Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 361636 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #495 dnia: 21 Grudnia 2019, 22:44:24 »
 O ekologii to możesz rozmawiać w Azji... Lit do akumulatorów też sie skończy... Miedź do silników, też pochodzi z kopalń...
EU już pokazała swoimi normami spalin... Wszystkie te diesle, spełniające normy na papierze trafiają teraz do nas... Oczywiście mamy wspólny rynek i zabronić sprowadzania co by było logiczne, nie wolno...
A do Ruskich nie wwieziesz auta starszego niż 5 lat...
W Krakowie prowadzą analizę spalin i okazuje się, że najwiecej tlenków azotu emitują nie benzyny nawet te V6, a diesle sprzed 2015 roku...
Ale co tu dyskutować z Gretą, podróżującą pierwszą klasą... a robiącą sobie zdjęcia w korytarzu...
W UE jest tak jak lobby zapłaci... dopłaty są do ryb to ślimak jest rybą...
Dbamy o ekologię eliminując V6 i zastępując je dieslami :)...
A woda w plastikowych butelkach jak była tak jest... żałosne to jest...
Marzy mi sie wprowadzenie zakazu wjazdu do centrów miast aut nie spełniających normy Euro V...
Tylko co Europa zrobi ze swoim złomem... może Afryką kupi....

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #496 dnia: 21 Grudnia 2019, 22:45:49 »
Czy ktos wie kiedy pokaze sie cennik Camry 2020?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #497 dnia: 21 Grudnia 2019, 23:15:36 »
W Krakowie prowadzą analizę spalin i okazuje się, że najwiecej tlenków azotu emitują nie benzyny nawet te V6, a diesle sprzed 2015 roku...
I to jest coś nowego? Przepisy w UE nie powodują, że od paru lat ilość diesli w samochodach osobowych spada? Toyota tez nie porzuciła tych konstrukcji w Europie?

Lit do akumulatorów też sie skończy... Miedź do silników, też pochodzi z kopalń...
Miedź z silnika czy nikiel z baterii można wykorzystać ponownie po utylizacji silnika i baterii - znasz jakiś sposób na powtórne wykorzystanie spalonej benzyny?
Już na tym etapie jest duży plus, pomijając oczywiście postęp technologi.
Wybacz, ale takie uproszczenia jak dla mnie są na poziome, tych znienawidzonych ekologów, którzy przerzucają się nierealnymi hasłami - min. nie zrezygnujemy z transportu, mimo, że tak było by najekologiczniej.

A do Ruskich nie wwieziesz auta starszego niż 5 lat...
Do UE też z tego co pamiętam nie bardzo można sprowadzić auta nie spałniające norm emisji spalin. Tutaj też jestem zdania, że obrana droga jest słuszna - ewolucja zamiast rewolucji. Nowe samochody mają spełniać nowe normy a stare same znikną z rynku po pewnym czasie.

W UE jest tak jak lobby zapłaci... dopłaty są do ryb to ślimak jest rybą...
Tak, wielokrotnie słyszałem ten argument, ale w dużej mierze świadczy on o nieznajomości tematu i w sumie jest jednym z przykładów tego, że Unia potrafi czasami działać szybko.
W ramach opracowywania dopłat(kwestia dyskusyjności samych dopłat to inny temat) nie uwzględniono produkcji ślimaków, można było to załatwić szybko tak jak załatwiono, lub wydłużyć całą ścieżkę legislacyjną. Skoro udało się przegłosować zmianę kwalifikacji ślimaka po to, żeby kwalifikował się pod dopłaty, to chyba dość oczywiste jest to, że udało by się dodać ślimaka do tych samych dopłat.

Marzy mi sie wprowadzenie zakazu wjazdu do centrów miast aut nie spełniających normy Euro V...
Jeśli teraz ból 4 liter u ludzi wywołuje sam fakt, że jakaś licealistka śmiała powiedzieć coś o ekologi, to wyobraź sobie co działo by się po wprowadzeniu nagle, teraz takich przepisów. Ludzie z pochodniami i widłami by biegali po ulicach. Takie coś mogą rozważać kraje, w których większy procent aut spełnia takie wymagania.
To jest ponownie powód dla którego uważam, że wprowadzane przepisy są w gruncie słuszne - ewolucyjnie samochody będą zastępowane nowymi. Zamiast nagłej rewolucji wprowadzane są stopniowe zmiany.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #498 dnia: 22 Grudnia 2019, 13:59:46 »
Jeśli chodzi o samą ekologię i ograniczenia w UE, to niestety są one potrzebne.
Nawet jeśli ktoś jest jednym z tych, którzy uważają, że ziemia jest płaska, szczepionki powodują autyzm, a emisja gazów cieplarnianych nie ma wpływu na środowisko, musi być wstanie poradzić sobie z uzmysłowieniem faktu, że paliwa z kopalin się skończą. Tutaj nie ma pytania "czy?" ale "kiedy?".
Możemy udawać, że problem nas nie dotyczy i obudzić się z ręką w nocniku w momencie kiedy źródełko wyschnie - załamanie się gospodarki i cała reszta apokalipsy nie jest chyba trudna do przewidzenia?
Możemy też już teraz zacząć przygotowywać się do tego co nastąpi.
Co niestety przykre, wystarczy krzyknąć "hur dur unii zabierajo nam psasata w tedeiku" i ludzie chwytają.

Większych bzdur nie czytałem...  :wallbash:

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #499 dnia: 22 Grudnia 2019, 14:29:19 »
Większych bzdur nie czytałem...  :wallbash:
Merytorycznie, trudno się przyczepić, ale może rozwiń. Bzdurą jest to, że paliwa kopalne się skończą?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: 22 Grudnia 2019, 20:38:32 »
To jest temat o powrocie Camry do Polski. Z góry przepraszam, że znowu od tego odbiegamy.
Ja nie będę polemizował z fanem nastolatki, który wierzy, że podróżuje jachtem i pierwszą klasą, tak sama z siebie. Do tego robi różne ustawki na których już parę razy została złapana...
Zamiast ślepo wierzyć podręcznikom i wykładowcom, zacznij przyglądać się faktom...
Popłynęła do USA i krytykowała ich za zniszczenie dzieciństwa... podczas gdy stany są jedynym krajem który zmusił VAG do wycofania z rynku samochodów które nie spełniały norm... Sam sobie odpowiedz co z tym faktem zrobiła wielce szanowna Komisja Europejska... nic, auta emitujące znaczne ilości tlenków azotu i rakotwórczej sadzy, nadal jakby nic się nie stało jeżdżą po ulicach UE...
Młoda dama używa do przemieszczania się Tesli... auta które udowadnia, że dziś już jest czas dla elektryków i mogą w pełni zastąpić auta spalinowe...
I stało się to nie w wyniku dziwnych zakazów w kraju w którym masz wybór po między camry hybryd i V6...
Rozwój jest efektem wolności, a nie nakazów i zakazów...
Wracając do wcześniejszej polemiki, rozumiem, że łatwiej było zrobić ze ślimaka rybę niż dopisać do listy... ryby i ślimaki... ciekawy sposób rozumowania...
Nie wiem czy wiesz, że w Polsce czekaliśmy aż 12 miesięcy, na ekceptację rozporządzenia zwalniającego elektryki z akcyzy, przez nastawioną na ekologię Komisję Europejską...
Zastanów się też jeszcze dla czego Norwegia i Szwajcaria nie przystąpiły do UE? Dla czego WB chce wyjść z UE, pomimo jej sprzeciwu i robienia wszystkiego przeciwko wyborowi obywatelom WB...
A co do spalania to sprawdź sobie ile prądu wytwarza Norwegia, spalając śmieci... bo importują je nawet z WB... Prozmawiaj sobie z Profesorami AGH pokażą Ci metody spalania węgla bez emisji zanieczyszczeń... Sprawdź sobie czym Niemcy zastąpili elektrownie węglowe... podpowiem Ci... gazem..., a wiesz jakim paliwem jest gaz...
Oczywiście nie jestem za energetyką opartą na węglu ale... wszystko musi przyjść z czasem, a ekooszołomsto prowadzi do nikąd...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: 22 Grudnia 2019, 20:50:47 »
To jest temat o powrocie Camry do Polski. Z góry przepraszam, że znowu od tego odbiegamy.
Ok, to znajdź sobie inne forum i tam dyskutuj na temat ekologii , wiary, polityki i wszystkiego o czym sobie zamarzysz.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #502 dnia: 22 Grudnia 2019, 21:38:05 »
Kolego KubaCamry  :good: <brawo> :good: Trafiłeś w sedno!

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #503 dnia: 22 Grudnia 2019, 22:19:44 »
Ja nie będę polemizował z fanem nastolatki, który wierzy, że podróżuje jachtem i pierwszą klasą, tak sama z siebie. Do tego robi różne ustawki na których już parę razy została złapana...
Zamiast ślepo wierzyć podręcznikom i wykładowcom, zacznij przyglądać się faktom...
Czy możesz wskazać, gdzieś wpis w którym mówił bym o tym, że jestem fanem nastolatki podróżującej jachtem i/lub pierwszą klasą?
Młoda dama używa do przemieszczania się Tesli... auta które udowadnia, że dziś już jest czas dla elektryków i mogą w pełni zastąpić auta spalinowe...
Nie są jeszcze wstanie zastąpić samochodów spalinowych(za mały zasięg i za długi czas ładowania), ale kierunek słuszny. Nie wiem co nastąpi szybciej, rozwój ogniw wodorowych, czy bardziej wydajne baterię, ale niedługo będziemy jeździć takimi samochodami. Generalnie jest w tym dużo plusów, silniki elektryczne są bardziej niezawodne, prostsze i mają o niebo wyższą sprawność.
Tutaj uważam, że pomysł Toyoty na hybrydy jako faze przejściową(sama Toyota podkreśla nawet w reklamach, że jest to jedynie etap przejściowy) jest strzałem w 10 i te auta się sprawdzają. Jeździ się nimi bardzo przyjemnie, nawet w porównaniu z autami, które na papierze mają lepsze parametry. Spalanie też jest zdecydowanie mniejsze niż porównywalnych konstrukcji konwencjonalnych.
co z tym faktem zrobiła wielce szanowna Komisja Europejska... nic, auta emitujące znaczne ilości tlenków azotu i rakotwórczej sadzy, nadal jakby nic się nie stało jeżdżą po ulicach UE...
Czyli z jednej strony pseduokolodzy są źli rzucając nierealne i hipokryzyjne hasła z drugiej strony dobrze by było z dnia na dzień zakazać ruchu dużej części starych pojazdów?
Nowe auta muszą spełniać w UE nowe normy emisji spalin inaczej nie uzyskają homologacji. Auta VAG miały w UE akcje serwisowe i zmienione oprogramowanie. Jest u nas nieco inne prawodawstwo niż w USA, gdzie orzecznictwo sądów jest wyjątkowe na skale światową. Nawet palacze uzyskiwali tam odszkodowania od koncernów tytoniowych, a Starbucks był pozywany za sprzedawanie kawy... Norwegia i Szwajcaria jak sam zdążyłeś zauważyć nie jest w UE i też nie poszła śladem USA. Co więcej w USA nie zakazano w żaden sposób ruchu tych samochodów, jedynie właściciele mają tam większe prawa jeśli czują, że otrzymali towar niezgodny z umową.
Prozmawiaj sobie z Profesorami AGH pokażą Ci metody spalania węgla bez emisji zanieczyszczeń...
Trochę to uprościłeś, da się spalać nawet węgiel nisko emisyjnie, ale nie bezemisyjnie - fizyka jest nieubłagana. Spalanie to w skrócie utlenianie, czyli łączenie atomów węgla z atomami tlenu, która dodatkowo powoduje wytworzenie ciepła. Można ograniczyć wytwarzanie innych szkodliwych gazów, ale CO2 powstanie zawsze. Gaz ten nie jest trujący(jest nawet w wielu miejscach potrzebny), ale powoduje powstawanie efektu cieplarnianego.
W samochodach ciężko jest uzyskać taka efektywność spalania min. dlatego, że silnik spalinowy tylko w bardzo wąskim zakresie obrotów pracuje optymalnie. Do tego dochodzi ciągła zmiana obciążenia. Więc samochody elektryczne, będą czystsze, nawet jeśli w początkowej fazie prąd będzie pochodził ze spalania kopalin.

Sprawdź sobie czym Niemcy zastąpili elektrownie węglowe... podpowiem Ci... gazem..., a wiesz jakim paliwem jest gaz...
Oczywiście nie jestem za energetyką opartą na węglu ale... wszystko musi przyjść z czasem, a ekooszołomsto prowadzi do nikąd...
Nie tylko gazem. Bardzo mocno, podobnie jak Norwegia(bez tej złej UE), stawiają też na źródła odnawialne. Na dzisiaj, z dnia na dzień, nie da się zastąpić wszystkiego źródłami ekologicznymi, nie zmienia to faktu, że warto nad tym pracować, tym bardziej, że w tym wszystkim jest kasa.
Rozwój jest efektem wolności, a nie nakazów i zakazów...
Rozwój jest, był i będzie efektem konieczności. Największe rozwój i postęp był zawsze w czasie wojny - potrzeby rodzą rozwiązania. Potrzeby wytworzone przez regulacje prawne też mogą się przydać.

Świetnym przykładem tego, że nie warto czekać od samego końca jest też tutaj właśnie Toyota. Rozwijali hybrydy już od dłuższego czasu, świetnie przewidując to co się wydarzy. Dzisiaj mają nisko emisyjne samochody i notują świetne wyniki inne firmy muszą na gwałt szukać jakiś rozwiązań. Lepiej sukcesywnie przystosowywać się do tego co i tak musi nastąpić niż czekać bezczynnie do samego końca.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2019, 22:53:04 wysłana przez snickers »

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #504 dnia: 23 Grudnia 2019, 11:14:19 »
Jeśli chodzi o aktualizacje do CarPlay i Android Auto to mi udało się uzyskać takie informację:

Cytuj (zaznaczone)
Cały czas pracujemy nad tym, by funkcjonalność była dostępna w modelu, ale jeszcze nie mamy oficjalnych informacji na ten temat. Nieoficjalnie mowa o tym, że od produkcji 2020 będzie ona dostępna, będzie także możliwa aktualizacja oprogramowania w maju 2020. Tak jak zaznaczyłam, jest to jednak jeszcze nieoficjalna informacja, wciąż czekamy na potwierdzenie producenta.

Wygląda, że można mieć jeszcze nadzieje.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #505 dnia: 23 Grudnia 2019, 11:53:23 »
Jeśli chodzi o aktualizacje do CarPlay i Android Auto to mi udało się uzyskać takie informację:

Cytuj (zaznaczone)
Cały czas pracujemy nad tym, by funkcjonalność była dostępna w modelu, ale jeszcze nie mamy oficjalnych informacji na ten temat. Nieoficjalnie mowa o tym, że od produkcji 2020 będzie ona dostępna, będzie także możliwa aktualizacja oprogramowania w maju 2020. Tak jak zaznaczyłam, jest to jednak jeszcze nieoficjalna informacja, wciąż czekamy na potwierdzenie producenta.

Wygląda, że można mieć jeszcze nadzieje.

Na pewno mowa o Camry a nie Rav4? :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #506 dnia: 23 Grudnia 2019, 12:02:16 »
Pytałem o Camry z 2019. Info od konsultanta na stronie Toyoty

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #507 dnia: 23 Grudnia 2019, 12:04:03 »
Zaraz ja do nich napiszę, zobaczę co mi odpowiedzą.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #508 dnia: 23 Grudnia 2019, 12:47:21 »
Odpisali na infolimii toyota ze wciąż czekają.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #509 dnia: 23 Grudnia 2019, 13:02:28 »
To jak na razie powiedział bym, że nie najgorsza wiadomość. Gorzej jak by mówili, że nie będzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl