Autor Wątek: Awaria systemu PCS  (Przeczytany 94993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Awaria systemu PCS
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Grudnia 2017, 19:23:52 »
ok moge poczekac na wlasciwa diagnoze ,ale wtedy minie mi 10 dniowy termin zerwania umowy
masz diagnozę ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline mariowr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Grudnia 2017, 19:56:37 »
witam :-)
a więc .....ASO  Toyota w Jeleniej Górze powinno się nazywać "stodoła u kowala Żdzicha".....jak sie domyslacie o godz 10.00 bylem juz pod salonem ,by sie dowiedziec cokolwiek....a autko jak stalo od soboty od godz 11 pod chmurką ,tak stało nadal zamarzniete ,zasniezone......tak wiec obłożony paragrafami i wszelkimi poradami prawnymi (wydrukowanymi przez weekend) z całą paletą niecenzuralnych słów wszedlem do salonu .....za pol godz podjechala laweta i zawiozla auto do Walbrzycha do glownej siedziby firmy.......o 15 zadzwonil kierownik serwisu ,ze wszystko jest ok i tak naprawde bylo ok (faktycznie byly błędy w kompie faz rozrządu i wieeeeele innych ,ale nie wie skąd i z jakiego powodu....i jeszcze poprosil mnie grzecznie ,czy moze sie przejechac autem z podpiętym testerem ,zeby calkowicie wyeliminowac jakiekolwiek blędy....nie czekając az przywiozą mnie to "cudo "z powrotem do jeleniej gory pojechalem prosto z pracy do walbrzycha ...Pana kierownika nie bylo ,ale pan ,ktory mi wydawal autko powiedzial "po cichu" ,ze w/g niego to byl niedoladowany akumulator.....(i to do mnie przemawia......mnostwo startow silnika w jednym salonie ,potem drugim ,potem moja zabawa bluetoothem itp,itd )...........a Pan w ASO w J.G postawil w sobote genialną diagnoze "padł rozrząd i bedzie silnik do wymiany"...........reasumująć nadal tkwimy w jakimś dziwnym PRL-u i naprawdę nie wierzmy w znaczki firmowe przed warsztatami firmowymi...moja noga juz tam nie postanie ,a tym mechanikom to nawet bym nie dał bgnetu wyciągnąć z silnika ,bo mogli by sobie krzywde zrobić ......najwazniejszy jest happy end i wszystkim dzieki wielkie za chęc pomocy i wsparcie  :good:....ale weekend mialem najgorszy od.........nie pamietam odkąd :-)

Offline mariowr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Grudnia 2017, 20:09:55 »
yogi babe ,na szczescie miales racje ....mnie tez wydawalo sie to nieprawdopodobne ,no ale skoro mowi mi to Pan mechanik i popiera go Pan w garniturze i oboje mowią to z miną pogrzebową..........mmmmmmm.........bez komentarza

Offline maciek71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Grudnia 2017, 20:45:45 »
Mało możliwe, aby nastąpiła awaria silnika, który jest sprowadzany bezpośrednio z Japonii, gdzie jest produkowany. Swoją drogą, to rozładowanie akumulatora powoduje spore zamieszanie w systemach sterowania. Dziwne jest to w C-HR, że nie można uruchomić silnika bez włączonych świateł - kiedy widno, czujnik uruchamia światła do jazdy dziennej, a kiedy ciemno - dodatkowo mijania i z tym obciążeniem plus rozrusznik musi sobie poradzić akumulator. Dziwne to jest jak dla mnie i niezbyt funkcjonalne szczególnie kiedy pojawiłby się duże mrozy. Światła powinny się załączać po rozruchu silnika, a nie przed i w jego trakcie, skoro nie ma wyłącznika.

Offline mariowr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Grudnia 2017, 20:57:26 »
no amlo mozliwe ,ale jak Ci to wpajają w ASO i zostawiają kategorycznie nowy samochod to glupiejesz..niestety....co do swiatel........tak jest w wielu autach ......na czas rozruchu przekaznik wylacza swiatla mijania,pozostawia tylko dzienne

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Grudnia 2017, 00:12:09 »
W zimne dni zaleca sie przed rozruchem silnika wlaczyc jakis odbiornik pradu (np. swiatla mijania) aby "obudzic" akumulator.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Grudnia 2017, 14:10:53 »
Światła powinny się załączać po rozruchu silnika, a nie przed i w jego trakcie, skoro nie ma wyłącznika.
przełącz z trybo auto na dzienne, to się nie będą włączać przy rozruchu
E18_Prestige_MultidriveS

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Grudnia 2017, 15:01:50 »
Światła powinny się załączać po rozruchu silnika, a nie przed i w jego trakcie, skoro nie ma wyłącznika.

W wielu pojazdach "skandynawskich" światła zapalają przed uruchomieniem silnika i jest to sytuacja normalna.

Offline maciek71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Grudnia 2017, 12:01:41 »
Cytat: maciek71 w 18-12-2017, 20:45:45
przełącz z trybo auto na dzienne, to się nie będą włączać przy rozruchu

W C-HR nie ma trybu światła do jazdy dziennej ... jest tryb automatycznego wyboru świateł (dzienne/mijania), pozycyjne i mijania

Offline Sabina

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Grudnia 2017, 21:19:53 »
Ma ktos pomysl o co chodzi?????

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Miałam dokładnie tak samo Ale tylko jednego dnia gdy spadla temp.. Pozniej było duzo chłodniej i padał snieg ale komunikatu juz nie było.. :-)
To-Ya

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Grudnia 2017, 00:24:06 »
nic wielkiego: oblodzone czujniki parkowania - pewnie wynika to z tego jak sie temperatury z plus na minus zmieniaja i topniejacy snieg zamarza, nic sie nie dzieje poza tym ze nie ma sygnalow ostrzegawczych o bliskich przeszkodach

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Grudnia 2018, 19:08:36 »
PCS w nowej wersji tez nie jest idealny...

u mnie zdarza sie, ze w trakcie jazdy otrzymuje komunikat, ze :"PCS jest niegotowy" a potem nastepuje jego wylaczenie :"System PCS zostal wylaczony" i zapala sie stosowna kontrolka....nie ma komunikatow o zabrudzeniu radaru lub kamery, nie ma informacji o awarii systemu....

Po ponownym uruchomieniu auta system dziala az ... do nastepnego podobnego przypadku....szyba czysta, radar czysty...o co moze chodzic...? przytrafilo mi sie to juz pare razy...

I jeszcze pytanie....moze nieco dziwne...ale zapytam - czy zdarzylo sie Wam zeby system zadzialal...np przy zblizeniu sie do stojacego na swiatlach innego pojazdu...?
U mnie pomimo ustawienia najwyzszej czulosci system nigdy nic nie zaswiecil (komunikat) ani nie zapiszczal....nie jezdzilem wczesniej z PCS'm wiec nie wiem jak z nim jest - jak to dziala w Waszych samochodach...?

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Grudnia 2018, 20:59:14 »
I jeszcze pytanie....moze nieco dziwne...ale zapytam - czy zdarzylo sie Wam zeby system zadzialal...np przy zblizeniu sie do stojacego na swiatlach innego pojazdu...?
Jeśli zbliżam się "normalnie" hamując czy jakkolwiek zwalniając, to nic się nie włącza. System piszczy, kiedy nie rejestruje naszej interwencji, ale namierzył coś, w co można walnąć, jeśli się nie zareaguje. To działa tak jak żona - jeśli widzi, że panujesz nad sytuacją to siedzi cicho, ale jak pomyśli, że zaraz przywalisz, to się drze.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Grudnia 2018, 09:26:54 »
Jeśli zbliżam się "normalnie" hamując czy jakkolwiek zwalniając, to nic się nie włącza. System piszczy, kiedy nie rejestruje naszej interwencji, ale namierzył coś, w co można walnąć, jeśli się nie zareaguje. To działa tak jak żona - jeśli widzi, że panujesz nad sytuacją to siedzi cicho, ale jak pomyśli, że zaraz przywalisz, to się drze.

Dzieki !
no to faktycznie nie mial okazji zadzialac...

pozostaje pytanie dlaczego sie samoczynnie wylacza....?
zapytam w ASO na przegladzie.....

Offline przemo3336

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Grudnia 2018, 17:54:50 »
Wczoraj jechałem i włączyła mi się kontrolka pcs i żeby jechać do Aso  wyczyscilem radar i kontrolka znikła ale teraz mam jakiś sygnał dźwiękowy co 5 sekund bez żadnej kontrolki. Miał ktoś coś  podobnego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl