie (choć najpierw jak widziałem zdjęcia wersji prestige z tymi felgami to nie mogłem na nie patrzeć), ale jazda na nich taka przyjemna już nie jest - chyba że na drodze równej jak stół. Na 16 nie jeździłem to się nie wypowiem, ale na 15 z dużym balonem już tak i komfort był najlepszy, lecz wygląd już nie
E18_Prestige_MultidriveS

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2017, 21:42:42 »
Auris to nie BMW, wiec 17 tak dużo mu nie dadzą ;) Wersja Prestige z tego co pamiętam ma domyślnie 16, bo to idealny kompromis pomiedzy wygladem i sensem ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2017, 00:02:51 »
Ja bym felgi stalowe zostawił i zmienił tylko opony na zimowe, a na lato kupiłbym komplet felg aluminiowych 16' lub 17' z oponami.

Miałem podobnie i też w skodzie :-)  Z tym, że kupiłem auto na alufelgach 16 i dokupiłem zimówki z felgami stalowymi. Wymiana całych kół kosztuje zwykle około 20 zł taniej niż przełożenie opon a na koniec użytkowania stalówki można osobno sprzedać, więc dodatkowy koszt niewielki.  Opony lepiej znoszą składowanie założone na felgi, mniejsze ryzyko uszkodzenia przy wymianie jak również rozwalenia alu na jakiejś dziurze w zimie po ciemku.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2017, 18:59:14 »
17 to rewelacyjnie wyglądają na samochodzie (choć najpierw jak widziałem zdjęcia wersji prestige z tymi felgami to nie mogłem na nie patrzeć), ale jazda na nich taka przyjemna już nie jest - chyba że na drodze równej jak stół.
Mam 17' i nie odczuwam żeby mi plomby wypadały... A równych dróg u mnie jak na lekarstwo.  :grin:
Jak już jestem przy klawiaturze, to spytam jeszcze o czujniki ciśnienia; na jaki problem trafię przy zmianie na opony zimowe?
Jeżeli zmieniasz tylko opony na te same felgi to nie ma żadnego problemu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Listopada 2017, 19:25:33 »
Też mam 17 i zęby zdrowe :D Przesadzone ale cóż zrobić. W poprzednim aurisie miałem 16 i pomiędzy 16 a 18 wielkiej różnicy nie odczułem. Więc i tu pisanie chyba bajek. A psucie felg w zimie po dziurach? Jak wielu z was się to udało? Mi jeszcze nigdy <myśli> Przecież drogi są zazwyczaj czarne a nie pokryte 30cm warstwą śniegu by nie widzieć że tu nie ma drogi :D

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2017, 21:58:03 »

Jeżeli zmieniasz tylko opony na te same felgi to nie ma żadnego problemu.
Wielkie dzięki dla wszystkich, za podzielenie się swoja wiedzą i myśle, że na razie temat wyczerpany.
Pozdrawiam

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2017, 18:53:50 »
Witam ponownie.
Blisko, coraz bliżej, Jutro odbieram "papiery" do rejestracji :wallbash:  Mam już VIN i stąd pytanie. Znajde na forum narzędzie do rozszyfrowania VIN-u?
Gdzieś wcześniej, widziałem takie okno "tu wpisz VIN", ale nie jestem pewny czy akurat tu na forum.

Offline Auris wd

• Toyot Leżący
  • *

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl