Autor Wątek: Jak wyłączyć ogrzewanie?  (Przeczytany 19083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sefeld

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak wyłączyć ogrzewanie?
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lutego 2018, 16:25:26 »
Szybciej tą klime rozpieprzysz jak nie będzie chodzić.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lutego 2018, 20:41:59 »
Klimę mam pierwszy raz w życiu, więc proszę wybaczyć, jeśli pytania wydają się wam głupie. Wy to już wypraktykowaliście, a ja chcę się dopytać, zanim zacznę praktykować. Klimy będę używał z całą pewnością, ale jak będę jechał 10 km na zakupy, to nie wiem, czy to ma sens, ale pewnie ma. Auto trzymam w garażu we własnym domu, gdzie w upały panuje chłód i jak wyjadę te 10 km na zakupy, to wnętrze dopiero co się nagrzeje. Na dłuższym dystansie to na 100% będę używał. 

Pamiętaj że chytry traci dwa razy a przy nowym samochodzie pewnie szybko się o tym przekonasz skoro wszystko chcesz robić sam
Mam wieloletnie doświadczenie w tym zakresie, no ale na pewno nie będę od razu zaczynał od samodzielnych prac. Na razie jest gwarancja i przeglądy u Toyoty  :-)

Ty tak na poważnie zadajesz takie pytania, czy to żarty?Trzeba było kupić malucha i byś nie musiał się aż tak napinać intelektualnie.
Nie żartuję, pytam poważnie i na razie oszczędzę już wam "głupich" pytań, bo już uzyskałem najważniejsze informacje, dzięki  :-)

Instrukcję obsługi i książkę przeglądów już przeczytałeś ?
W większości tak, ale nie ma tam wszystkiego, co mnie interesuje. Kupiłem nawet dodatkową książkę z zakresu obsługi  :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2018, 00:41:46 wysłana przez marcin »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Lutego 2018, 20:52:44 »
No to dobra rada chyba od wszystkich co użytkują auta z klimą, włącz ją co jakiś czas nawet zimą. Tak jak już wcześniej było napisane, nie dla własnego komfortu ale dla przesmarowania. Nikt ci nie każe włączać klimy zawsze. Ja też tego nie praktykuje. Latem, na krótkich odcinkach to co schłodzę to przy otwarciu drzwi ucieknie więc sensu nie ma ale jak jadę na 2h trasą w upale to wiadomo. Czasem też w trasie jak ciepło też wolę wiaterek we włosach  :cool: ale minus taki, że mamy troche hałasu od otwartej szyby i muzyczki nie posłuchasz (chyba, ze głośno), coś za coś. Profilaktycznie jak masz i ma działać długo oraz wtedy kiedy trzeba to pozwól jej co jakiś czas popracować (raz na miesiąc/ dwa ?). Znów odwrotna sytuacja jak z webasto - niby latem się nie używa ale jak zalecają praktycy - raz w miesiącu "przepalić" żeby jak będzie potrzeba użycia zimą przy pierwszych mrozach nie było zaskoczenia, że nie działa. Koszt całkowity na pewno mniejszy niż wymiana/naprawa elementu a robocizna też kosztuje jeżeli sam tego nie zrobisz.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 20:56:37 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Lutego 2018, 20:53:00 »
Nie kupiłeś zbyt "zaawansowanej" technologii ???
Z całą pewnością nie, nie ma tu nic zbyt zaawansowanego, tylko zwykłe, przyjemne autko. To nie Porsche  :-) Nie znacie mnie, bo jestem tu nowy. Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi, na razie się zamykam  :-)

No to dobra rada chyba od wszystkich co użytkują auta z klimą, włącz ją co jakiś czas nawet zimą. Tak jak już wcześniej było napisane, nie dla własnego komfortu ale dla przesmarowania. Nikt ci nie każe włączać klimy na krótkich przejazdach bo ja też tego nie praktykuje latem na krótkich odcinkach bo to co schłodzę to przy otwarciu drzwi ucieknie. Czasem w trasie latem też wolę wiaterek we włosach  :cool: Profilaktycznie jak masz i ma działać długo i wtedy kiedy trzeba to pozwól jej popracować. Znów odwrotna sytuacja jak z webasto - niby latem się nie używa ale jak zalecają praktycy - raz w miesiącu "przepalić" żeby jak będzie potrzeba użycia zimą przy pierwszych mrozach nie było zaskoczenia, że nie działa. Koszt całkowity na pewno mniejszy niż wymiana/naprawa elementu a robocizna też kosztuje jeżeli sam tego nie zrobisz.
Ot, to! Spisałeś moje myśli, z czym się najbardziej zgadzam  :-) Ale pytanko - jak mam włączyć klimę zimą, kiedy ona przy niskich temp. nie działa? Działa grzanie a nie klima, więc jak?
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2018, 00:42:31 wysłana przez marcin »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Lutego 2018, 21:03:08 »
Nie żartuję, pytam poważnie i na razie oszczędzę już wam "głupich" pytań, bo już uzyskałem najważniejsze informacje, dzięki

Kolego fynooh, trochę się powyzłosiwialiśmy (o q,, ale mi się napisał trudny wyraz :)

A teraz poważnie.
Jak "wyłączyć ogrzewanie" już ci napisałem.
A co do klimy - UŻYWAJ - ona nie gryzie :)
Ja to robię tak: na co dzień mam AC na OFF.
Jak jadę w dłuższą trasę  to włączam (nawet wtedy jak na zewnątrz jest chłodno) żeby pochodziła tak z 45 minut co najmniej (klima obciąża silnik i trochę zwiększa spalanie, ale w trasie jak samochód jest rozpędzony można tę różnicę zniwelować).
Jak nie mam wyjazdu w trasę (akurat tylko jazda po mieście) to tak raz na dwa tygodnie i tak AC odpalam.
Latem w upały nawet częściej.

A chodzi w tym wszystkim o to, żeby sprężarka od czasu do czasu popracowała (musi przepchnąć środek chłodniczy z olejem przez cały układ).
Nic się wtedy nie zatrze i nie zardzewieje w układzie klimatyzacji.

Podsumowując: jak nie chcesz używać klimy cały czas to i tak odpalaj ją od czasu do czasu a nie będziesz miał problemów.

Kupiłem nawet dodatkową książkę z zakresu obsługi  :-)

Szkoda że nie zapytałeś wcześniej.
Podesłalibyśmy ci linka do strony Toyoty gdzie tę "grubą książkę" można pobrać za free w pdfie.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 21:05:52 wysłana przez tomery »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Lutego 2018, 21:14:05 »
OK, ok, stokrotne dzięki. Musisz mi jeszcze odpowiedzieć, nawet, jeśli to będzie wyjątkowo głupie pytanie. Ostatnie. Czyli klimę włącza się przyciskiem A/C? Nawet zimą to zadziała? I w lecie też tym przyciskiem? Czy w lecie wystarczy nastawić niższą temp. grzania, niż jest na zewnątrz i klima sama zadziała bez włączania A/C? No i przyciskiem AUTO włączam pełen automat, czyli grzanie zimą i chłodzenie latem? W instrukcji nie ma nic sensownego o A/C i w ogóle niezbyt jasno wszystko wyjaśnione  :-(

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Lutego 2018, 21:15:43 »
Szkoda że nie zapytałeś wcześniej.
Podesłalibyśmy ci linka do strony Toyoty gdzie tę "grubą książkę" można pobrać za free w pdfie.
Ja tę książkę kupiłem grubo przed zakupem toyoty i grubo przed zarejestrowaniem się tu na forum

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lutego 2018, 21:16:56 »
Może działać grzanie bez klimy i grzanie z klimą. U siebie w hybrydzie to ja nawet słyszę jak się włącza sprężarka (na postoju oczywiście). Pozostaje kwestia tych -4 st.C poniżej których niby nie działa - tylko napiszcie mi wtedy jak działa funkcja "defrost" w takim przypadku (było to rozgrzebywane na forum ale nie mogę znaleźć).
Jeżeli będziesz miał włączone A/C i ustawioną temperaturę inną niż "HI" to będzie mieszane zimne powietrze przelatujące przez parownik, z ciepłym przelatującym przez nagrzewnicę (opisałem wcześniej przypadek mojego spotkania z klimatyzacją w maździe 323 tradycyjnej benzynowej, sprężarka na pasku klinowym). Jest to nielogiczne na pierwszy rzut oka ale dochodzi tu jeszcze aspekt WILGOTNOŚCI powietrza które jak sama nazwa wskazuje jest dodatkowo osuszane na parowniku itp. Dlatego też czasem klima śmierdzi tym którzy jej nie używają zimą albo rzadko bo się tam porostu robi grzybek (mówi ci coś - odgrzybianie klimatyzacji?). Jest pełno wątków o tym problemie i wnioski są takie jak wspomniałem - używać klimy skoro jest. Niektóry (ja też) stosują metodę osuszania parownika (ze skroplonych par) pod sam koniec długiej jazdy z klimą poprzez jej wyłączenie właśnie na parę minut przez wyłączeniem samochodu.

P.S. jest opcja w prawym górnym rogu "modyfikuj" (masz chyba 30min na to) i nie pisz posta pod postem bo moderatorzy już zęby ostrzą  :-P
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 21:18:55 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lutego 2018, 21:28:43 »
Może działać grzanie bez klimy i grzanie z klimą.
Aha, ok., tego to nie wiedziałem. A o wyłączaniu klimy pod koniec jazdy w celu osuszenia to wiem z internetu i publikacji. dziękuję za wszystko, uciekam przed zębami moderatorów, mam nadzieję, że mnie nie pogryzą, tylko najwyżej kłapną zębami :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lutego 2018, 21:36:46 »
Nie -4 A +4 to temperatura ponizej ktorej sprezarka sie nie zalacza. W moim poprzednim aucie oprocz czujnikow cisnienia w ukladzie klimy byl jeszcze czujnik oszronienia parownika, ktory nie pozwalal na uruchomienie sprezarki jesli temperatura parownika spadala w okolice +1st. Ponizej +4st. temp. zewnetrznej sprezarka sie nie zalaczala i jezdzilem z zaparowanymi szybami.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lutego 2018, 21:39:16 »
Czyli klimę włącza się przyciskiem A/C? Nawet zimą to zadziała? I w lecie też tym przyciskiem? Czy w lecie wystarczy nastawić niższą temp. grzania, niż jest na zewnątrz i klima sama zadziała bez włączania A/C? No i przyciskiem AUTO włączam pełen automat, czyli grzanie zimą i chłodzenie latem?

Tak z grubsza.

Latem w upały (lub gdy jest ciepło i chcę się schłodzić) klikam AUTO.
Guzik AC zapala się automatycznie (czyli rozumiem sprężarka zastartowała ?) ,  nastawiam żądaną temperaturę (tak z 3-5 stopni poniżej tego co jest na zewnątrz żeby się nie przeziębić). Sam musisz wytestować jak masz wyskalowane wskazania temperatury w stosunku do efektów klimy.
Jak nie muszę się schładzać a np. osuszyć zaparowane szyby (klima to robi) to ustawiam na AUTO temperaturę na taką żeby nie zmarznąć i się nie spocić.

Zimą odwrotnie - odpalam AUTO i dostosowuję temperaturę do tego jak chcę mieć ciepło w kabinie.
Zimą zazwyczaj po wciśnięciu AUTO, AC też się zapala , chociaż ostatnio przy ok. -4*C jak kliknąłem AUTO to AC się nie zapaliło (a była to trasa i chciałem żeby klima pochodziła) musiałem kliknąć dodatkowo AC.

I teraz ważne !!!

Jak operujesz klimą na AUTO przy zapalonym AC (latem na pewno , zimą nie wiem) to sprężarka załącza się okresowo i automatycznie stara się dostosować temperaturę do zadanej.

Jak operujesz tylko na AC (bez AUTO) to sprężarka pracuje cały czas waląc zadaną temperaturę.

Jak operujesz na AUTO bez zapalonego AC to działa taki "półautomat" bez udziału sprężarki (w mieszalniku powietrza mieszane jest odpowiednio do nastawy powietrze ciepłe i zimne z zewnątrz.

PS
AUTO w Toyocie działa trochę dziwnie :)
Niby w instrukcji jest opisane że automat sam zmienia siłę, temperaturę i kierunek nawiewu.
Ja tego nie zauważam (pytałem też o to przy okazji poprzedniego Aurisa)
A miałem kiedyś wcześniej VW to na AUTO czułem np. chłodny podmuch (o zmiennej sile) na różne kierunki (raz głowa, za chwilę nogi) i miało to odzwierciedlenie na wyświetlaczu (pokazywało gdzie i jak mocno wieje).
W Toyocie nie czuję tych zmian i na wyświetlaczu też nic nie jest wtedy pokazywane.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 21:55:04 wysłana przez tomery »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lutego 2018, 22:01:56 »
Panowie, nie piszcie herezji. Sprezarka pracuje cyklicznie nie po to by sterowac temperatura bo od tego sa klapy w nagrzewnicy. W ukladzie klimatyzacji jest czujnik niskiego cisnienia, ktory odpowiada za cykliczna prace sprezarki. Dotyczy to sprezarek o stalej wydajnosci. Sprezarka spreza gaz, ktory w zaworze rozpreznym rozpreza sie przez co spada jego temperatura i wedruje do parownika, gdzie odbiera cieplo z przeplywajacego powietrza, ochladzajac je. Schlodzony po rozprezeniu czynnik z parownika wedruje ponownie do sprezarki. Jesli jednak jego temperatura a wiec i oleju smarujacego sprezarke po opuszczeniu parownika jest zbyt niska sprezarka jest rozlaczana aby jej nie zatrzec. Co sie dzieje z cisnieniem gazu kiedy spada jego temperatura? Cisnienie obniza sie i wlasnie czujnik niskiego cisnienia jest w stanie posrednio oszacowac temperature gazu oraz oleju pp stronie niskiego cisnienia ukladu klimatyzacji a wiec przed sprezarka. Jesli cisnienie a wiec i temperatura gazu jest zbyt niska sprezarka nie pracuje, kiedy gaz ogrzeje sie i wzrosnie jego cisnienie czujnik niskiego cisnienia zalaczy sprezarke i caly cykl sie powtarza. Nie ma to nic wspolnego z regulacja temperatury wewnatrz auta.
No i swiecaca kontrolka A/C nie oznacza zalaczonej sprezarki bo zeby sprezarka zalaczyla sie musi na to pozwolic czujnik niskiego cisnienia a wiec w ukladzie musi byc czynnik chlodzacy i musi miec on odpowiednie cisnienie a wiec temperature.

W nowszych autach stosowane sa sprezarki bezsprzeglowe i one sa caly czas zalaczone a zmienia sie ich wydajnosc czyli czynnik krazy w ukladzie caly czas nawet jak klimatyzacja jest wylaczona.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 22:18:45 wysłana przez przmor »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Lutego 2018, 22:45:35 »
Sprezarka pracuje cyklicznie nie po to by sterowac temperatura bo od tego sa klapy w nagrzewnicy.

Tego nie wiedziałem.

Ale chwilka :)
To dlaczego okresowo (do tej pory wydawało mi się że razem z załączeniem sprężarki) załącza się wiatrak na chłodnicy ?
Jakby sprężarka pracowała cały czas to i wiatrak pewnie pracowałby cały czas.
W trybie AUTO wiatrak na chłodnicy pracuje okresowo.
W trybie AC (auto wyłączone) wiatrak pracuje cały czas
To jak to jest ?

No i swiecaca kontrolka A/C nie oznacza zalaczonej sprezarki

Tego też nie.

W nowszych autach stosowane sa sprezarki bezsprzeglowe i one sa caly czas zalaczone a zmienia sie ich wydajnosc czyli czynnik krazy w ukladzie caly czas nawet jak klimatyzacja jest wylaczona.

Czyli, teoretycznie rzecz biorąc, włączenie "klimy" na stałe (jak niektórzy robią) lub "okresowo" jak ja opisałem wyżej nic nie daje w kierunku wydłużenia żywotności sprężarki ?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 22:51:46 wysłana przez tomery »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Lutego 2018, 23:07:31 »
W 99 przypadkach na 100 usterka kompresora jest konsekwencją nieprawidłowo przeprowadzonych napraw lub przeglądów klimatyzacji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lutego 2018, 23:09:19 »
Wentylatorem na chlodnicy (skraplaczu) steruje czujnik wysokiego cisnienia. Gaz sprezony w sprezarce ogrzewa sie i trafia do skraplacza (chlodnicy klimy) gdzie jest schladzany. Skraplacz jedt umieszczony przed chlodnica wody i kiedy auto jedzie oplywajace powietrze schladza gaz, jesli jednak auto stoi w korku to cisnienie w ukladzie wzrasta bo nie ma chlodzenia i wtedy czujnik wysokiego cisnienia zalacza wentylator az do momentu spadku cisnienia. W skraplaczu gaz przechodzi ze stanu gazowego w ciekly stad jego nazwa a dalej wedruje do osuszacza i do zaworu rozpreznego gdzie przechodzi w stan gazowy. Dalej wedruje do parownika jak juz pisalem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl