Autor Wątek: Auris do odbioru  (Przeczytany 16121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris do odbioru
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2017, 22:44:59 »
https://www.autodna.pl/dekoder-vin-checker?gclid=EAIaIQobChMI_q73gIHO1wIVtwrTCh26TQN4EAAYASAAEgIM-fD_BwE

Moze to ??

Dzięki! Wyrzuciło podstawową charakterystykę samochodu; marka, typ nadwozia, silnik, moc, skrzynia biegów, kraj producenta. Liczyłem na to, że w VIN znajde szczegóły wyposażenia samochodu, ale to znajdę chyba w książce  serwisowej i też będzie wymagało rozszyfrowania. Może po prostu pomyliłem te dwie sprawy.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2017, 22:54:56 »
A po co sprawdzać samochód który się zamawiało z numerem vin bo kompletnie nie czaje? Przecież chyba się wie co się chciało tym bardziej że w Toyocie Auris możliwości personalizacji poza gotowymi pakietami brak :P

Offline mpilch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopada 2017, 23:14:22 »
Jeżeli chcesz sprawdzić po VIN co też nasza Toyota przygotowała w menu to:
Zakładasz konto na
https://www.toyota-tech.eu/euro5search/VehicleSpecifications

i w wersji bezpłatnej możesz po VIN wyciągnać co fabryka Ci przygotowała.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Listopada 2017, 13:53:14 »
A po co sprawdzać samochód który się zamawiało z numerem vin bo kompletnie nie czaje? Przecież chyba się wie co się chciało tym bardziej że w Toyocie Auris możliwości personalizacji poza gotowymi pakietami brak :P

Widzisz Stivo jest przełom roku, samochód prosto z taśmy produkcyjnej, więc dla przykładu może mieć nową płytę podłogową 2018, chciałbym to wiedzieć; czaisz? Być może nie ma takiej informacji w VIN, bo wiadomo że producent decyduje o niektórych informacjach tam zawartych, więc może znajde to w książce serwisowej. Tak czy owak, chciałbym wiedzieć , gdzie czego szukać i dlatego właśnie interesuje się rozkminieniem VIN-u.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Listopada 2017, 17:20:41 »
więc dla przykładu może mieć nową płytę podłogową 2018, chciałbym to wiedzieć

Uuuuuuuuu , a skąd taka informacja o nowej płycie ?

chciałbym wiedzieć , gdzie czego szukać i dlatego właśnie interesuje się rozkminieniem VIN-u.

Kolego, nie licz na to, że twój "rozkminiony" VIN szybko będzie dostępny :(
Ja kupowałem Aurisa w listopadzie 2016.
Interesował mnie miesiąc produkcji (a właściwie potwierdzenie terminu podanego w salonie).
I dopiero niedawno, na stronie :  https://www.vindecoderz.com/EN/Toyota
pojawiła się "extra information" gdzie znalazłem potwierdzenie miesiąca produkcji.

Zakładasz konto na https://www.toyota-tech.eu/euro5search/VehicleSpecifications

Założyłem :)
I pomimo tego, że angielskim "trochę operuję" mam kilka wątpliwości co do znaczenia wyposażenia po polsku:
- Back glass green - czy to znaczy że powinienem mieć przyciemniane/barwione szyby ?
- Front side glass green  - j.w. ?
- Rear quarter glass green - j.w ?
- Windshield glass Green, laminated, acoustic - przednia szyba barwiona ? acoustic - "dzwiękoszczelna" ?
- Refrigerant correspondent with - ??????
Co te oznaczenia wyposażenia znaczą ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Listopada 2017, 18:03:53 »
Widzisz Stivo jest przełom roku, samochód prosto z taśmy produkcyjnej, więc dla przykładu może mieć nową płytę podłogową 2018

Nie może.  Nowa płyta podłogowa TNGA będzie w Aurisie III, który wejdzie do sprzedaży zapewne na początku 2019 roku.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Listopada 2017, 18:18:04 »
- Back glass green - czy to znaczy że powinienem mieć przyciemniane/barwione szyby ?- Front side glass green  - j.w. ?- Rear quarter glass green - j.w ?- Windshield glass Green, laminated, acoustic - przednia szyba barwiona ? acoustic - "dzwiękoszczelna" ?- Refrigerant correspondent with - ??????

Masz przyciemniane bo to w tej chwili powszechny standard.  Przyciemniane to nie dodatkowo przyciemniane. Ostatnia pozycja dotyczy zgodności czynnika chłodniczego klimatyzacji z jakąś normą / specyfikacją.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopada 2017, 19:34:21 »
Masz przyciemniane bo to w tej chwili powszechny standard.

Mam przyciemniane z tyłu poprzez naklejenie folii ("wyszarpałem" przy zakupie jako gratis)

Przyciemniane to nie dodatkowo przyciemniane.

Masz na myśli "barwione w masie" - czyli dodatek barwnej substancji do szkła w procesie topienia ?
Bo moje szyby , same w sobie (przed naklejeniem folii z tyłu) nie były jakoś specjalnie przyciemnione.

Ostatnia pozycja dotyczy zgodności czynnika chłodniczego klimatyzacji z jakąś normą / specyfikacją.

Tak to też przetłumaczyłem :)
I nawet wiem z czym zgodny - z dyrektywą UE - mam w układzie ten palny czynnik (naklejka pod maską).
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 19:39:37 wysłana przez tomery »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopada 2017, 19:48:06 »
Bardziej martw się jego ceną niż palnością.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Listopada 2017, 20:28:29 »
Nie wiem czy był sens teraz kupować Aurisa - za rok wchodzi nowy model i Aurisy II będą na grubych wyprzedażach. Ja swojego Aurisa I kupiłem za 50k :) Gdy trzy miesiące wcześniej na wyprzedaży rocznika był za 58. Jeszcze była wtedy promocja i za pakiet ubezpieczeń zapłaciłem 500 zł, szyby przyciemnili w cenie i polakierowali klamki i lusterka.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 20:34:17 wysłana przez Spider1919 »

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2017, 21:32:13 »
Uuuuuuuuu , a skąd taka informacja o nowej płycie ?
Miałem okazję odwiedzić Salon Toyoty....i to takie podsłuchane "salonowe" pogłoski, ...interesujące, tylko czy prawdziwe?

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopada 2017, 21:37:57 »
Nie wiem czy był sens teraz kupować Aurisa - za rok wchodzi nowy model i Aurisy II będą na grubych wyprzedażach.
No racja, tylko zawsze w perspektywie jest jakiś nowy model, albo znika stary, to kiedy jest ten właściwy moment na kupno samochodu?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Listopada 2017, 22:07:53 »
Bo moje szyby , same w sobie (przed naklejeniem folii z tyłu) nie były jakoś specjalnie przyciemnione.
Przyłóż dla porównania kawałek zwykłego okiennego szkła :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopada 2017, 22:31:31 »
Nie wiem czy był sens teraz kupować Aurisa - za rok wchodzi nowy model i Aurisy II będą na grubych wyprzedażach. Ja swojego Aurisa I kupiłem za 50k :) Gdy trzy miesiące wcześniej na wyprzedaży rocznika był za 58. Jeszcze była wtedy promocja i za pakiet ubezpieczeń zapłaciłem 500 zł, szyby przyciemnili w cenie i polakierowali klamki i lusterka.
Każdy ma jakiś system i nie każdy ma ochotę tyle czekać...  ja zazwyczaj kupuję auta niedługo po faceliftingu.  Wyprzedaże przy zakończeniu produkcji modelu często mają sporo ograniczeń co do dostępnych opcji i wersji wyposażeniowych.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Listopada 2017, 14:40:50 »
Nie realne żeby stary samochód montować na nowej płycie podłogowej. Nie wierz w cuda.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl