Autor Wątek: RAV4 montaż haka  (Przeczytany 249272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
Odp: RAV4 montaż haka
« Odpowiedź #600 dnia: 12 Marca 2023, 17:50:36 »
czy ten hak nie zakłóca pracy czujników parkowania?
Hak a raczej to w co wchodzi hak zakłóca czujnik otwarcia klapy z nogi. Albo ja nie umiem dobrze noga machać. Nie mam skuteczności 100%
Handlowiec mi powiedział że jak chce hak to zamontują ale nie będzie działała klapa z nogi, w większości przypadków.  Finalnie go nie wziąłem.czy faktycznie tak jest to by trzeba potwierdzić organoleptycznie
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline lukas0212

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 202
« Odpowiedź #601 dnia: 12 Marca 2023, 18:17:17 »
czy ten hak nie zakłóca pracy czujników parkowania?
Hak a raczej to w co wchodzi hak zakłóca czujnik otwarcia klapy z nogi. Albo ja nie umiem dobrze noga machać. Nie mam skuteczności 100%
Handlowiec mi powiedział że jak chce hak to zamontują ale nie będzie działała klapa z nogi, w większości przypadków.  Finalnie go nie wziąłem.czy faktycznie tak jest to by trzeba potwierdzić organoleptycznie
I tak i nie. W większości ASO już wiedzą jak montować hak aby kicksensor działał. Ale handlowcy pewnie jeszcze mówią to co jest w biuletynie toyoty. W każdym razie ja montowałem poza ASO i u mnie dziala

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #602 dnia: 13 Marca 2023, 07:29:41 »
I tak i nie. W większości ASO już wiedzą jak montować hak aby kicksensor działał. Ale handlowcy pewnie jeszcze mówią to co jest w biuletynie toyoty. W każdym razie ja montowałem poza ASO i u mnie dziala
I tak i nie.
Niektóre ASO usuwają po prostu antenę czujnika i tam nic nie działa.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #603 dnia: 13 Marca 2023, 08:19:43 »
I tak i nie.
Niektóre ASO usuwają po prostu antenę czujnika i tam nic nie działa.
Nalezy wtedy to reklamowac. Hak posiada komplet oprzyrządowania do przelozenia anteny w odpowiednie miejsce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bimber

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 IV
« Odpowiedź #604 dnia: 14 Marca 2023, 17:11:27 »
Dzięki Panowie za tipa - po przejechaniu gwintownikiem i wyczyszczeniu ze śrubami zero problemów. Niestety mam kolejny problem, ale już z wiązką. Okazało się że brakuje dwóch elementów (nr 17 i 21 z instrukcji westfalii 335419300113 jakby się komuś chciało zerknąć) i trzeba je ściągać z germanii a to potrwa dwa tygodnie... :[ Wiec z pierwszym (nr 17 - wtyczka) poradzę sobie tak że prawdopodobnie to zalutuję i okleję taśmą izolacyjną a z drugim (nr 21 - podkładka pod gniazdem tej głównej czarnej wtyczki w którą podłącza się np kabel od przyczepki) jeszcze szukam rozwiązania bo nie wiem czy oryginalnie to element plastikowy, czy z jakiejś gumy etc.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #605 dnia: 14 Marca 2023, 22:10:28 »
Dzięki Panowie za tipa - po przejechaniu gwintownikiem i wyczyszczeniu ze śrubami zero problemów.
Teraz będziesz wiedział jak z dziewicą postępować :).
Niektórzy się przy okazji dowiedzieli po co robić konserwację.
Po 10-ciu latach montaż haka jest mocno utrudniony. Ja albo montuje od razu albo sobie odpuszczam…

Offline Bimber

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #606 dnia: 15 Marca 2023, 08:42:00 »
Z tym "mocno" to się nie zgodzę - mając gwintownik szybko poszło. Jedno tylko mnie zaskoczyło że przecież do tych otworów montażowych wystarczyło żeby producent jakieś plastikowe/gumowe zaślepki wsadził, w końcu Toyota to porządna i solidna marka... a może mnie poniosło? ;) Tak, po spędzeniu czasu pod moją tojką doszedłem do wniosku że chyba zainteresuję się tematem konserwacji podwozia - pytanie do fachowców, jaka opcja jest najlepsza/optymalna, jakie pieniądze wchodzą w grę i gdzie w mazowieckiem mógłbym to zrobić?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #607 dnia: 15 Marca 2023, 21:59:21 »
W latach 90-tych, były zaślepki ale efekt był odwrotny… pod tymi zaślepkami to dopiero ruda szalała :).

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #608 dnia: 16 Marca 2023, 13:02:53 »
Zamawiając swoją RAV4 Adventure szukałem dealera, który zagwarantuje mi możliwość instalacji haka z działającym kick sensorem. Po instalacji haka sensor działa. Korzystałem jednak z niego tylko kilka razy.  Powód? Bardzo często zbyt bliskie podejście do tylnego zderzaka aktywowało otwarcie lub zamknięcie klapy bagażnika, którą obrywałem w głowę. Nie trzeba było wykonywać charakterystycznego kopnięcia i wycofania stopy. Kilka razy mój pies przebiegając przy tylnym zderzaku aktywował Kick sensor gdy stałem blisko RAV4 z kluczykami w kieszeni. Nie wspominając o  przypadkowej aktywacji czujnika przy założonym na hak bagażniku rowerowym (ryzyko porysowania klapy). Mam wrażenie, że jest zbyt czuły. Finalnie go wyłączyłem. Na szczęście funkcja taka istnieje w menu samochodu choć sporo się jej naszukałem. W mojej RAV4 wyłączenie sensora bezdotykowego otwarcia klapy bagażnika dostępna jest jako ustawienie zestawu głośnomówiącego. ASO nie widzi w tym problemu. Według nich to tylko niewłaściwy opis jednej z funkcjonalności samochodu.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2023, 13:05:46 wysłana przez krzysp3 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #609 dnia: 16 Marca 2023, 13:11:39 »
To rzeczywiście u Ciebie sensor jest zbyt czuły.
U mnie bez haka muszę wykonać kopnięcie aby zadziałał, a gdy założę hak to w ogóle nie reaguje.
Nigdy nie miałem przypadkowego otwarcia klapy.
Może antenę przełożyli Ci w takie miejsce gdzie łatwo reaguje na ruch.
U mnie antena jest dokładnie w tym samym miejscu gdzie była oryginalnie przed montażem haka.
Gniazdo haka przechodzi przez środek anteny.
By to było możliwe zostały usunięte plastikowe rozpórki wewnątrz ramki, na której jest umocowany kabel anteny.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #610 dnia: 16 Marca 2023, 13:45:32 »
Może antenę przełożyli Ci w takie miejsce gdzie łatwo reaguje na ruch.
Dokładnie o tym samym pomyślałem. Musieli ją pod innym kątem ustawić i reaguje na ruch za autem, a nie pod zderzakiem.  Ja bym starał się to poprawić. Bardzo często z tego korzystam. Haka póki co nie mam. Będę go potrzebował może za jakieś 3 lata to po gwarancji i leasingu założę bogaty w doświadczenia innych :D
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bimber

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #611 dnia: 19 Marca 2023, 15:57:56 »
Panowie, samodzielny montaż zakończony sukcesem - instalacja przeszła test na stacji diagnostycznej. Co prawda podczas testu, przy podpiętym urządzeniu diagnostycznym symulującym przyczepę przeciwmgielne tylne migały na przemian z awaryjnymi, co wprawiło w lekką konsternację i diagnostę i mnie to na komputerku wszystkie pozycje były na OK... Nie wiem czy tak ma być.
Dla @marekj i innych którzy będą chcieli sami temat ogarnąć, świeżo po własnoręcznym montażu w kilkuletnim aucie mam kilka tipów:
- po zakupie sprawdź czy ilość elementów w pudełkach odpowiada temu co jest w instrukcji - u mnie nie odpowiadała :/
- miej na wszelki wypadek gwintownik o ODPOWIEDNIM SKOKU GWINTU(!) (u mnie wystarczył pierwszy, czyli zdzierak) do śrub które idę w podłużnice oraz uchwyt do niego, a jak będzie z grzechotką to już w ogóle luksus
- jeśli nie masz narzędzia do wyciągania kabelków/pinów z konektorów/kostek to miej w zanadrzu wsuwkę do włosów - w przypadku wiązki Westfalii jest krok gdzie trzeba z wtyczki z auta wyjąć jeden niebieski kabelek/pin i tutaj ja się kilkanaście minut męczyłem kombinując z igłami, szpilkami, drucikami i dopiero ucięta i delikatnie podszlifowana o beton końcówka (żeby ostra nie była) wsuwki zadziałała od razu
- wiercenie zderzaka - zaznacz ołówkiem/etc na podstawie szablonu kółko/elipsę otworu który trzeba wywiercić w zderzaku i narysuj w środku drugi/mniejszy odejmując centymetr od krawędzi tego większego - mi ten z szablonu od razu wydał się jakiś duży, zrobiłem zmniejszy i wygląda to zarąbiście zgrabnie. Fakt że od dołu/przodu musiałem jeszcze trochę podszlifować, ale robiłem dla siebie i chciałem żeby wyszło jak najładniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2023, 16:02:26 wysłana przez Bimber »

Offline foxis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: 24 Marca 2023, 12:22:05 »
Cześć,
wczoraj zamontowali mi hal w serwisie (musiałem bo leasing i gwarancja - chociaż gwarancja to podobno najmniejszy problem).
Zamontowałem Westfailę + moduł dedykowany. Ale partacze w serwisie chyba przy wycinaniu zderzaka pomylili strony i z prawej strony wycieli więcej niż z lewej :(
Nie wiem czy serwis nie poprosić o wymianę zderzaka, bo tyle wycieli (nawet w instrukcji jest inaczej).
Co myślicie o tym wycięciu?

Aktualnie gniazdo nie chowa się bo stwierdzili, że musieliby jeszcze bardziej wyciąć. W poniżej zdjęcia. Podjadę dp nich na poprawę ale chciałbym im pokazać jak ma to być.
Teraz ramkę z anteną trzeba przesunąć?
Możecie wrzucić jak u was wygląda wycięcie na hak i gniazdo?

[img width= height= alt=20230324-071307" border="0]https://i.ibb.co/42WWKW8/20230324-071307.jpg[/img]
[img width= height= alt=20230324-072247" border="0]https://i.ibb.co/9vwm0bv/20230324-072247.jpg[/img]
[img width= height= alt=20230324-072704" border="0]https://i.ibb.co/HxmLzqD/20230324-072704.jpg[/img]
[img width= height= alt=20230324-072708" border="0]https://i.ibb.co/zXssjfS/20230324-072708.jpg[/img]
[img width= height= alt=20230324-072711" border="0]https://i.ibb.co/t2s8Yf7/20230324-072711.jpg[/img]
[img width= height= alt=20230324-072717" border="0]https://i.ibb.co/k2p9Mzn/20230324-072717.jpg[/img]

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #613 dnia: 24 Marca 2023, 12:33:20 »
powiem Ci szczerze, że... no te zdjęcia prezentujące jakość wykonanej pracy - są mocne!!
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #614 dnia: 24 Marca 2023, 13:06:27 »
Jak nie zapomnę wrzucę Ci moją instalację, u mnie gniazdo się chowa.
RAV 4 Selection - 222 KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl