Autor Wątek: Wymiana klocków hamulcowych auris 2  (Przeczytany 11647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana klocków hamulcowych auris 2
« dnia: 23 Stycznia 2018, 20:53:24 »
Witam.
Dzisiaj wymieniałem samodzielnie  klocki hamulcowe tylne w moim aurisie 2 1,4 d4d. Jeżeli kto chce zrobić to sam to musi mieć dwa przyrządy do wkręcania i wciskania tłoczków. Z prawym i lewym gwintem.W prawym kole kręci się w lewo a w lewym w prawo. Bez zestawu do wciskania tłoczków lepiej się za to  nie brać, bo tłoczki lubią się wysuwać i później nawet starych klocków się nie włoży, żeby można było dojechać do mechanika. Ponieważ nigdzie nie mogłem znalźć informacji jak się to robi, postanowiłem się tym podzielić, może komuś się przyda.             

Gawith

• Gość
Odp: Wymiana klocków hamulcowych auris 2
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2018, 19:50:44 »
Hamulce to jeden z ważniejszych elementów bezpieczeństwa pojazdu i myślę, że bezpieczniej jest to zostawić komuś kto się na tym zna. Mój mechanik wymienia mi klocki gratis, pod warunkiem że kupię je u niego. Cenowo wychodzi wtedy 10 zł drożej (Textar).

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2018, 21:36:36 »
Idąc tym tropem to najlepiej wymieniać w serwisie orginalne bo przecież zwykły mechanik nie przeszkolony jest jak to robić w tym samochodzie A tak na poważnie to wymieniałem bardzo dużo klocków tylko w innych samochodach Bardzo prosta czynność dla mnie

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2018, 06:29:32 »
Jeśli ja miałbym się z tym bawić więcej niż godzinę co. Napewno tyle zajmie, brak kanału, narzędzi, pojęcia to stracę więcej niż oddam komuś do naprawy a ja zostanę w pracy.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2018, 09:56:22 »
Chyba napisałem swoją poradę w złym miejscu. Powinienem to napisać na innym forum np mechaników.
Też uważam, że wszystkiego samemu się nie zrobi i się to nie zawsze opłaca, ale ponieważ mój tata miał kiedyś warsztat samochodowy to widziałem jak się naprawia niektóre rzeczy. Niestety technika idzie do przodu i trzeba być na czasie, żeby wiedzieć jak nowy samochód naprawić. Dlatego są fora mechaników gdzie jeden drugiemu udziela rad jak to zrobić. Szkolenia to mają chyba tylko mechanicy serwisowi pod daną markę.
Podejrzewam, że stracił byś więcej czasu zlecając wymianę komuś niż robiąc to sam bo nie liczysz czasu na dojazd i musiałbyś i tak czekać jak będą Ci klocki wymieniać, jest to za błaha sprawa, żeby zostawiać samochód. Ale jak się nie ma pojęcia jak to zrobić to dla swojego bezpieczeństwa, bo to przecież są hamulce lepiej niech to zrobi fachowiec, tylko nie taki jak w programie usterka. Na kanale klocków się nie wymienia.
Pozdrawiam wszystkich forum.   

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2018, 14:04:56 »
Bez przesady z tą wymianą klocków. Czyżbyśmy już byli tak zniewieściałym (żeby nie powiedzieć ogłupionym) społeczeństwem, że do wymiany żarówki będziemy "specjalistów" wzywać?
Wymiana klocków to zdjęcie koła, zdjęcie 2 zatyczek na wcisk i odkręcenie 2 śrub. Czy to naprawdę wymaga wiedzy specjalistycznej i doktoratu z mechaniki pojazdów? Takie rzeczy zrobi nawet dzieciak, który potrafi obsługiwać swój rower.
Owszem pojawiają się dodatkowe zagadnienia, ale zakładam, że jak ktoś robi takie rzeczy, to nie robi tego tylko z oszczędności, ale przede wszystkim jako formę hobby, więc przed wykonaniem takiej operacji dowie się gdzie są trudności i na co zwrócić uwagę. I dzięki temu może mieć pewność, że ma to zrobione lepiej niż w warsztacie.
@ Gawith: skąd masz pewność, że mechanik wiec co robi? czy na pewno on sam się tym zajmuje czy może zleca to jakiemuś praktykantowi, który może być albo pasjonatem (wtedy się stara, robi dokładnie, to oznacza że robi znacznie wolniej, więc wylatuje z roboty za niski przerób) albo imbecylem (wtedy trzeba mu nawet powiedzieć, w którą stronę ma kręcić kluczem włożonym "od tyłu" do zacisku hamulca).
Ja sam robię wiele rzeczy przy samochodzie, bo lubię. Owszem, są prace z którymi walczył nie będę, bo albo nie mam specjalistycznych drogich narzędzi, albo nie zawsze mam dostęp do kanału, albo po prostu pewne czynności są super tanie w serwisie. Jednak zlecając komuś robotę rzadko byłem zadowolony. Z drugim autem (nie Toyotą) jeżdżę z grubymi rzeczami do zaprzyjaźnionego mechanika oddalonego o 300km i robimy razem, towarzysko (ja się przy tym wielu rzeczy uczę). Bo niestety w najbliższej okolicy nie znalazłem nikogo, komu mógłbym oddać auto do trudniejszych tematów. Więc w mechaników raczej nie wierzę.
Kilka wątków wcześniej jest temat o piszczących hamulcach, które robiło ASO, ale jakoś "zapomnieli" przeprowadzić odpowiednie czyszczenie. Ale może tak miało być, w końcu mają całą ścianę dyplomów i certyfikatów i posiadają tajemną wiedzę o odkręceniu i przykręceniu 2 śrub...
Fajnie, że Cezario wspomniał o wymianie - właśnie po to jest forum, żeby dzielić się wiedzą i przedyskutować niektóre sprawy, a nie gadać głupoty o zleceniu wszystkiego specjalistom (w praktyce "specjalistom").

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl