Autor Wątek: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?  (Przeczytany 30760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
Odp: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Maja 2018, 16:25:07 »
Nie masz racji co do akumulatora.
Do poczytania https://www.toyota.pl/service-and-accessories/gwarancja/akumulator-hybrid.json
A konkretnie w którym miejscu? Jest tam wyraźnie napisane że po upłynięciu podstawowej gwarancji 5 lat / 100 tys km można przedłużać gwarancję na aku o kolejny rok / 15 tys km do wieku 10 lat.  Czyli jeżeli robisz 15 tys km co kwartał to możesz przejechać z aku na gwarancji kolejne 300 tys km.

Czy to jest temat o warunkach technicznych eksploatacji Aurisa z silnikiem hybrydowym?

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Maja 2018, 16:33:27 »
Zwracam się do Was z pytaniem czy warto kupić Aurisa w dieslu jeśli ma przejechanie 190 tyś ? Jest to auto poflotowe z historią ASO , cena korzystna. Na co ewentualnie zwrócić uwagę ? Nie znam się na samochodach , proszę o pomoc w podjęciu decyzji
Wiadomo HSD gen. III bije na łep każdego diesla do 130 paru koni, a nawet Oplowskie 150 CDTI potrafi wyłomotać. Ja osobiście zanim zdecydowałem sie na Aurisa, nie chciałem hybrydy i miałem już brać CEEDa 1.7 CRDI w automacie. Spalanie jest dla mnie sprawą drugorzędną a Kijana fajnie chodziła i była super wykonana wiec klekot mi nie przeszkadzał. Same ahy i echy ale dopóki nie przejechałem sie Aurisem HSD. Tak jak wspomniałem nie spalanie, a to jak z pod dupska to wyrywało spodobało mi sie odrazu. Tak wiec padło na HSD :). Mały off topic się zrobił, generalnie bym brał hybrydę. Ale jeżeli nie dasz rady dołożyć do HSD, a już jesteś fanem diesla bo np. wójek jeździ na tirach albo mieszkasz blisko wschodniej granicy (wiadomo o co chodzi) to 1.4 D4D jest bardzo rozsądnym zakupem. Generalnie nie biorąc pod uwagę pojemności to jest jeden z najlepszych silników diesla jakie wyprodukowano. 190-250 tyś realnego przebiegu to  nic dla tych silników. Te motory kręcą po 500 tysięcy km bez usterek, a spotkałem sie nawet z przypadkiem gdzie 1.4 D4D był używany jako agregat prądowy- bo ponoć tylko ta jednostka dawała radę. Niezła dynamika (jak na 1.4) świetna kultura pracy, i niskie spalanie. Wtryskami sie nie przejmuj, czegokolwiek byś nie chciał regenerować w CDTI, CDI, DCI, TDI... itp to niemałe pieniądze, a rozbitych samochodów na dawcę wtrysków, pomp wysokiego ciśnienia, turbo, magistrali CR, czujników ciśnienia itp. jest sporo ;). Pojazd był serwisowany, znasz historie, spr. przejechać sie i brać, jak za rozsądne pieniądze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Maja 2018, 17:18:33 »
Czy to jest temat o warunkach technicznych eksploatacji Aurisa z silnikiem hybrydowym?
Pierwotny temat zakończył się w lutym.  Teraz to jest luźna dyskusja.

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Maja 2018, 18:30:25 »
Pierwotny temat zakończył się w lutym.  Teraz to jest luźna dyskusja.
Temat nie zakończył się w lutym ponieważ nadal są ludzie, którzy interesują się wątkiem (w tym ja np.) więc swoją luźną dyskusję uprawiaj gdzie indziej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl