Autor Wątek: Auris jaki LPG  (Przeczytany 62392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris jaki LPG
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Maja 2018, 21:34:22 »
No jeżeli wszystko funkcjonuje bez zastrzeżeń to jest duża różnica w cenie i realna oszczędność. Ja mało jeżdżę dlatego się nie decyduję.(Dojeżdżam służbówkę:))

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Maja 2018, 21:42:48 »
Jeśli instalacje lpg do hybrydy były by beee to by taksówkarze nie instalowali- tak mi się przynajmniej wydaje.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Czerwca 2018, 08:58:49 »
Wczoraj rozmawiałem z gościem z taxi co ma Priusa II.
Założył instalacje w EGP i jest zadowolony.
Mówił też że znajomi taxiarze zakładają też Landi i również są zadowoleni. On ma zbiornik koło 40 litrów i na niego ma położoną jeszcze dojazdówkę.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Czerwca 2018, 12:38:53 »
No to fajnie - i zbiornik i koło. Taxi i tak się kręci po mieście cały dzień więc jakoś specjalnie częściej nie tankuje, stawiam, że raz dziennie ;)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Czerwca 2018, 12:44:00 »
Mnie zastanawia jak duży ma miejsce na koło i sam bagażnik, że wszedł zbiornik i dojazdówka i wszystko jest pod przykryciem podłogi w bagaźniku

Offline izmaol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Czerwca 2018, 09:52:06 »
Czytając ten wątek postanowiłem dorzucić do tematu swoje trzy grosze, ponieważ mam już jakieś doświadczenie w eksploatacji aurisa z gazem.
Posiadam toyotę z 2015r. TS, wersja premium + dodatki, silnik 1,6 132KM, manualna skrzynia biegów zatem silnik praktycznie idealny do lpg. Biorąc pod uwagę moje roczne przebiegi rzędu 30 tys km. w 2016r. założyłem w lubińskim salonie toyoty instalację BRC seq.24 z lubryfikacją (tak doradzali) z butlą w miejscu koła zapasowego (wchodzi 42 litry lpg), bez utraty fabrycznej gwarancji. Na instalację lpg dali 2 lata gwarancji. Za instalację zapłaciłem niecałe 4000zł, więc dużo drożej niż cennik "rynkowy". Do tej pory auto na lpg przejechało 64 tys. km., bezusterkowo. Serwis zawsze w salonie lubińskim, gdzie robię wszystkie przeglądy co 15tys. km. Mechanicy dbają o to co ma auto dostać, ja niczego nie dotykam tylko leję paliwo i jazda. Spalanie 7,5-10l gazu na 100 km, przy czym jeżdżąc drogami krajowymi 8, zakorkowane miasto 10, minimalne spalanie jadąc po emerycku 7,5, polska autostrada 9l. Rozgrzewanie samochodu do temperatury, kiedy przełącza się na lpg 1,5 - 3 minuty w zależności od temperatury otoczenia, kiedy silnik był już ciepły to od razu po uruchomieniu. Rocznie wychodzą dwa zbiorniki benzyny. Nie ma żadnej różnicy między pracą silnika  na gazie czy na benzynie. Zbiorniczek płynu do lubryfikacji wystarcza od przeglądu do przeglądu.
Kwestia opłacalności.
Minusy: duża inwestycja początkowa + staranny serwis w trakcie eksploatacji (u mnie w salonie) co 15tys.km + przeglądy techniczne do dowodu rejestracyjnego co roku.
Plusy: oszczędność kasy praktycznie dwukrotna mimo powyższych minusów, dzięki utrzymującym się proporcjom ceny lpg do benzyny i szybka amortyzacja jeśli ktoś jeździ tyle co ja.
Myślę, że w tym przydługim mailu poruszyłem wszystkie kluczowe kwestie dotyczące lpg w aurisach 1,6. Wyrażone opinie są wynikiem moich przemyśleń i kalkulacji, nikogo do nich nie przekonuję. Nie wchodzę w kwestie techniczne typu czy lubryfikacja potrzebna czy nie, strojenie instalacji itd. bo się na tym nie znam. Sądzę jednak, iż punkt widzenia zwykłego użytkownika samochodu może być dla niektórych osób interesujący, dlatego postanowiłem zabrać głos w tej dyskusji.
Pozdrawiam.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Czerwca 2018, 10:07:45 »
Bardzo fajny opis.
Ja pomimo posiadania hybrydę jestem zdecydowany na lpg. Mam tylko dylemat czy założyć w BRE, Landi czy też w serwisie, w którym serwisowałem swoje wcześniejsze Toyoty (oni dobierają podobno to co jest najlepsze na rynku).
Cały czas kombinuje tez aby dopasować rozmiar butli i może uda się dojazdówkę wcisnąć na butle pod podłogą - coś w stylu Priusa.

Offline izmaol

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Czerwca 2018, 11:58:48 »
Przy wyborze instalacji kierowałem się opinią serwisu, któremu ufam. To oni dobrali optymalne komponenty, udzielili gwarancji na wszystko i wykonują wszystkie serwisy. Nikt inny niczego tam nie dotyka. Uważam, że jakiekolwiek oszczędności w jakości montażu i eksploatacji lpg w końcu prędzej czy później wrócą w awariach, a to zepsuje radość tańszej jazdy i sens całego przedsięwzięcia.
Kwestia doboru toroidalnej butli w miejsce koła zapasowego, by na nią "wcisnąć" dojazdówkę? Podjedź do swojego serwisu i niech oni wyrażą swoją opinię. Przecież to oni mają przegląd rynku , jakie są butle i czy zmieści się tam jeszcze koło. Szkoda sobie inaczej głowę zawracać. Sądzę jednak, że przy takim rozwiązaniu będzie to wymuszało położenie podłogi bagażnika w tym górnym położeniu, bo wnęka na zapas aż tak głęboka nie jest.
Powodzenia!

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Czerwca 2018, 12:13:18 »
Dobrze prawisz, ja u siebie w kombi mam podwójną podłogę więc może się zmieści jakaś dojazdówka.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2018, 12:15:37 wysłana przez Jeziorko »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Czerwca 2018, 12:42:03 »
Uważam, że jakiekolwiek oszczędności w jakości montażu i eksploatacji lpg w końcu prędzej czy później wrócą w awariach,

Dokładnie, przy LPG oszczędzamy przy dystrybutorze.  U mnie obecnie w Auris I HSD 95tyś na LPG i jedziemy dalej bo wiadomo wyjazdy wakacje itp. taniej się nie da. ;)
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Czerwca 2018, 13:43:19 »
też noszę się z zamiarem założenia instalacji do valvematic 132km. Trochę obawiam się żeby silnik nie padł, bo ponoć toyota ma delikatny osprzęt.
Ciekaw jestem ile realnie można zrobić na lpg kilometrów po założeniu, ile silnik wytrzyma. Obecnie ma 110tys najechane.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Czerwca 2018, 13:50:12 »
Jeśli chodzi o hybrydy to np. taksówkarze robią i po 200 tys km rocznie i nie ma problemu.
Ja rozmawiałem z taksówkarzem (od Priusa) ale mówił że on już 100 tys km zrobił i nie ma problemów.

Offline Oshty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Czerwca 2018, 14:17:00 »
Jeśli chodzi o wybór jaką instalację założyć to w trakcie negocjacji ceny przy zakupie Aurisa TS 1.6  w 2017 roku w Dobrygowskim proponowali mi jak i mojemu koledze BRC, natomiast w Romanowskim Landi.

Ja zdecydowałem się na Landi za 4 350 zł brutto, kolega również (cena wyjściowa 5600zł).

Przypuszczam czy to BRC czy Landi to prawie nie ma różnicy najważniejsze,aby utrzymać wszystkie gwarancje  :-)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Czerwca 2018, 15:26:28 »
Ja jeżeli bym miał wybierać (kiedykolwiek) LPG do nowego auta na gwarancji i między tylko tymi dwoma Landi/BRC to preferowałbym BRC. W poprzedniej Mazdzie miałem BRC seq24 zrobione na LPG ponad 180tyś km, wtryskiwacze i parownik działają do dziś od pierwszego montażu (ogólny przebieg już ponad 230tyś auto w rodzinie), ponad 10 lat tamu założona instalacja, skończyła się homologacja na zbiornik (wymieniony w lutym na używkę), auto przerdzewiałe na wylot (nadkola i maska).
Landi to ma kolega w Astrze V też założony do nowego, parownik padł 2 mce po gwarancji wymiana 1000zł (pośerdni powód nie do udowodnienia: przetarł się przewód wodny - słaby montaż- i przez ubytki wody reduktor nie wytrzymał warunków). Brak możliwości jakiejkolwiek regulacji/korekty ustawień po gwarancji samodzielnie, tylko reset albo autoryzowany serwis, koszt wymiany papierowego filtra FL 180 PLN (słownie sto osiemdziesiąt złotych polskich nowych)  <zalamka>. Wymiana filtra FC w jednym serwisie wymieniają a w innym nie.
Nie mówię, że tak będzie zawsze, to tylko moje zdanie. Każdy ma swoje doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2018, 16:04:22 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Czerwca 2018, 21:58:29 »
Czy w BRC nie czuć/słychać jak przełącza się z benzyny na gaz?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl