Zadałem jakieś 5 dni temu pytanie TMP na temat wytycznych montażu haka przy zachowaniu bądź blokadzie możliwości otwierania bagażnika stopą. Nie dostałem do tej pory żadnej odpowiedzi. Albo mnie zignorowali, albo nie wiedzą, co odpowiedzieć. A może to jest tak, że w Japonii czy USA samochody tego rozmiaru, nie ciągają przyczep i nie montują haków. W USA haki montują fabrycznie w pick-upach i tam jest to samochód postrzegany jako roboczy. W Polsce korzystamy z platform rowerowych i używamy przyczepek, więc na Polskę Toyota coś improwizuje, w pełnym tego słowa znaczeniu.
Może po prostu powinniśmy wszyscy zacząć męczyć TMP o jednolite wytyczne dotyczące montażu haków, oparte o nasze doświadczenia z tym związane. Ja np. dostałem odpowiedź od dealera, że jak przyjedzie mój samochód, zamontują mi hak i zgodnie z wytycznymi TMP odłączą możliwość otwierania klapy stopą. Dziwne natomiast jest to, że ten dealer ma kilka swoich salonów, i jeden z nich montuje hak, przy przeniesieniu anteny w miejsce umożliwiające otwieranie stopą. Nawet skłaniam się ku temu, żeby skierować mój samochód do tej stacji, ponieważ jest w tym samym mieście. Jedni twierdzą, że się nie da, drudzy, że to nie problem. Brak konsekwencji.