chodzi o to, ze tym sposobem mozna szukajac zamiennikow stac sie specjalista od skladu chemicznego plynow chlodzacych. a ja po prostu mysle ze to kosztuje duzo czasu a roznicy duzej nie ma.
moj dobry znajomy jest dyrektorem serwisu toyoty w warszawie. Zawsze dzwonie do niego po rade. I na pytanie dotyczace plynow mowi " a czy ty myslisz ze toyota ma swoje fabryki oleju i plynu chlodzacego?" to jest jakis mobil czy inny castrol oklejony etykieta TOYOTA GENUINE i dolozone 50% ceny. ja szukalem tych informacji i roznice na prawde sa znikome. w koncu stwierdzilem ze to szkoda czasu i pieniedzy.
Wiec opcje sa dwie. Jedna - serwis i nie tracic czasu na myslenie i szukanie
Druga - wlac cokolwiek o podobnych parametrach.
Ta sama sytuacje mialem z klima. W serwisie naprawa lacznie z wymiana sprezarki 7 000 a u innego mechanika w waw 5 000. z tym ze w serwisie kolega mi powiedzial ze oni i tak samochod oddadza do tego mechanika co chce 5 000.
Serwis ma sens jak mamy gwaracje i jak nie chce nam sie zastanawiac i szukac godzinami co lac.
Czzy jest ktos kto leje inne oleje i plyny chlodzace i ma jakies problemy? A jezeli jest, to czy moze to jakos udowodnic?
To samo jest ze skrzynia CVT nigdzie nie ma inf o wymianie ale kazy ze strachu wymienia i potem dziwi sie ze olej mial ciemny. A jaki ma byc po 200 000 km i np 10 latach

Na Priuschat jest wielu co nigdy nie wymienialo i maja po 300 000, a juz tak ogolem to nie znalazlem nikogo komu sie ta skrzynia zepsula. Wiec juz jak tak wszyscy wierni sa serwisom i plynom tylko oryginalnym to czemu nie wierza serwisowi i plyn przykladniowy wymieniaja?
Na serwisach aukcyjnych jest obecnie masa olejow i innych plynow obrandowancyh nalepka TOYOTA a sa w cenie zwyklego taniego oleju. Ktos na prawde mysli ze ma tam jakis super japonski toyotowski olej ?
Owszem ma. Olej.. jak olej. To samo z plynem do chlodnicy.
oczywiscie nie tyczy sie to nowych samochodow gdzie jezdzi sie do serwisu w celu utrzymania gwarancji.