Autor Wątek: Świst z okolic szyby przedniej  (Przeczytany 17624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Świst z okolic szyby przedniej
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:48:00 »
Z decybelomierzem a nie na zasadzie "tak mi się wydaje" ? :D

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:52:08 »
Przecież tu chodzi o to co ja słyszę, a nie co wykrywa urządzenie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:53:59 »
Ja niejednokrotnie słyszałem szorowanie hamulców czego nikt inny nie słyszał za pierwszym razem ;) Często jesteśmy na coś wyczuleni. Teraz nawet nie pamiętam kiedy ostatnio szorowały i na to zwróciłem uwagę a robią to codziennie przy wyjeżdżaniu w garażu ;)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Stycznia 2018, 20:55:41 »
U mnie potwornie szurają tylne hamulce. Klocki były montowane w ASO, nie wiem co to za dziadostwo, ale głośne, wręcz ohydnie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Stycznia 2018, 21:15:56 »
Widzisz, po pewnym czasie nawet nie zauważysz że Ci to kiedyś przeszkadzało. Mi zaczęło dopiero po tym jak o tym przeczytałem :D

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Stycznia 2018, 21:52:50 »
Niestety wkurza mnie to od pierwszego dnia i klocki pewnie niebawem wymienię

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Stycznia 2018, 18:54:58 »
Pamiętam jak w oponę wbił mi się kamyk który chyba się zadomowił i nie miał ochoty odpaść z bieżnika Dunlopów. Takie miałem bicia że szok.

To chyba nie był kamyk, tylko ołowiany ciężarek. Kamyki, które wchodzą w bieżnik opony nie ważą więcej niż 2-4g. A Toyotach 2-4g niedoważenia jest niewyczuwalne. Chyba, że się wbił idealnie w miejscu, które i tak było niedoważone i je powiększył. Dodam tylko, że wszyscy gumiarze mają maszyny ustawione na dokładność 5g i tylko na specjalne życzenie ustawiają na 1g lub 2g, chociaż marudzą niemiłosiernie, bo się trzeba więcej przy takim kole napracować.
Więc legenda o kamieniu trochę naciągana...

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Stycznia 2018, 18:58:02 »
U mnie potwornie szurają tylne hamulce. Klocki były montowane w ASO, nie wiem co to za dziadostwo, ale głośne, wręcz ohydnie

A nie masz przypadkiem lekko zatartych tłoczków, które po prostu niedostatecznie odbijają? Albo, jak to zwykle we wszelkich warsztatach bywa łącznie z ASO, nie chciało im się wyczyścić tulei prowadzących albo miejsc montażu klocków.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Stycznia 2018, 19:14:01 »
Robiłem ostatnio czyszczenie zacisków itp bo klocki nie odbijały i skrzypiały podczas jazdy w korku... Ale przy następnym przeglądzie każe im jeszcze raz wszystko czyścić i smarować

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Stycznia 2018, 19:37:44 »
Standardowa operacja przy przeglądzie. Kazanie nic nie da. Chyba że się lepiej poczujesz.

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Stycznia 2018, 23:47:29 »
Standardowa operacja przy przeglądzie. Kazanie nic nie da. Chyba że się lepiej poczujesz.

O, widzę przedstawiciel ASO! Dzień dobry!
Kazanie niestety musi być, bo ASO kasuje jakby oferowało cuda, a często im się zdarzają zaniedbania. Znam przypadki z domu i rodzinne, gdzie ASO filtrów nie wymieniało, płynu hamulcowego, a nawet potrafili wlać do silnika 1,0 w Yarisie 3,2 litra oleju... pewnie cały silnik do tej operacji rozbierali... Tak oczywiście wynikało z faktury, a po sprawdzeniu albo gęsto się tłumaczyli, albo szli w zaparte.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Stycznia 2018, 07:12:49 »
Darek: niestety, jak mój znajomy zdjął koła to zaciski były tak zasyfione, że na 100% przez ostatnie przeglądy (auto ma 130 kkm) absolutnie nikt ich nie czyścił :-(

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Stycznia 2018, 15:01:53 »
Mi na przeglądzie ani nie przeczyścili ani nie nasmarowali w Toyota Dakar Rzeszów w Świlczy a niby najnowocześniejszy salon w Polsce. A jak powiedziałem że szorują i mnie krew zalewa jak samochód stoi dzięn w garażu to powiedzieli że nic nie stwierdzili i kompletnie nic nie słychać. Pasowałoby im zostawić samochód na kilka dni i po postoju niech sprawdzą czy kompletnie nic nie słychać przy cofaniu bez używania oczywiście hamulca. Jedyne lekarstwo jakie znalazłem to po prostu głośna muzyka  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2018, 15:04:55 wysłana przez Stivo »

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Stycznia 2018, 20:10:50 »
To te Twoje hamulce szorują zawsze czy tylko jak auto trochę postoi (np. 1 dzień) ?
Bo jak tylko po nieco dłuższym postoju, to takie szuranie jest jak najbardziej w porządku. Po prostu na tarczy hamulcowej pojawia się nalot korozji, który powoduje "pogrubienie" tarczy i tym samym ocieranie klocka. Po kilkuset metrach nalot jest ścierany przez klocek i wszystko ustaje (powinno!).
Nalot korozji pojawia się szczególnie jak wstawisz mokre auto do garażu (np. po deszczu lub po myciu) i nie przejechałeś kilkuset metrów w celu osuszenia tarcz (np. umyłeś auto i od razu wtoczyłeś się do garażu praktycznie bez hamowania. Żadne smarowanie tu nie pomoże.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Stycznia 2018, 20:27:34 »
Domrek: luz, wiem o takich rzeczach. One szurają zawsze, jakby klocki były pierońsko twarde. Auto jeździ każdego dnia, głównie na trasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl