Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Lutego 2021, 11:08:55 »
Cytat: sleepy w Dzisiaj o 09:54:17

1. jak zachowują się czujniki cofania podczas cofania - są wyłączone czy piszczą cały czas?, 2. co z otwieraniem klapy? - nie działa z przycisku w kabinie?

Ad. 1. przy cofaniu piszczą cały czas - do poprawy

Z tym będzie ciężko. Twórcy "wiązki" posiłkują się wyłączeniem dźwięku czujników na kierownicy.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Lutego 2021, 12:04:30 »
Ad. 1. przy cofaniu piszczą cały czas - do poprawy
Ad. 2. muszę sprawdzić z założonym bagażnikiem, na pewno da się otworzyć przyciskiem z klapy, nie sprawdzałem też czy wtedy jest zablokowane otwarcie klapy nogą
Pytałem o to, ponieważ miałem T...a z automatycznym hakiem i tam, co prawda nie było przycisku otwierania klapy w kabinie ale podczas cofania czujniki automatyczne przestawiały się na samochód + przyczepa i sygnalizowały przeszkody uwzględniając długość przyczepy, a nawet była możliwość automatycznego cofania równoległego i prostopadłego. Otwarcie klapy działało tam tylko z klapy - nie z kluczyka. I to są powody dla których przestałem rozważać montaż haka w RAV4. Niestety w tej kwestii konstruktorzy japońscy są daleko za innymi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #182 dnia: 17 Lutego 2021, 16:09:41 »
Z tym będzie ciężko. Twórcy "wiązki" posiłkują się wyłączeniem dźwięku czujników na kierownicy.
Prawdę powiedziawszy - niespecjalnie mi to przeszkadza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #183 dnia: 09 Kwietnia 2021, 21:51:23 »
Fajna cena jeśli ktoś szuka bagażnika na dwa rowery
https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-thule-euroway-g2-920-pd24979/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 10 Kwietnia 2021, 10:38:57 »
Cena rzeczywiście dobra, dobra też firma. Mam ich bagażnik na trzy rowery z przystawką na czwarty - jedyna jego wada to ciężar. Ten na dwa rowery waży 14 kg, a mój jest pancerny i waży dużo więcej.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #185 dnia: 10 Kwietnia 2021, 14:26:03 »
https://www.centrumrowerowe.pl/bagaznik-thule-euroway-g2-920-pd24979/

Chociaż coś staniało, 4 lata temu za taki sam zapłaciłem 1650,00 PLN :-)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 19 Kwietnia 2021, 06:51:41 »
Pierwszy raz założyłem jak i bagażnik rowerowy. Wrażenia z 2 rowerami super, lepiej jak w XC60. Mam jakieś 200 dziurawej drogi gruntowej i nie zauważyłem żadnego obciążenia tyłu. Poza tym nie słyszałem żadnych dodatkowych dźwięków przy wrzucaniu kierunkowskazu, o czym ludzie pisali.
Kolejny dowód na to, że mam "popsute" auto - nie trzeszczy, oleju nie przybywa, wycieczki nie smużą tak trzymać

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 22 Kwietnia 2021, 13:35:21 »
Pytanie do osób, które przy montażu haka nie zdemontowały kick-sensora (antena do otwierania bagażnika nogą): czy przez czas od montażu haka mieliście jakieś przypadki niepoprawnego działania (tj. przypadkowe otwarcie albo niemożliwość otwarcia)?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 22 Kwietnia 2021, 14:03:35 »
Nie miałem nic podejrzanego. Antena działa jak przed montażem haka.
Z tym, że ja z hakiem i bagażnikiem na rowery jak na razie rzadko jeżdżę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #189 dnia: 22 Kwietnia 2021, 14:13:11 »
Pytanie do osób, które przy montażu haka nie zdemontowały kick-sensora (antena do otwierania bagażnika nogą): czy przez czas od montażu haka mieliście jakieś przypadki niepoprawnego działania (tj. przypadkowe otwarcie albo niemożliwość otwarcia)?

Jest czasami trudniej otworzyć. W zależności od producenta/modelu haka, różnie modyfikuje się antenę.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #190 dnia: 22 Kwietnia 2021, 14:13:43 »
U mnie działa normalnie. Nie podoba mi się to że zamontowany bagażnik rowerowy nie odcina otwierania klapy. Trzeba o tym pamiętać.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Kwietnia 2021, 15:39:51 »
A ja muszę dokładnie przetestować jak to u mnie działa z hakiem i bagażnikiem rowerowym, bo dotąd tylko zakładałem, jechałem, zdejmowałem i tyle.
Nic nie zwróciło - w znaczeniu negatywnym - mojej uwagi. Hak się trzyma, bagażnik też, światła w bagażniku działają.
Nie próbowałem otwierać klapy gdy miałem bagażnik na haku.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2021, 15:42:35 wysłana przez Markid »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Kwietnia 2021, 16:37:48 »
To gdzieś było na forum, o czujnikach co pikają, jakimś dźwięku przy włączaniu kierunkowskazu więc natychmiast sprawdziłem klapę. W poprzednim aucie było to możliwe tylko guzikiem na klapie, z pilota nie działało.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Kwietnia 2021, 17:26:36 »

Ja miałem taki przypadek. po zamontowaniu haka otwieranie "z kopa" działało jak chciało. Może w 50% przypadkach było OK. W pozostałych klapa milczała jak zaklęta. Jakoś nie chciało mi się tego zgłaszać żeby poprawili (100km do serwisu). Machnąłem ręką.

Szczęście w nieszczęściu, że po jakimś czasie likwidowałem szkodę u tego samego dilera (ale inna lokalizacja serwisu, ta sama grupa) u którego zakładałem hak. Przy okazji zgłosiłem im to i wymienili mi antenę na nową. teraz działa za każdym razem praktycznie. Kopie z lewej strony od haka i śmiga.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 22 Kwietnia 2021, 20:04:56 »
No więc przetestowałem.
Zarówno z odłączonym jak i z przyłączonym bagażnikiem rowerowym da się otworzyć i zamknąć klapę na każdy ze sposobów: pilot, przycisk w klapie, kopnięcie, przycisk w kabinie.
A więc trzeba uważać by przypadkiem nie otworzyć. To przydało by się zablokować pozostawiając jedynie przyciski na klapie.
Wszystkie światła w bagażniku działają poprawnie: stop, pozycyjne, kierunkowskazy, cofania, przeciw mgielne, oświetlenia tablicy.
Przy jeździe do przodu i włączaniu kierunkowskazów nic dodatkowo nie pika.
Przy cofaniu cały czas słychać ciągły dodatkowy sygnał - pewnie czujniki cofania.
Tu też zapewne było by lepiej by zostały zablokowane środkowe, a aktywne skrajne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl