Autor Wątek: Kanał wentylacyjny Auris HSD  (Przeczytany 1081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suhar15

• Toyot Leżący
  • *
Kanał wentylacyjny Auris HSD
« dnia: 04 Maja 2018, 11:00:06 »
Witam Kolegów i Koleżanki, jest to  mój pierwszy post. Mam Auris HSD z 2013 roku zakupiony w listopadzie zeszłego roku. Do tej pory nie miałem większych zastrzeżeń do klimatyzacji gdyż w zimie ochładzać się nie musiałem. Jednak ostatnie temperatury dały okazję aby klimy w pełni użyć. Niestety prędkość z jaką wydmuchiwane było powietrze z nawiewu była bardzo uboga nawet przy maksymalnym ustawieniu. Powietrze było zimne lecz wiało bardzo wolno. Dzisiaj postanowiłem zajrzeć do filtra kabinowego i oczom mym ukazał się dziwny obraz. Nad zabudową filtra kanał był otwarty a w jego wnętrzu znalazłem 2 foliowe reklamówki  :o. Zakładam że nie powinno ich tam być ale również owy kanał raczej powinien być szczelnie zamknięty. Jest to ruchoma cześć koloru kremowego. I tu moje pytanie: czy ta część otwiera się i zamyka automatycznie, np przy wyborze nawiewu z zewnątrz lub wnętrza auta?  Czy może ma być na stałe zamknięta? Te reklamówki odziedziczyłem zapewne po poprzednim właścicielu, domyślam się że ktoś przez przypadek wcisnął je. I tu tym bardziej zastanawia mnie czy taki kanał mógłby być otwierany i wystawiany na ryzyko zapchania  przez inne drobne przedmioty że schowka.
Proszę o info jak wygląda to w Waszych samochodach. Pozdrawiam 

Offline hybridbox

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kanał wentylacyjny Auris HSD
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2018, 15:21:08 »
Wiem o czym mowa.
Ogólnie jest to specjalny wlot który otwiera się przy wyborze poboru powietrza z środka.
Ale bywa czasami że ktoś na siłę pakuje do schowka rzeczy później nadmiar ląduje w komorze wentylatora i zdarza się zatkanie przepływu.
Ogólnie jeżeli jeszcze ktoś był geniuszem oszczędności i jeździł bez filtra to możliwe że różne rzeczy mogą blokować kanały.
Zasadniczo obecność filtra blokuje dostęp obcych rzeczy ale jak się wyciągnie to cóż..

Offline suhar15

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kanał wentylacyjny Auris HSD
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2018, 22:25:36 »
Na szczęście filtr był na miejscu i po usunięciu folii siła podmuch na 2-gim biegu jest wyższa niż wcześniej na Maxa.
Czyli jest to normalne że ta część jest ruchoma i nie ma potrzeby jej blokowania w pozycji zamkniętej? Trochę to dziwna niedoróbka, ale cóż... serwis też musi mieć coś do roboty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl