Autor Wątek: Auris jaki LPG  (Przeczytany 62290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris jaki LPG
« Odpowiedź #180 dnia: 26 Września 2018, 13:10:09 »
Tak oczywiście. jak przełącza się na gaz to elektrozawór pyka. Za kilka dni mój gazownik przerobi i nie będzie pykać.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #181 dnia: 26 Września 2018, 18:27:09 »
soft nie mam pojęcia.

Szkoda. Chętnie bym spróbował go u siebie bo na oficjalnym nie ma tej opcji.

mają w standardzie otwarty elektrozawór przez cały czas po nagrzaniu

Są 2 elektrozawory i jeden jest otwierany po zapłonie (przy parowniku) ale drugi (przy zbiorniku) niestety jest otwarty tylko wtedy gdy pracuje silnik spalinowy. Nie wiem jak masz to rozwiązane (oficjalnie czy nie) ale jeżeli nie pyka ci w bagażniku przy przełączaniu to masz problem z głowy.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2018, 18:30:05 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 27 Września 2018, 11:00:34 »
Tak jak pisałem, pyka tylko raz, jak się nagrzeje. Później już przy trybach EV/PB żadnego pykania nie słychać. Nie sądzę, żeby gazownik coś tam customowego robił, żeby tak było.
Zrobiłem zdjęcia butli, może tam trochę słabo widać, ale nie widzę szansy, żeby w tą wnękę weszło cokolwiek większego, nie mówiąc juz o 68. Zgodnie z moją prośbą, wycięli dziurę w wykładzinie bagażnika i nałożyli pokrowiec na butlę, więc teraz wygląda jakbym miał dojazdówkę :D
https://ibb.co/c8j8rp
https://ibb.co/j61MBp
https://ibb.co/bMf3P9

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 27 Września 2018, 11:27:47 »
Specjalnie dla was zadzwoniłem do gazownika. Powiedział, że w sofcie staga można to ustawić. Nie trzeba nic modyfikować w sofcie, tylko kwestia ustawień.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 27 Września 2018, 11:33:27 »
Ja niestety mam KME.

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 27 Września 2018, 12:34:43 »
Z drugiej strony to pewnie kwestia psychiki. Wszelkie nierówności na drodze robią więcej hałasu, niż cyknięcie elektrozaworu.
Idąc tą drogą, trzebaby zmodyfikować zawieszenie, wyciszenie silnika, bo ten też generuje decybele :)
Pewnie po jakimś czasie można się przyzwyczaić i nie będzie przeszkadzać. Szkoda, że tryb power trzeba każdorazowo włączać, bo możnaby jeździć w takim trybie, wtedy mniej się przełącza na EV, a przy umiejętbym naciskaniu gazu, spalanie tak bardzo się nie różni. Mam tylko wrażenie, że w trybie power jest sporo krótszy margines rekuperacji przy hamowaniu.

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Listopada 2018, 09:43:29 »
Wrzucam update po przejechaniu 6 tys.
Auto średnio pali
6,5 L  LPG w cyklu mieszanym na benzynie było 5.5
6 L w miejskiej - na benzynie było 4,5
7,5 L na autostradzie ~140KM/H na benzynie było 7
Z tego wynika, że gaz jest bardziej opłacalny przy jazdach tranzytowych, bo nawet stosunek spalania LPG do PB zmniejsza się przy większym zużyciu.
Jest jeden mały problem, ale zgłosze się z nim dopiero na przeglądzie po 10 tys, bo nie jest uciążliwy.
Po krótkiej jeździe, np. jadę z dzieckiem do szkoły 5 KM, kiedy auto wyłączę z działającym silnikiem spalinowym (czyli nie kończę jazdy na EV) to po ponownym uruchomieniu auto zaczyna szarpać jakby nie paliło na wszystkie cylindry, albo jakby dostawało złe proporcje paliwa z powietrzem. Śmierdzi też wtedy gazem spod maski. Rozwiązanie jest takie, że gdy wiem, że auto działało do końca na słabo rozgrzanym silniku i nie dojechałem do stop na EV, odpalam na benzynie. Przełączenie na LPG nawet po paru sekundach od odpalenia nie robi już żadnych problemów. Być może winny jest tutaj ten ciepły start, że np przełączenie PB - LPG jest OK przy 30 stopniach, ale ciepły start powinien być przy wyższych temperaturach, albo powodem jest ten cichy zawór, że tam coś niedopracowane :)

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Listopada 2018, 09:59:59 »
Ja tez już 6 tys przejechałem - spalanie w mieście mam podobne.

Nic u mnie nie szarpie a dodam, że rano przejeżdżam około 1 km i po około 5 minutach znowu odpalam auto i nic nie szarpie.

Offline saddamus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 15 Listopada 2018, 10:36:58 »
Mi się wydaje, że to będzie miało właśnie związek z elektrozaworem. Jak przechodzi z PB na EV, to  gaz jest odłączany sterownikiem, a jak wyłączam zapłon, to gaz odcina brak napięcia na elektrozaworze, więc pewnie tu gdzieś siedzi problem. Może to odcięcie za późno następuje i później po włączeniu dostaje za bogatą mieszankę, Dziwne jest to, że przy takiej sieczkarni nie wyskakuje żaden błąd na konsoli.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #189 dnia: 15 Listopada 2018, 10:49:40 »
Śmierdzi też wtedy gazem spod maski.

Nie czekaj i jedz od razu do instalatora.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Mio

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 26 Listopada 2018, 23:54:34 »
Witajcie. Czy sens ma montaż dobrej instalacji LPG do Aurisa I 1.6 132 KM z automatyczną skrzynią biegów? Samochód głównie miasto, ale regularnie jazdy po Obwodnicy Trójmiasta + kilka dalszych wypadów w roku. Gra warta świeczki, czy pozostać przy Priusie II i nie bawić się w "uekonomicznianie" Aurisa?  :cheesy:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #191 dnia: 27 Listopada 2018, 01:11:33 »
Tutaj     https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
 masz kalkulator opłacalności, musisz tylko poustawiać suwaczki wg swoich potrzeb.

Mio

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 27 Listopada 2018, 06:17:20 »
Bardziej mam na myśli to jak instalacja radzi sobie z silnikiem z automatem pod względem płynności jazdy i dynamiki.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 27 Listopada 2018, 08:26:56 »
Instalacje z LPG montuje się nie tylko do samochodów ze skrzynia manualną ale i do automatów. Aktualnie posiadam Auris HSD, który jest z przekładnią automatyczna i nie mam szarpnięć lub podobnych objawów.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 09 Grudnia 2018, 10:13:51 »
Cześć! Pytanie chyba głównie do @Jeziorko i @Fazibazi ale tez do innych! Auris 2017 HSD plus LPG Landi Renzo - jak często Waszym zdaniem należy zmieniać olej w silniku? Zbliżam się do 30 tysięcy i wg Aso (które montowało tez instalacje gazową) wiadomo wymiana oleju co 30 lub co rok, ale mnie zastanawia czy przy LPG nie warto robić tego częściej? Jeżdżę na 0W20 takim jak w instrukcji - zreszta taki leje ASO.
Pozdrowienia!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl