Autor Wątek: Jakie zużycie paliwa w C-HR (1.2turbo)  (Przeczytany 76491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie zużycie paliwa w C-HR (1.2turbo)
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Lipca 2018, 18:14:31 »
Super to ujołeś.

Offline Italo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Sierpnia 2018, 12:24:30 »
Nie mam problemów z ruszaniem pod górkę ale zauważyłem że gdy auto było nowe nawet pod niewielkim wzniesieniem wydobywał się smród palonego sprzęgła . Teraz to ustało . Może to cecha tego sprzęgła przy pierwszym okresie eksploatacji ?

Co do kompleksów frustracji , adoracji i innych rzucanych tu słów powiem Wam , że tu nie trzeba być malkontentem , tylko trzeba uczciwie przyznać , że ten samochód jest po prostu niedopracowany i zrobiony na kolanie . Na szczęście nie są to sprawy kluczowe a raczej drobiazgi , ale ilość ich jest zatrważająca . Jest to smutne tym bardziej , że dotyczy doświadczonego producenta który w wielu poprzednich modelach takich wpadek unikał z tego co słyszę i poczułem testując 4 różne samochody zastępcze ( niestety miałem problemy z elektroniką kamery )

Bo układ jezdny , kierowniczy , hamulcowy a nawet ten silnik jak na tą niewielką pojemność są po prostu dobre . A wygląd świetny .

Natomiast system audio , wskaźnik paliwa , rezerwa mająca ponad 200 km , brak właściwych wskazań zasięgu , niektóre materiały , ergonomia schowków , brak auto - lock i sporo innych po prostu nie przystoją w tej klasie i przy tych kwotach za auto . I to jest fakt .

A żeby wrócić do tematu - zużycie paliwa jest w moim mniemaniu przyzwoite :)
Miłośnik "włoszczyzny"
Posiadacz Fiata 500 z 1970 roku

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Września 2018, 15:30:21 »
U mnie w 1.2 CVT średnie spalanie (80%-miasto, 20%- drogi lokalne między niewielkimi miejscowościami) wg komputera to 7.1l/100km, mierzone na dystansie ok. 1000 km. Najniższe spalanie w trasie przy prędkości ok. 100km/h na dystansie 115km wyniosło 5.2l, mierzone od pełnego do pełnego zbiornika.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Września 2018, 10:18:35 »
U mnie w 1.2 CVT średnie spalanie (80%-miasto, 20%- drogi lokalne między niewielkimi miejscowościami) wg komputera to 7.1l/100km, mierzone na dystansie ok. 1000 km. Najniższe spalanie w trasie przy prędkości ok. 100km/h na dystansie 115km wyniosło 5.2l, mierzone od pełnego do pełnego zbiornika.

Nie no spoko spalanie, ale miasto to rozumiem Wschowa? Nie mam nic przeciwko małym miastom, ale może byśmy wszyscy podawali przy spalaniu w mieście jego nazwę, a jeśli chcemy być anonimowi to chociaż liczbę mieszkańców?

Taka luźna sugestia do wzięcia pod uwagę przez wszystkich <taniec> :cool:

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Września 2018, 18:38:32 »

Nie no spoko spalanie, ale miasto to rozumiem Wschowa? Nie mam nic przeciwko małym miastom, ale może byśmy wszyscy podawali przy spalaniu w mieście jego nazwę, a jeśli chcemy być anonimowi to chociaż liczbę mieszkańców?

Taka luźna sugestia do wzięcia pod uwagę przez wszystkich <taniec> :cool:

Nie sądziłem, że wielkość miasta jest istotna w związku z pomiarem średniego spalania auta w ruchu miejskim.  Rozbieżności w średniej prędkości jazdy miedzy dużymi miastami a mniejszymi chyba nie są aż tak duże. Moja mieścina ma około 15000 mieszkańców,  jeśli komuś jest ta informacja potrzebna.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Września 2018, 21:09:45 »
Zużycie paliwa u mnie:
W Warszawie ok 5,3 - 7,5 litrów (średnio 40% w korku, ale są i ekspresówki)
Poza miastem 4,8 - 6 (bez autostrad, przepisowe prędkości),  prędkości autostradowe 8,5 l
najniższe zanotowanie spalanie to 4.0 na odcinku ok 110 km przy prędkości ok 60-70 km/h poza miastem
Bardzo dużo zależy od stylu jazdy i warunków jady

Jak dla mnie rewelacja, u konkurencji nie jest lepiej

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Września 2018, 21:31:22 »
Nie sądziłem, że wielkość miasta jest istotna w związku z pomiarem średniego spalania auta w ruchu miejskim.
No nie żartuj. Przejedź w godzinach szczytu 20 km po Warszawie czy Krakowie i potem porównaj spalanie do przejazdu tego samego odcinka np. po Hajnówce. Mocno się zdziwisz :-) W przypadku hybrydy będzie podobne, ale w 1,2 turbo (tak samo jak w mojej leciwej fieście 1,25 (bez turbo  :embarassed:) różnica jest spora. Swoją drogą, współczuję Krakusom - kilka dni temu maiłem (nie)przyjemność przecisnąć się przez centrum Krakowa. Masakra!!! Pomijam już korki, ale ze dwa razy wjechałem na skrzyżowanie (a w zasadzie jakiś plac), gdzie za Ch...iny nie wiedziałem kto ma jechać pierwszy. Włączając w to tramwaje, trolejbusy, szynobusy i inne ciekawostki motoryzacji - Citroën DS :grin:   

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Września 2018, 13:19:11 »
Nie mam problemów z ruszaniem pod górkę ale zauważyłem że gdy auto było nowe nawet pod niewielkim wzniesieniem wydobywał się smród palonego sprzęgła . Teraz to ustało . Może to cecha tego sprzęgła przy pierwszym okresie eksploatacji ?
U nas w Toyocie sprzedawca informuje że podczas pierwszych kilometrów może pojawić się taki smrodzik i jest to naturalne,u mnie zasmierdzialo po pierwszych 8km i nigdy więcej smrodem się nie pojawil

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Września 2018, 12:46:22 »
Nie sądziłem, że wielkość miasta jest istotna w związku z pomiarem średniego spalania auta w ruchu miejskim.
No nie żartuj. Przejedź w godzinach szczytu 20 km po Warszawie czy Krakowie i potem porównaj spalanie do przejazdu tego samego odcinka np. po Hajnówce. Mocno się zdziwisz :-) W przypadku hybrydy będzie podobne, ale w 1,2 turbo (tak samo jak w mojej leciwej fieście 1,25 (bez turbo  :embarassed:) różnica jest spora. Swoją drogą, współczuję Krakusom - kilka dni temu maiłem (nie)przyjemność przecisnąć się przez centrum Krakowa. Masakra!!! Pomijam już korki, ale ze dwa razy wjechałem na skrzyżowanie (a w zasadzie jakiś plac), gdzie za Ch...iny nie wiedziałem kto ma jechać pierwszy. Włączając w to tramwaje, trolejbusy, szynobusy i inne ciekawostki motoryzacji - Citroën DS :grin:   
Jezeli zawężasz pomiary do ścisłego centrum z jednokierunkowymi drogami to ok, z tym, że w dużych miastach jest wiele długich dwupasmowych dróg gdzie można rozwinąć większe prędkości na dłuższych dystansach niż w małych mieścinach, w których rzadko kiedy wrzucasz wyżej niż trzeci bieg. To tak jakbym teraz mieszkajac na wsi liczył średnią jeżdżąc codziennie na grzyby 5 km w głąb lasu w jedną stronę. Więc i tak uważam, że różnice miedzi wielkim a małym miastem nie są tak bardzo rozbieżne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Września 2018, 17:22:09 »
w dużych miastach jest wiele długich dwupasmowych dróg
Na których stoisz w korkach, niestety. W Warszawie większość  dróg co  najmniej jest dwupasmowych i niczego to nie zmienia. Czasami szybciej się jedzie jednopasmowymi, które nie wszyscy znają, ale w dobie nawigacji i informacji o korkach jest z tym coraz gorzej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Września 2018, 17:23:53 »
gdzie można rozwinąć większe prędkości
Nie chodzi o szybkość jazdy tylko o płynność

Offline jinn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Września 2018, 23:03:34 »
Spoko. A Ty przejedź np. o godzinie 6:15 ze Wzgórza Mickiewicza do Olivia Business Centre w Gdańsku (11km), a później przejedź tę samą trasę o godzinie 17:00. Rano zajmuje to ok. 15 minut, a po południu ok. 45 minut. To jest ciągle to samo miasto, ta sama droga, a różnica w czasie przrjazdu kolosalna. Więc nie bawmy się w farmaceutów i wyliczajmy średnie spalanie jako średnie, niezależnie czy miasto ma 500k czy 25k mieszkańców bo to ciagle jest miasto, a płynność jazdy i średnia prędkość są podobne.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Września 2018, 23:26:24 »
ciekawostki motoryzacji - Citroën DS

Jak pokazano w 1955 roku pierwszego Citroena DS, to firma Toyota robiła takie potworki o ,,wdzięcznej ,,nazwie TOYOPET Crown (1955)

https://newsroom.toyota.co.jp/en/corporate/history/toyota_museum/collection/crown.html
RAV4 2.5 hybrid

Offline dokia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Września 2018, 00:28:49 »
@Jasio, fajna ona, ale patrząc na tak wąskie opony to zastanawiam się czy wywracała się na zakrętach :P

Ale ogólnie bardzo podoba mi się ta nasza CH-R, ale wielkość silnika oraz osiągów jakoś mnie powstrzymuje póki co, ale nie ma chyba co oczekiwać że zaczną robić lepsze, w USA robią z silnikiem 2.0 i 144 KM

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Września 2018, 07:28:15 »
niezależnie czy miasto ma 500k czy 25k mieszkańców bo to ciagle jest miasto, a płynność jazdy i średnia prędkość są podobne.
Taaa.... <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl