Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #945 dnia: 16 Listopada 2023, 20:32:37 »
Jako że to mój pierwszy post na forum, najpierw witam wszystkich serdecznie. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem nowej Toyoty RAV4 Plug-in Hybrid.
A nawiązując do dyskusji na temat pojemności zbiornika paliwa, mam takie spostrzeżenia. Odbierając samochód z salonu dostałem informację od sprzedawcy, żebym po wyjeździe z salonu podjechał do najbliższej stacji benzynowej, ponieważ bak jest „praktycznie pusty”. Do baku weszło 53 litry paliwa.

Czyli nadal nic się nie zmieniło? Zostawiasz 230 tys. za auto, a nie doleją Ci 5 litrów żeby wstydu nie było.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #946 dnia: 16 Listopada 2023, 20:38:36 »
Naładowali za to do pełna baterię

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #947 dnia: 16 Listopada 2023, 21:22:49 »
Jako że to mój pierwszy post na forum, najpierw witam wszystkich serdecznie. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem nowej Toyoty RAV4 Plug-in Hybrid.
A nawiązując do dyskusji na temat pojemności zbiornika paliwa, mam takie spostrzeżenia. Odbierając samochód z salonu dostałem informację od sprzedawcy, żebym po wyjeździe z salonu podjechał do najbliższej stacji benzynowej, ponieważ bak jest „praktycznie pusty”. Do baku weszło 53 litry paliwa.

Czyli nadal nic się nie zmieniło? Zostawiasz 230 tys. za auto, a nie doleją Ci 5 litrów żeby wstydu nie było.
Chyba nie. Ja wlałem 54L po wyjeździe z salonu w zwykłej hybrydzie. Stacja jakieś 300m od salonu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #948 dnia: 16 Listopada 2023, 21:41:47 »

Chyba nie. Ja wlałem 54L po wyjeździe z salonu w zwykłej hybrydzie. Stacja jakieś 300m od salonu.
Ja włałem 48l stacja 200m od salonu.
Kiedyś człowiek wyjechał z salonu Peugeota - nie dojechał do stacji benzynowej, która była na sąsiedniej posesji...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #949 dnia: 17 Listopada 2023, 09:57:20 »
Odbierając samochód z salonu dostałem informację od sprzedawcy, żebym po wyjeździe z salonu podjechał do najbliższej stacji benzynowej, ponieważ bak jest „praktycznie pusty”. Do baku weszło 53 litry paliwa.
Dokładnie tak samo miałem.

Odkopałem w księgowości pierwszą Fakture na zatankowanie do pełna plugina po odebraniu z salonu z pustym bakiem:

i co?
dalej będziecie pitolic?
Mówię że jest 40 to jest 40 a nie 55
Moje auto 3x wypadało z produkcji i wchodziło łącznie prawie rok czekania podczas kiedy świat bawił się w teorie że katar to epidemia. Były braki wszystkiego i ciągle auto wypadało z taśmy widocznie Toyota zastosowała starą technikę: "jakie maju taki pchaju" i dali mi 40l bak
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 10:04:28 wysłana przez SNCF »

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #950 dnia: 17 Listopada 2023, 10:04:06 »
To napewno nie świadczy, że bak nie ma 55 litrów, tylko że miałeś więcej paliwa „na start” wlane lub szybciej odbił Ci pistolet przy dystrybutorze podczas tankowania. Napewno nie montują różnych baków do tych samych samochodów

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #951 dnia: 17 Listopada 2023, 10:05:33 »
To napewno nie świadczy, że bak nie ma 55 litrów, tylko że miałeś więcej paliwa „na start” wlane lub szybciej odbił Ci pistolet przy dystrybutorze podczas tankowania. Napewno nie montują różnych baków do tych samych samochodów

Tak czyli po odebraniu z salonu było w baku 17l.......... i świeciła się rezerwa przy zasięgu 5km tak tak było........... <zalamka>

Ostatnio pistolet odbijał mi 10x aż się wylało 
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 10:16:21 wysłana przez SNCF »

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #952 dnia: 17 Listopada 2023, 10:14:44 »
Po co te nerwy, jedź na paliwie aż się zatrzymasz i wtedy zatankuj, zobaczysz ile Ci wejdzie.
Albo już reklamuj, że za mały bak Ci dali

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #953 dnia: 17 Listopada 2023, 10:29:59 »
W US w Pluginach też mają problemy z tankowaniem do pełna:
https://www.rav4world.com/threads/rav4-prime-gas-tank-issues-resolved-yet-for-2022-and-2023-models.325692/page-5
Wchodzi im ok. 10 galonów (ok 39 litrów) zamiast 13.
Prawdopodobnie bak w Pluginie nie jest taki sam jak w zwykłej Hybrydzie - Bartek pokazał, że są dwa różne modele.
Co mnie nie dziwi, gdyż pod autem w Pluginie są baterie HV (nie tak jak w zwykłej pod tylną kanapą):
https://rts.i-car.com/hybrid-and-electric-vehicle-disable-search/hyb-1713.html  (obrazek z lokalizacją baterii HV w Plugin)

ps. w zwykłej hybrydzie gdy ilość km zasięgu spadnie do zera - tankuje się ok 50 litrów.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 10:35:33 wysłana przez Markid »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #954 dnia: 17 Listopada 2023, 10:39:03 »
ps. w zwykłej hybrydzie gdy ilość km zasięgu spadnie do zera - tankuje się ok 50 litrów.
dokładnie, mi gdy zaświeci sie rezerwa wchodzi 35l
a wszyscy w Toyocie mówią że baki są takie same
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 10:45:33 wysłana przez SNCF »

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #955 dnia: 17 Listopada 2023, 10:44:00 »
Nie wiem jak tankują inni, ja do baku plugina wlałem 53 litry.
Myślę że te rozbieżności mogą być spowodowane tym, że w plaginie zasięgi są liczone ze średniej przejechanych kilometrów bez podziału na prąd i benzynę, co daje głupie pomiary zarówno zużycia prądu/benzyny jak i zasięgu. Być może zerowy zasięg wskazywany na wyświetlaczu nie świadczy, że bak jest zupełnie pusty. Sprawdzianem tego może być jeżdżenie na benzynie aż do zatrzymania, co w pluginie mając naładowaną baterię, nie jest dużym ryzykiem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #956 dnia: 17 Listopada 2023, 10:45:27 »
Przez ciekawość PlugIn pojedzie z pustym bakiem?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #957 dnia: 17 Listopada 2023, 10:47:04 »
Sprawdzianem tego może być jeżdżenie na benzynie aż do zatrzymania, co w pluginie mając naładowaną baterię, nie jest dużym ryzykiem.
Na pewno??
Linkował tu 2 tygodnie temu ktoś film jak chłopaki w USA tak zrobili i silnik 3x próbował sie odpalić i wywalił błąd i konic jazdy
i gdyby nie sprzęt do kasowanie błędów to by utknęli na środku pustkowia, bo mimo zalania z kanistra nie pojechaliby dalej.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 10:48:54 wysłana przez SNCF »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #958 dnia: 17 Listopada 2023, 11:17:09 »
dokładnie, mi gdy zaświeci sie rezerwa wchodzi 35l
a wszyscy w Toyocie mówią że baki są takie same
W zwykłej hybrydzie rezerwa zaświeca się gdy jest jeszcze ok 40..50 km zasięgu wskazywanego  na zegarach, ja pisałem o sytuacji gdy zasięg na zegarach spada do zera (a rezerwa już się pali od kilkudziesięciu km), wtedy wchodzi ok 50 litrów i wiem, że da się jeszcze trochę przejechać (na pewno ze 30 km) ale tego nie sprawdzam. ;)

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #959 dnia: 17 Listopada 2023, 12:49:09 »
Sprawdzianem tego może być jeżdżenie na benzynie aż do zatrzymania, co w pluginie mając naładowaną baterię, nie jest dużym ryzykiem.
Na pewno??
Linkował tu 2 tygodnie temu ktoś film jak chłopaki w USA tak zrobili i silnik 3x próbował sie odpalić i wywalił błąd i konic jazdy
i gdyby nie sprzęt do kasowanie błędów to by utknęli na środku pustkowia, bo mimo zalania z kanistra nie pojechaliby dalej.
Czy na pewno da się w ten sposób sprawdzić pojemność baku - uważam że tak.
Czy na pewno nie jest to dużym ryzykiem - z tego co piszesz wychodzi, ze jednak jest. Ale pytanie czy oni testowali plugina? Bo jeżeli jest tak jak piszesz i był to plugin, to jest to dziwne i niezrozumiałe dla mnie działanie komputera, bo czemu (pod warunkiem przynajmniej częściowego naładowania akumulatora) napęd nie miałby się przełączyć z benzyny na elektryczny, w końcu w drugą stronę tak działa, w monecie zejścia poziomu naładowania baterii do 30% sam przełącza się na benzynę.
Nie napisałeś też konkluzji - co im wyszło z tego  testu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl