Autor Wątek: Drżenie i brzęczenie w Rav4 III  (Przeczytany 22275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lechoo93

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Drżenie i brzęczenie w Rav4 III
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Stycznia 2021, 15:48:31 »
Witam wszystkich,
czy ktoś uporał się z problemem? W mojej rav4 III generacji jest dokładnie ten sam problem, początkowo go bagatelizowałem myśląc że to jakaś blacha, ale oglądnałem auto u mechanika i nic nie widać. Problem się nasila ostatnimi czasy. Mechanicy podobnie reagują jak autor opisał w temacie - jeden mówi, że skrzynia, inny że poduszki silnika. Na moje oko to ma związek z wałem napędowym, ale chętnie bym odświeżył temat :)
Pozdrawiam

Offline globusik1

• Początkujący
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Kwietnia 2021, 07:01:53 »
Cześć
Witam mam dokładnie ten sam problem, drżenia na 4-biegu (automat) przy prędkości 59-60 km/h gdy wzrasta obciążenie na silniku. W najbliższy czwartek auto idzie do mechanika na wymianę płynów w tym skrzyni i przekładni.
Wedle mnie dźwięk pochodzi z przekładni kątowej i rozchodzi się po wale na całe auto, podobny objaw miałem w Jeep z powodu nadmiernych luzów na łożyskach w reduktorze.
Dam znać jaki werdykt wyda mechanik.

Offline someuser

• Początkujący
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Sierpnia 2021, 23:36:18 »
Witam,

Toyota RAV4 III 2.0 VVTI 152KM 2007 rok z automatyczną skrzynią i ten sam problem.
Zużyta poduszka silnika faktycznie brzmi podobnie (u mnie problem z nią był najbardziej słyszalny przy wolnej jeździe i skręceniu kierownicą maksymalnie w prawo). Wymieniłem poduszkę silnika, ale problem brzęczenia w trakcie jazdy nadal występuje, więc (przynajmniej w moim przypadku) to nie jest jej kwestia.

Pozdrawiam

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Sierpnia 2021, 06:49:51 »
Sprobujcie posmarowac wieszaki od tlumika.
Jesli macie relingi  proponuje tez sprawdzic (podokrecac)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl