Autor Wątek: Olej Toyota Auris Hybryda 2015 r.  (Przeczytany 2422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robert_c

• Toyot Leżący
  • *
Olej Toyota Auris Hybryda 2015 r.
« dnia: 29 Maja 2018, 09:39:26 »
Witam koleżanki i kolegów.
Zbliża się termin przeglądu (po 45 tys.) w mojej Aurisce. Podjechałem do ASO, które wyliczyło mi ponad 800 zł za przegląd z wymianą oleju i sprawdzenie stanu innych części (np. klocków). Oddzielnie miałyby być płatne filtry itd.
Podjąłem decyzję, że przegląd wykonam u znajomego mechanika. Zastanawiam się nad stratą wartości przy sprzedaży.
Interesuje mnie też jaki olej moglibyście mi doradzić. Zastanawiałem się nad Mitasu lub Motulem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Olej Toyota Auris Hybryda 2015 r.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2018, 10:14:16 »
Jest duży wątek "jaki olej" poczytaj może coś znajdziesz.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,25942.msg602021.html#msg602021

Polecane to oczywiście 0w20 shell, mobil itp. Zgodne ze specyfikacją zalecaną przez producenta w instrukcji pojazdu do silnika 2zr-fxe.
Utrata wartości przy rezygnacji z ASO to dość indywidualna sprawa i każdy ma na ten temat swój kalkulator w zależności od wieki auta, planów co do niego, samodzielnych możliwości serwisowych jednak przy dość młodych autach raczej się nie oplaca. Ja nie korzysyam ale auto zamerzam użytkować do stanu nienaprawialego a jezeli sprzedam wczesniej to raczej w rodzinie a tu ASO nic nie znaczy.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2018, 11:01:00 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2018, 13:24:57 »
Jak sie co sypnie po gwarancji, to niech Ci ten mechanik z wlasnej kieszeni naprawi , bo na GoodWill Toyoty wtedy nie licz.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2018, 14:04:08 »
45k to mały przegląd i polega na wymianie oleju, nie trzeba jechać do Toyoty - mylę się? Np. Norauto też podbije taki przegląd. Zenek to już raczej nie koniecznie... Olej można nawet sobie samemu wymienić, Toyota nawet ma w sieci filmy jak to zrobić. A sam przegląd ma kilka wariantów Mini, Standard itp.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2018, 17:57:25 »
Jak sie co sypnie po gwarancji, to niech Ci ten mechanik z wlasnej kieszeni naprawi
Dokładnie.
W jedenastoletnim aucie wymieniałem skorodowany bak, który dostarczyła TMP (w zamian za regularne serwisowanie w ASO).  Zapłaciłem tylko 260 za wymianę (koszt baku 2500), ale byli tacy, którym udało się wynegocjować wymianę w ASO za darmo. Poza tym jak coś skonoci to ciężko wyegzekwować od zwykłego mechanika, a tym bardziej znajomego. Do ASO, jak trzeba, to i 10 razy pojedziesz, aż ci naprawią należycie to co zepsuli
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maja 2018, 10:27:45 »
Sprzedaj samochód jeśli szkoda Ci jechać do ASO. Po cholere kupowałeś auto z gwarancją (i za gwarancje sporo zapłaciłeś) skoro właśnie chcesz ją utracić. Kup sobie sam części i olej. Daj im i wyjdą grosze

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2018, 15:32:02 »
Ile się zaoszczędzi robiąc przegląd poza ASO?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl