Autor Wątek: Zmiana oleju silnikowego  (Przeczytany 25211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

darek td

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« dnia: 06 Maja 2005, 19:43:04 »
Moja Toyota 1,4 ma 125 tyś km przebiegu.  Bierze olej. Jeżdże na Castrolu 10X/30, taki olej stosował poprzednik - dał mi go sporo w zapasie , ale już sie kończy. Nie wiem ile konkretnie bierze , ale jakieś 3/4 litra na 1000km . Pytanie moje jest  następujące. Czy jest sens wlać mu  "normalnego"  mineralnego?   Czy przyczyna może być  fakt , że mój półsyntetyk  to  10wx30 a nie  10wx40 ?

Pigletto

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2005, 20:00:17 »
To że olej bierze to wg. mnie nie bedzie wina gęstości oleju, a jak już to prędzej firmy Castrol.

Mineralny możesz wlać ale prawdęmówiąc przy takim zużyciu oleju wątpiężeby to coś dało. Ja kiedy miałem takie zużycie robiłem wymianępierścieni itd.

Przejrzyj wątki z faq o olejach i ostatnie wątki o silnikach vvti - tam też było trochęna ten temat.

darek td

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2005, 20:36:20 »
Wymiana pierścieni !!  to  prawie remont  silnika !  A dlaczego piszesz , że to  wina Castrola ?

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2005, 20:43:47 »
Może i wina rozmawiałem z ludzmi i tez mieli problemy z olejami, ale co do jednego każdy miał racje, najlepszy jest MOBIL ja na nim jeżdze a mam 226000tyś. i nic nie bierze. Zresztą każdy ze znajomych też chwalił w/w olej. Pozdrawiam i oby to nie były pierścienie.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

darek td

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2005, 20:51:50 »
Te pierscienie  to az mnie zszokowały - ale nie chce mi sie  w to  wierzyć. Silnik ma faktyczny przebieg 125tyś km przebiegu. Miał jednego właściciela do 100 tys km jeździł na pełnym syntetyku , po przekroczeniu 100 tyś przeszedł na semi syntetyk. Facet wymieniał olej regularnie, auto serwisowane.
 To branie oleju jest bardzo nieregularne. Raz mi bierze  3/4 litra , raz mniej , a raz  wcale . Musze kontrolować często co sie dzieje na bagnecie. Stąd moje przypuszczenia  co do wspomnianych parametrów 10wx30 . 30 wiadomo co oznacza i pomyślałem , że jak by było 40  to byc może by sie poprawiło.  Skończył mi sięzapas  tego oleju i dlatego moje pytanie jak wam sięsprawują auta na zwykłym mineralnym?

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2005, 22:24:43 »
Ja mam 15W40 MOBIL i nie nażekam a jak wspomniałem mam przejechane 226000tyś. I wstawiam czasami swojej rolce, a ostatnio leciałem 174km/h. :twisted:  :twisted:
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Pigletto

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2005, 22:31:40 »
Tak, pierscienie to byl remont silnika, z tym że przebieg miałem dużo większy niż Ty, ale zużycie oleju podobne - prawie litr na 1000 km. Przy próbie olejowej wyszło wyraźnie, że to pierścienie. Po prostu wydaje mi sięże zużycie oleju jest zbyt wielkie żeby to była tylko wina jego gęstości.

Piszęo Castrolu, bo tak jak może widziałeś w wątkach do których odsyłałem, w pewnym okresie była trefna partia tego oleju który powodował uszodzenie silnika - nagar, branie oleju właśnie itd. Ponoć Toyota sporo silników przez to wymieniała. SerwisSJ o tym pisał/mówił.

Cytuj (zaznaczone)
Musze kontrolować często co sie dzieje na bagnecie. Stąd moje przypuszczenia co do wspomnianych parametrów 10wx30 . 30 wiadomo co oznacza i pomyślałem , że jak by było 40 to byc może by sie poprawiło

No ale co to oznacza? Jak sięto przełoży na gęstość - bo chyba o to Ci idzie?
Mi sięwydaje że gęstość głównie zależy od tego czy olej jest syntetyczny, półsyntetyczny, mineralny. Jak chcesz mieć 40 to mozesz kupić np. mobila 10W40 (półsyntetyk).
No ale chyba lepiej właśnie zmienić na minerał, np. Valvoline Maxlife (półsyntetyk też jest), który ma ponoć uszczelniać silnik i z tego co słyszałem w paru przypadkach pomógł (u mnie niestety nie).

Cytuj (zaznaczone)
To branie oleju jest bardzo nieregularne. Raz mi bierze 3/4 litra , raz mniej , a raz wcale

No to ile bierze na 10000 km? Może zużywa więcej tylko wtedy jak mocno przyciskasz? Mi brał  dość równo i raczej nie było takich skoków jak piszesz.

Aaaa... no i Ty masz LPG. Ponoć przy LPG zużycie oleju jest często większe...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2005, 10:20:16 »
najpierw trza sie pozbyc tego syfu czyli Castrola i wlac cos normalnego 10w40 np. Valvoline w niektorych przypadkach pomaga albo mobila 10w40 superS. Poki co wstrzymaj sie z mineralnym bo w przypadku jego wlania zmuszony bedziesz juz wlewac mineral bo pozniej przejscie na połsyntetyk moze sie zle skonczyc dla twojego silnika
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

darek td

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maja 2005, 17:55:44 »
Ok  zmnienię ten syf czyli  castrol  :)  i  zobaczę

Toyo69

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2005, 21:00:01 »
Na temat brania oleju napisano tu morze postów, ale przy takim przebiegu i takiej ilości spalanego oleju moim skromnyn zdaniem żadne experymenta typu zmiana oleju nie pomogą a tylko wydłużą agonie. Ja mam identyczny problem tylko nieco więcej km. przejechane ok 150 tyś. Przy normalnej jeżdzie oleju ubywa znikomo, prawie nic ,ale jak kręce powyżej 4000 obr. potrafi spalić nawet 1l. na 1000km.
Tez na początku eksperymentowałem, zmienialem olej, ale poprawy jako takiej nie było, moze przez pierwsze 1000, 2000 km. po wymianie. Więc teraz dolewam najtańszy ole jaki jest w auchanie czyli lotos 15W 40 i zbieram kasęna remoncik silnika :wink:  :wink:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2005, 11:29:59 »
TOYO69 ile twoj dilizans pokonał juz kkm ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Pigletto

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2005, 09:05:46 »
Pozostałe posty dotyczące zużycia oleju zostały przeniesione do wątku:
Corolla bierze olej
Pigletto

tmx

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2005, 20:20:55 »
Jeżeli chcesz lać olejelk to rozważ BP pólsynetyk. Maxlife valvoline ma dodatki poprawiające stan uszczelnień gumowych - na tym mam polegać o ile pamietam jego przydatność do starych silników.
Sam dolewałem 2 litry na 8tys km gdy lałem valvoline - teraz tyle samo ale na 10tys.
przebieg 265 tys km - wiec chyba nie jest zle.
TMX

p_flori

• Gość
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2005, 23:03:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeżeli chcesz lać olejelk to rozważ BP pólsynetyk

Potwierdzam - Na takim jeden mój samochód zrobił już 400 kkm i ni kszty oleju nie bierze (niestety nie jest tym samochodem Toyota), a niestety Rolka - już pisałem wiele razy - i remont szmaty jednej - nie ominie.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Zmiana oleju silnikowego
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2005, 13:35:25 »
Cytat: tmx
Sam dolewałem 2 litry na 8tys km gdy lałem valvoline - teraz tyle samo ale na 10tys.

Oleju BP półsyntetyku jesli dobrze rozumiem ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl