Autor Wątek: cd w yarisie??  (Przeczytany 37019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_paseo

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Maja 2005, 12:21:53 »
Cytat: uniorek
W nowym vw passcie(chyba) jest wejście aux – do podłączenia np. odtwarzacza mp3 czy dało by rade cos takiego wyprowadzić z radia yariska :bdance ? Normalnie odtwarzacza mp3 nie można podłączyć bezpośrednio do głośników – sygnał musi być wzmocniony. Widziałem 2 rozwiązania „zastępcze” specjalna kaseta do magnetofonu połączona z cd/mp3 lub mikro nadajnik UKF również podłączony do cd/mp3 ale w jednym jak i w drugim dużo siętraci na jakości :cfiufiu  Co wy na to ??? :chmmm

Hmmm...  :-DD

Po pierwsze: co to ma wspólnego z tematem?  :chmmm

Po drugie: radio w yarisie nie ma wyjścia (AUX) na odtwarzacz mp3. Mozna wrzucic ten adaptor - kasetę, ale jakość będzie odczuwalnie gorsza.
Najlepiej kupić i zamontować radioodtwarzacz MP3  :wink:

Offline MarQs

• Toyot Pełzający
  • **
cd w yarisie??
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Maja 2005, 12:34:19 »
Cytat: tomek_paseo
W nowym vw passcie(chyba) jest wejście aux – do podłączenia np. odtwarzacza mp3 czy dało by rade cos takiego wyprowadzić z radia yariska :bdance ? Normalnie odtwarzacza mp3 nie można podłączyć bezpośrednio do głośników – sygnał musi być wzmocniony. Widziałem 2 rozwiązania „zastępcze” specjalna kaseta do magnetofonu połączona z cd/mp3 lub mikro nadajnik UKF również podłączony do cd/mp3 ale w jednym jak i w drugim dużo siętraci na jakości :cfiufiu  Co wy na to ??? :chmmm

Hmmm...  :-DD

Po pierwsze: co to ma wspólnego z tematem?  :chmmm

Po drugie: radio w yarisie nie ma wyjścia (AUX) na odtwarzacz mp3. Mozna wrzucic ten adaptor - kasetę, ale jakość będzie odczuwalnie gorsza.
Najlepiej kupić i zamontować radioodtwarzacz MP3  :wink:

mozna jeszcze kupic urządzonko ktore podłącza sięw miejsce słuchawek i przenosi sygnal falami radiowymi i slucha sie w radio tego co leci z mp3 :D ja tak mam u siebie
M6 sportbreak

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
cd w yarisie??
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Maja 2005, 12:49:14 »
Po pierwsze ma bo rozkrecasz przednia konsole - pomyślałem soebie ze mozna tez zajzec do radia

Po drugie pisałem o wejsci aux a nie WYJŚCIU (jak do wyjscia chcesz podłączyc cos co tez ma wyjscie  :aduh)

Po trzecie jest wejscie aux ktore jest obługiwane przez złącze zmieniarki cd wiec isteneije mozliwosc podłaczenia odtwarzacza mp3 wiecej o tym tutaj

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
cd w yarisie??
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Maja 2005, 12:56:41 »
Spoczko :D Jak pokombinujesz to jestem pewny że uda sięto jakoś normalnie podpiąć. Bo wynalazki w stylu nadajnika to z założenia musi być gadżet-zabawka :)
Seat Leon Cupra :D

CoOljaCk

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maja 2005, 14:50:32 »
ja kiedys do radia na kasete podlaczylem cdroma x48. mialem go potem wmontowanego w ta kieszen pod radiem. gralo nawet calkiem calkiem i nie przerywalo na dziurach - odziwo :)

na starym forum kiedys pisalem step by step ze zdjeciami jak podlaczyc cdrom do yarisowego radia. analogicznie mozna zrobic jakies wyjscie w yarisie :)

kiedys sie bawilem lutownica... jak chcecie moge poszukac czy mam te zdjecia na kompie jeszcze :)

jezeli chodzi o podlaczenie czegokolwiek do fabrycznego radia w toyotach to pozostaje tylko ASO ewentualnie box przejsciowka za 320 zl z allegro :)

kiedys maglowalem temat przez pol roku az spaliłem jedno radio  :cfiufiu wiec troszke juz wiem na ten temat  :athunbsup

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
cd w yarisie??
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Maja 2005, 15:14:53 »
Potrzebuje tylko wejsc audio oczywiscie razem z masami - nie wiem jak ze sterowaniem dla zmieniacza pewnie sie bedzie wyswietlac CD 1 ale w sumie nie potrzebne. Gdybam a nie wiem czy mam w radiu wyjscie na zmieniarke - mam radio z wersji japońskiej gdzie wyświetlacz jest segmentowy - we francuzach juz jest pixelowy

Pozdro i dzieki

jackk7

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maja 2005, 15:49:55 »
Cytat: simper
:) ... kolega z pracy kupil sobie kasete z allegro z zasilaczem...

a po co ten zasilacz  :?: . Moja kaseta nie potrzebuje zasilania

CoOljaCk

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maja 2005, 20:22:35 »
Potrzebuje tylko wejsc audio oczywiscie razem z masami - nie wiem jak ze sterowaniem dla zmieniacza pewnie sie bedzie wyswietlac CD 1 ale w sumie nie potrzebne. Gdybam a nie wiem czy mam w radiu wyjscie na zmieniarke - mam radio z wersji japońskiej gdzie wyświetlacz jest segmentowy - we francuzach juz jest pixelowy

Pozdro i dzieki

generalnie zmieniarke sie podlacza pod to gniazdo gdzie wychodza takie dwa kabelki. i generlanie podlaczenie zmieniarki wyglada jak podlaczeni boxa w dieslu :) . masz kabel w ksztalcie litery T gdzie dol idzie do zmieniarki a lewa i prawa strona to meskie i zenskie zlacze.
Toyota na tyle utrudnila podlacznei innej zmieniarki ze nawet jak zdabedziesz taki sam model i ja podlaczysz to nie bedzie dzialac - musi byc zmieniarka z ASO. te ASOwskie zmienarki maja taki plugin w srodku ktory tlumaczy impulsy wysylane z radia na okreslony standard np panasonic. clarion, pioneer czy sony.

same takie boxy pluginy mozna kupic na allegro po 320 zl. poladzasz do do radaia a do  boxa wpinasz dowolna zmieniarke (przystosowana do danego boxa) np sony.

Jezeli chcesz na sile bawic w podlaczenie jakiejs innej zmienarki to polecam zaopatrzec sie w oscyloskop dobra lutownice ,układ ATMELA AT90S2313 i kilka innych elementów. nastepnie poszukac w necie okreslonego standardu (wdzialem gdzies opis jezyka dla zmienarek sony)
potem zdobyc ASOwska zmienarke podlaczyc i pomierzyc oscyloskopem czasy impulsow wysylanych z radia do oryginalnej zmieniarki. A potem ..... napisac specjalny program w tlumaczacy jeden jezyk na drugi i wgrac go ATMELA :) oczywiscie wszystko potem trzeba podszlifowac bo zmienarka moze sie zacinac badz moze czasem nie reagowac.... jednym slowem trzeba sie troche pobawic... i dlatego boxy sa takie drogie i glownie placi sie za wiedze i to co jest w ATMELU. ATMEL oczywiscie jest zakodowany i masz male szanse zeby go zgrac od kogos :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
cd w yarisie??
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Maja 2005, 22:59:32 »
No dobra, ale te wszystkie impusly, kodowania to dotyczą STEROWANIA zmieniarką z radia czyli zmiany utworów itp. Nam chodzi tylko o wpięcie sięz analogowym sygnałem audio... Z tym też jest taki problem?
Seat Leon Cupra :D

CoOljaCk

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Maja 2005, 23:36:41 »
Cytat: Sober
No dobra, ale te wszystkie impusly, kodowania to dotyczą STEROWANIA zmieniarką z radia czyli zmiany utworów itp. Nam chodzi tylko o wpięcie sięz analogowym sygnałem audio... Z tym też jest taki problem?

nie ma zadnego problemu. odpinasz w srodku w radiu machanizm "TAPE", cyrklem przecinasz sciezke doprowadzajaca zasilanie do przedwzmacniacza magnetofonu i na jego wyjscie wlutowywujesz dwa sygnaly. ekran-mase podlaczasz do masy koncowki mocy. wszystko kadnie wyprowadzasz na zewnatrz minijackiem ktory potem mozesz sobie wpiac np do mp3 playera. jezeli beda sie pojawiac jakies zaklocenia to w kable wlutowywujesz jakies malutkie kondesatorki :) i wszystko jasne

mam gdzies fote na kompie bo kiedys robilem to w swoich poprzednich dwoch yarisach. w trzecim wymieklem i wstawilem radio...RDS i te sprawy i do tego subwoofer :)

jak wczesniej mowilem kiedys maglowalem radio yarisa na wiele sposobów jedno nawet uszakdzajac (z przyczyn mi nie jasnych przestalo dzialac  :-DD  ). wyklad robilem na starym forum

CoOljaCk

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maja 2005, 11:09:04 »
Cytat: Sober

robisz cos takiego i dziala. pamietaj o nie podlaczaniu TAPE (ja go w ogole odlaczylem i lezal na polce w garage  :athunbsup  ). staraj sie nie macac za bardzo plytki a lutuj lutownica kolbowa albo stacja lutownicza jak masz jakiegos kolege elektronika. na odcinku zanaczonym na czerwono przetnij sciezke - najlepiej ostrym cyrklem albo nozykiem. lepiej to robic przy samej nozce przedwzmacniacza czyli u góry (ja tak zrobilem).
przy discmanie moze choc nie musi pojawic sie problem zaklocen z silniczkow discmana.
wtedy trzeba wlitowac jakis filterek w postaci kondesatora. oczywiscie robicie to na wlasna odpowiedzialnosc itd. powiem ze robilem to i dzialo bez problemu. kiedys probowalem sie wpiac bezposrednio do ukladu sterujacego koncowka mocy ale jakos dzialo tylko przy radiu rozkreconym (prowizoryczne podlaczenie) (jeszcze lepszy efekt). jak przylowtowalem kabelki i skrecilem obudowe juz nie dzialalo. :) ASO mi wymienilo radio za free :) - ach Ci wymieniacze. oczywiscie czekalm 3 tygodnie a nie chcialem jezdzic bez radia to kupilem na allegro takie cosik i jezdze do dzis. oczywiscie rozwiazanie to jest milion % lepsze od podlaczania mp3 palyera lub innych wynalazków XXI wieku

i jeszcze urzadzonko wypelniajace pasmo :) (oczywiscie ze wlasnej produkcji) :cnice

na koncu przed skreceniem warto przykleic kabeliki zeby nie dyndaly i sie nie oderwaly

jackk7

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maja 2005, 17:08:59 »
Cytat: CoOljaCk
...oczywiscie rozwiazanie to jest milion % lepsze od podlaczania mp3 palyera lub innych wynalazków XXI wieku

czy oprócz dodania SubWoofera zmieniałeś oryginalne głośniki Yarisa na coś innego. Pytam bo już kiedyś zauważyłem, że to głośniki są chyba jednym z najbardziej newralgicznych punktów audio w samochodzie, a te w Yarisie są podłe. I zmiana radia chyba nie wiele by dała.

CoOljaCk

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2005, 17:58:45 »
Cytat: jackk7

czy oprócz dodania SubWoofera zmieniałeś oryginalne głośniki Yarisa na coś innego. Pytam bo już kiedyś zauważyłem, że to głośniki są chyba jednym z najbardziej newralgicznych punktów audio w samochodzie, a te w Yarisie są podłe. I zmiana radia chyba nie wiele by dała.

tak. mam male glosniki pioneera w konsoli. w drzwiach nic nie mam pomimo ze mam miejsce w boczkach. radio pionnerka jak na zdejciu wyzej widac i subik. przetwornik ma 120W i jest w 30 paro litrowej obudowie. radio ma mozliwosc zmostkowania obu tylnych kanalow i ma tez filtr dolnoprzepustowy 50, 80 i 125 Hz, wszystko oczywiscie sterowane z poziomu radia. koncowka mosfet daje wtedy ok 70Wattów na tyl co wystarcza do napedzenia subika :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
cd w yarisie??
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Maja 2005, 18:15:55 »
cchyba 35........... 70 to moze daje ale maxymalnej.......... oj biedny ten glosniczek subniskotonowy!:(
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

jackk7

• Gość
cd w yarisie??
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Maja 2005, 20:09:27 »
Cytat: CoOljaCk
mam male glosniki pioneera w konsoli

o to rozumiem.  :D

czy można samemu zmienić głośniki na dwudrożne, czy na gwarancji to koniecznie w ASO?

wracając natomiast do pytania i tematu przewodniego to naprawdępo przez kasete dżwięk z Dicmana idzie zadawalająco i uważam to za rozwiązanie optymalne. Nie trzeba samochodu rozbierać, nie trzeba wkładać dodatkowego radia, wtedy całą ideęradia fabrycznego, wmontowanego, nie interesującego tak bardzo złodziei, szlag trafi. A tak kasetęmożna w każdej chwili schować i nic nie widać spoko jest.
Chyba zrobięzdjęcie jak to u mnie wygląda. Mój discman ma jeszcze na kablu od słuchawek taki mini remote control.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl