Autor Wątek: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?  (Przeczytany 30771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lutego 2018, 11:41:58 »
U mnie spalanie spadło o litr po wywaleniu DPF
No to super, mam nadzieję, że nadejdzie taki dzień że za takie działanie będą zabierali dowód rejestracyjny. A o wyciętym filtrze sobie przypomnisz gdy ktoś z Twoich bliskich zachoruje na nowotwór płuc. DPF to taki sam element ekspolatacyjny, jak wiele innych. Proponuję tarcz hamulcowych i klocków też nie wymieniać, bez nich tez trochę pojeździsz.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lutego 2018, 12:27:44 »
Za wyciecie DPF powinni zamykac w wiezieniu bo to powazniejsza sprawa niz cofanie licznika.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lutego 2018, 13:33:53 »
Tych co mają silniki diesla oryginalnie  bez DPF, też powinni zamykać?? To mniej więcej na 20 milionów aut w Polsce z 10 mil. samochodów.Czyli wszystkich do paki :wallbash:

Rozumiem że z diesli co mają filtr dpf i w którym  podczas szybkiej jazdy, wypalają sie sadze , z rury wydechowej leci ,,bryza morska,, :thumbdown:
RAV4 2.5 hybrid

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lutego 2018, 14:20:49 »
Jesli ktos SWIADOMIE zaczyna truc poprzez wyciecie DPF to tak, powinien isc do paki. Co do starych diesli to powinny byc wagaszane jak niegdys dwusuwy.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lutego 2018, 14:33:45 »
W Norwegii dopłacają 5 tys euro do zakupu nowego samochodu elektrycznego,   natomiast za złomowanie diesla też dostaje się jakoś rabat (nie znam kwoty, się pewnie też parę tys.). Z tego co czytałem to 3/4 nowo kupowanych aut w Norwegii to właśnie elektryki.
Myślę, że tego typu zachęty są najlepszym pomysłem na rozwiązanie problemu z ropniakami.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Lutego 2018, 15:46:36 »
Myślę, że tego typu zachęty są najlepszym pomysłem na rozwiązanie problemu z ropniakami.
Nie porównuj najbogatszego kraju w Europie do Polski. U nas musieliby fundować cały samochód gratis, żeby Zdzicho nie jeźdzł złomem . A i tak pewnie zaraz by go sprzedał i kupił kolejny szrot. Zabierać dowody rejstracyjne, wlepiać mandaty po co najmniej 1 tys. zł. i szybko problem zniknie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lutego 2018, 15:55:12 »
U nas musieliby fundować cały samochód gratis, żeby Zdzicho nie jeźdzł złomem.

Znasz wiele osób, które jeżdżą złomem bo lubią?

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2018, 16:14:36 »
Nie porównuj najbogatszego kraju w Europie do Polski. U nas musieliby fundować cały samochód gratis, żeby Zdzicho nie jeźdzł złomem . A i tak pewnie zaraz by go sprzedał i kupił kolejny szrot. Zabierać dowody rejstracyjne, wlepiać mandaty po co najmniej 1 tys. zł. i szybko problem zniknie.
Nie zgadzam się z tym. Większość moich znajomych chętnie skorzystałaby z takiej premii.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lutego 2018, 16:34:44 »
Znam.
Nie zgadzam się z tym. Większość moich znajomych chętnie skorzystałaby z takiej premii.
Obawiam się , że raczej nie, jeżeli porównasz cenę samochodu w Norwegii i odejmiesz od niej 5 tys, Euro to i tak wyjdzie 2X tyle co w Polsce. Porównuj zniżki procentowo a nie kwotowo i wtedy to ma sens.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Lutego 2018, 16:44:50 »
Znam.
Obawiam się , że raczej nie, jeżeli porównasz cenę samochodu w Norwegii i odejmiesz od niej 5 tys, Euro to i tak wyjdzie 2X tyle co w Polsce. Porównuj zniżki procentowo a nie kwotowo i wtedy to ma sens.

Nie masz racji, np. prius w pl kosztuje 126 tys zł, a w Norwegii 295 500 koron, czyli ok. 125 tys zł.
Zatem, przy pensjach Norwegów to są "symboliczne" dopłaty.

Aczkolwiek dopłaty o których pisałem dotyczą prawdopodobnie tylko w pełni elektrycznych aut, a nie hybryd. Trzeba to zweryfikować.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2018, 16:46:53 wysłana przez sebastiw »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Lutego 2018, 17:26:49 »
Nie są, tu sztuczny mechanizm uzależniony od dopłat, jako tako działający tylko w najbogatszych krajach gdzie większość ludności mieszka we własnych domach z garażami gdzie ładuje auta. A co do "problemu" to jest on wyłącznie ideologiczno-polityczny, obecne silniki benzynowe emitują duże ilości ekstremalnie agresywnych cząstek stałych i przede wszystkim wielokrotnie więcej toksycznych węglowodorów. Spaliny silników benzynowych są obecnie bardziej agresywne wobec DNA i RNA, czytaj - dużo bardziej rakotwórcze. Organizacje ideologiczne maja swojego wroga, producenci siedzą aut cicho, a ciemny lud wszystko kupi.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2018, 17:30:27 »
Nie są, tu sztuczny mechanizm uzależniony od dopłat, jako tako działający tylko w najbogatszych krajach gdzie większość ludności mieszka we własnych domach z garażami gdzie ładuje auta. A co do "problemu" to jest on wyłącznie ideologiczno-polityczny, obecne silniki benzynowe emitują duże ilości ekstremalnie agresywnych cząstek stałych i przede wszystkim wielokrotnie więcej toksycznych węglowodorów. Spaliny silników benzynowych są obecnie bardziej agresywne wobec DNA i RNA, czytaj - dużo bardziej rakotwórcze. Organizacje ideologiczne maja swojego wroga, producenci siedzą aut cicho, a ciemny lud wszystko kupi.
A samochody na LPG?

Poza tym, moim zdaniem są, bo ja nie pisałem o ekologii jako takiej, ale pomyśle na pozbycie się aut na ropę

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2018, 17:42:21 »
obecne silniki benzynowe emitują duże ilości ekstremalnie agresywnych cząstek stałych i przede wszystkim wielokrotnie więcej toksycznych węglowodorów. Spaliny silników benzynowych są obecnie bardziej agresywne wobec DNA i RNA, czytaj - dużo bardziej rakotwórcze. Organizacje ideologiczne maja swojego wroga, producenci siedzą aut cicho, a ciemny lud wszystko kupi.
Trochę popłynąłeś, czas już wracać do brzegu. Jak chcesz już tak teoretyzować to warto podać chociaż jedno źródło które potwierdza te farmazony.

https://www.theengineer.co.uk/fact-check-are-diesel-cars-really-more-polluting-than-petrol-cars/

LPG jest bardziej ekologiczny niż benzyna i ropa.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2018, 17:58:00 wysłana przez mariuszs »

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Lutego 2018, 18:13:10 »
1,4 d4d 2010 jeden z ostatnich bez dpfa, po akcji z turbo i intercoolerem.
Przed zakupem miałem możliwość wypożyczenia za rozsądną opłatą tego samochodu i ciut lepiej wyposażonej hybrydy z floty.
Tak więc, kupiony z floty z przebiegiem 132kkm w styczniu 2015r.
Sprawdzony tylko ze znajomym mechanikiem plus wydruki z ASO.
Auto technicznie jak nowe, usterki typu starte sreberko na drzwiach, brak osłony pod silnikiem, odpryski czy przerysowanie lakieru itp.
Po zakupie wymiana oleju oczywiście z filtrem i wycieraczek.
Co roku olej, raz tylne klocki, co rok czyszczenie klimy i filtry oraz jedna postojowka i jedna h11. Ostatnio wyczyszczony spryskiwacz szyby. Nic innego nie trzeba było robić czy wymieniać.
Czekam na wymianę płynu chlodzacego i hamulcowego przy kolejnej wymianie oleju na wiosnę.
Teraz ma przejechane +/- 160kkm. Wół roboczy do miasta.
Spalanie średnie 5,2 - żona ma xls'a z wydatkami.
Trasa głównie to 700m do przedszkola i 8km z przystankiem do pracy. Wszystko w centrum Katowic.
Najmniejsze spalanie 3,9L Olkusz-Krakow DK94.
Największe coś powyżej 6 bodajze 6,3 czy 6,5 do Berlina gdzie bardzo się spieszylem.
Teraz mam średnie 5,4... z włączanym rano dogrzewaniem, ale zimą potrafi dojść do 6,2L przy mega korkach w centrum i mrozie gdzie to miniwebasto chodzi non-stop.
Latem, spokojnie 5,2 bez eko jazdy.

Dlaczego nie hybryda?
Różnica w cenie na korzyść d4d wynosiła wtedy jakieś 3-4 tysiące.
Znaleźć poflotową 1fl w hybrydzie nie było łatwo, teraz jest z tym o niebo lepiej z powodu popularności aurisa2 hybrid.
CVT , mnie nie przekonało. Ospała reakcją i głośność  w trasie.
Dlaczego następnym razem znowu spróbuje hybrydy?
Może dopracowali oprogramowanie CVT i jest szybsza w auris2 (czy 3) i może jest lepsze wygluszenie.
Nie będzie już d4d bez dpfu i dwumasy a ich wymiana zmieni sposób patrzenia na różnice w koszcie zakupu.
Dlaczego diesel?
Bardzo fajne przyspieszenie i moc zawsze dostepna jak na malego dieselka oczywiscie.
Niższe ubezpieczenie -w mojej ubezpieczalni- niż porównywalnej hybrydy. Zawsse biore pelne z AC.
Po akcji z turbo i intercoolerem, więc zostały potencjalnie tylko wtryski.
Niskie spalanie bez patrzenia na ekodriving.
Miniwebasto i w 5 minut ciepło w aucie.
140 na autostradzie to nie problem (można gadać, słuchać radia i dziecka z tylu) a i ciut więcej spokojnie da radę.

Dwie sprawy.
Moje auto było jednym z niewielu na placu, w których nie było czuć fajek. Podobno to standard we flocie...
Cena. Można dużo ugrać prosząc o wycenę rzeczoznawcy. Każde auto flotowe musi mieć taką wycenę. W moim przypadku, w 2010 nie było ani jednego niebitego auta na allegro w cenie poniżej tej, którą ja zapłaciłem. Oczywiście trzeba kupować prosto z floty, bez pośrednika, a to nie jest łatwe :)

Tak: następnym razem znów spróbuje hybrydy i prawdopodobnie kupię jeśli różnica w cenie i ubezpieczeniu w stosunku do diesla (o ile beda) nie będzie znów znaczna.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Lutego 2018, 19:40:41 »
Źle patrzysz. Zwróć uwagę że w cenie hybrydy masz automat który jest bezawaryjny i silnik bez turbo, rozrusznika i innych pierdół. Ospala bo jeździłaś pewnie w Eco mode a nie PWR i dlatego tak właśnie się zachowuje ta przekładnia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl