Autor Wątek: Odpływ skroplin klimatyzacji - Auris TS 2017  (Przeczytany 14169 razy)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Odpływ skroplin klimatyzacji - Auris TS 2017
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Maja 2026, 22:49:23 »
Polecam umyć go pod ciśnieniem a nie nakładać piany z wierzchu, do której po skropleniu klei sie jeszcze syf
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris 1.8 hybry
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Maja 2026, 13:31:49 »
Mycie pod ciśnieniem to grubsza robota, bo podobno trzeba polowe deski rozebrać, także jeśli pianka nie da rady to wystawiam to trefne auto na sprzedaż, bo żartem jest fakt, że w 20 letniej hondzie nie miałem takie problemu jak w toyocie i widzę że to powszedni problem z tymi autami

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2026, 00:59:44 »
Ja z tym problemem sobie w prosty sposób poradziłem. Nigdy nie wyłączam klimy, nawet zimą i dzięki temu smrodu brak. W pierwszym roku posiadania auta wyłączyłem klimę na okres zimowy i wiosną po jej włączeniu smród się pojawił ale po tygodniu, może dwóch zniknął sam z siebie bez żadnej chemii i już nie powrócił a było to 7 czy 8 lat temu.

Offline Krzychu kujawy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Maja 2026, 05:40:46 »
Witam, również jeżdżę na na włączonej klimatyzacji przez cały rok i żadnego smrodu nie czuję. Pozdrawiam.

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwca 2026, 07:15:40 »
ja również nie wyłączam klimy, moje auto garażowane jest w garażu podziemnym (czytałem na reddicie, że to moze byc przyczyną, ponieważ w hali podziemnej nie ma tam wystarczającej wentylacji, a układy w toyotach nie maja systemu osuszania lub parowniki sa tak bardzo zabudowane, ze nie schna, wtedy na mokrym parowniku pojawi się pleśń i grzyb ¯\_(ツ)_/¯ ) , a wy Panowie gdzie zostawiacie samochody?   

Offline Krzychu kujawy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Czerwca 2026, 06:48:00 »
Witam, mój trzymam w garażu murowanym.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2026, 06:59:13 wysłana przez Krzychu kujawy »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Czerwca 2026, 09:40:45 »
Pod chmurką.

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Czerwca 2026, 10:13:18 »
no wiec pozostaje mi jedynie albo wynajac komus miejsce w garazu i parkowac na zewnatrz, albo kupic forda czy innego pasata (auta sasiadow), w ktorych tego problemu nie ma^^

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Czerwca 2026, 10:53:52 »
no wiec pozostaje mi jedynie albo wynajac komus miejsce w garazu i parkowac na zewnatrz, albo kupic forda czy innego pasata (auta sasiadow), w ktorych tego problemu nie ma^^
Muszę Cię zmartwić :-) problem śmierdzącej klimy nie jest z podziałem na marki natomiast musisz uważać bo jak źle trafisz to dana Moto opcja przejedzie Cię kosztami dostępu do parownika, ustawów nawiewu albo innych dobrodziejstw wentylacji.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Czerwca 2026, 11:31:49 »
Witam, również jeżdżę na na włączonej klimatyzacji przez cały rok i żadnego smrodu nie czuję. Pozdrawiam.

To zróbcie test czy przy wyłączeniu śmierdzi i wtedy będzie wiadomo co i jak...
Nigdy nie śmierdzi przy włączonej, ale to nie oznacza, że nie ma na niej syfu/grzybów, którymi i tak oddychacie. Jeżdżenie na włączonej cały czas, żeby nie czuć syfu to pudrowanie trupa.

Offline darthbartek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Czerwca 2026, 12:58:24 »
Muszę Cię zmartwić :-) problem śmierdzącej klimy nie jest z podziałem na marki natomiast musisz uważać bo jak źle trafisz to dana Moto opcja przejedzie Cię kosztami dostępu do parownika, ustawów nawiewu albo innych dobrodziejstw wentylacji.

dlatego podałem dla przykładu swoja 20 letnia honde oraz samochody sasiadów (passat 2020r, focus 2016r) , w przpadku których jestem pewien, ze przy wlaczonej cały czas klimatyzacji probemu ze smrodem nie ma^^ dodatkowo  to toyota ma dedykowane preparaty do czyszczenia parownika pianka (niestety w eu niedostepny (: https://www.amazon.com/Genuine-Toyota-Parts-Refresher-00289-ACRKT/dp/B088PRFW2V?crid=YQV8RSCM0PY0&keywords=00289-ACRKT&qid=1691922776&sprefix=00289-acrkt,aps,208&sr=8-1&linkCode=sl1&tag=chloekuotaco-20&linkId=f164ba092965942a236b5d6d95f527ad&language=en_US&ref_=as_li_ss_tl) i intrukcje na yt na oficjanych profilch jak to robic, a nie audi czy inne renault ^^ dlatego mam podstawy twierdzic, ze jest to ukryty defekt toyot, polecam poczytac watki na reddit i formach us cad

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Czerwca 2026, 17:58:05 »
Dziennie wyłączam klimę kilka/kilkanaście razy stojąc w miejscu i po jej włączeniu nie ma żadnego smrodu.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Czerwca 2026, 22:06:56 »
Dziennie wyłączam klimę kilka/kilkanaście razy stojąc w miejscu i po jej włączeniu nie ma żadnego smrodu.
Ja nigdy nie korzystam z klimy :-) z wyjątkiem uruchomienia dla zdrowotności kompresora i...nic nie śmierdzi od 20lat :-)

Offline Dibua

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2018 1,6
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lipca 2026, 11:08:17 »
Mycie pod ciśnieniem to grubsza robota, bo podobno trzeba polowe deski rozebrać, także jeśli pianka nie da rady to wystawiam to trefne auto na sprzedaż, bo żartem jest fakt, że w 20 letniej hondzie nie miałem takie problemu jak w toyocie i widzę że to powszedni problem z tymi autami

Wczoraj opisałem w dziale "Co dzisiaj zrobiłem..." jak się dostać bezpośrednio do parownika, już od Twojej inwencji zależy jak i czym spryskasz parownik, może ktoś wie co dokładnie stosuje ASO, mówili mi to kiedyś, ale zapomniałem, to podobno naprawdę dobry środek dostępny w płynie, więc potrzebuje jeszcze spryskiwacza. Jeśli chcesz fizycznie dotknąć/wymienić parownik to trzeba CAŁĄ deskę rozebrać, nie tylko połowę. Na pierwszy rzut oka to przeraża, próbowałem tego w Corolli E12 i szczerze mówiąc jak zobaczyłem co jest pod deską to się przeraziłem i poskładałem to z powrotem ;)
Dibua

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lipca 2026, 20:13:52 »
Akurat w Aurisie II wyjąć deskę i konsole jest bajecznie proste bo górna deska dosłownie 5 minut i wyjęta

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl