Dawno mnie nie było...
Panowie, za dużo o polityce piszecie

Myślałem że ktoś mnie przekona do słuszności że hybryda nie powinna być faworyzowana, ale tak się nie stało.
Te strefy "czystego powietrza" będą zlokalizowane na terenie zabudowanym (w miastach). Spodziewam się że będzie to uzupełnienie lub dodanie oznakowania pionowego dla już zamkniętych stref znakiem B-1 itp... Po prostu do tych już zamkniętych stref pewnie wpuszczą elektryki (no, może nie wszędzie...).
Panowie, jeśli faktem jest że hybryda w mieście spala mniej od auta klasy A, a strefa ma powstać w mieście, to argument że małe auto spala równie mało upadł. Zgodzę się że średnie spalanie tych aut jest pewnie na takim samym poziomie, ale jeśli mówimy WYŁĄCZNIE o warunkach miejskich, to ja nie znalazłem żadnego auta które w mieście pali mniej lub tyle samo...
Ja wiem że tabelki podane przez producenta mają się ni jak do rzeczywistości, ale tak jest nie tylko w C-HR`ze ale i u innych producentów...
Ciekaw jestem w jaki sposób UE argumentuje to, że hybryda jest jednak wzięta pod "ochronę" do ustawy. Opcja ze zwrotem połowy akcyzy bardzo by mi się podobała... połowa zwrotu bo auto jest tylko w połowie elektryczne... i wydaje mi się to sprawiedliwe.
Każdy kto ma C-HR`a hybrydowego przyzna mi rację, że wynik 3,8 litra w mieście (mi się często udaje grubo poniżej... nawet 2,9) nie jest jakimś rekordem ECO. Fakt że przy takim spalaniu poruszamy się z maksymalnie 50km/h i dodam że spalanie na poziomie 6 litrów jest równie możliwe.
Ale jaki to będzie procent (tych co palą 6 w mieście hybrydowym C-HR`em) ?? Ktoś, kto wydaje 100 tyś na auto hybrydowe, to chyba nie po to, żeby jego spalanie było równe C-GR`owi 1.2 który jest 15 tyś zł tańsze...
W dalszym ciągu uważam że taka ustawa spowodowała by zwiększenie kupowania nowych aut hybrydowych (kompromis zwykłego z elektrykiem). Układ jest sprawdzony i bezpieczny... A im więcej hybryd tym lepiej

dla nas wszystkich...