Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 361489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Lipca 2019, 08:42:46 »
Czy udalo Ci sie ustalic jakie wymiary/wlasciwosci maja felgi do Camry?
Niestety nie. Nie zabrałem się za to jeszcze,ale na dniach podjadę do znajomego wulkanizatora i zatem mu to pytanie. Zdejmą koło i wszystko będzie jasne.
Instrukcja podaje tylko 17x7  1/2J.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 19 Lipca 2019, 08:37:59 »
Jaki olej jest zalecany do nowej Camry wg książki serwisowej?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #92 dnia: 19 Lipca 2019, 09:36:23 »
0W20
3VZ.pl

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #93 dnia: 19 Lipca 2019, 10:35:48 »
0W20

A w mojej instrukcji napisane jest że 0W16

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Lipca 2019, 00:32:03 »
Czyli jednak weszli już w tym roku, a nie - jak było obiecywane - w 2020. Patrząc na tempo zmian, to w przyszłym roku będzie 0W8 lane i będą wszystkim na siłę udowadniać, że to jest jedyny słuszny olej, bo auto na nim mniej pali.

Postępu technicznego i chemicznego nie neguję, jednak uważam, że "praw fizyki Pan nie zmienisz", i te wszystkie ekologiczne oleje nie oferują w 100% tego, co olej oferować powinien.
3VZ.pl

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Lipca 2019, 14:06:39 »
Czyli jednak weszli już w tym roku, a nie - jak było obiecywane - w 2020. Patrząc na tempo zmian, to w przyszłym roku będzie 0W8 lane i będą wszystkim na siłę udowadniać, że to jest jedyny słuszny olej, bo auto na nim mniej pali.

Postępu technicznego i chemicznego nie neguję, jednak uważam, że "praw fizyki Pan nie zmienisz", i te wszystkie ekologiczne oleje nie oferują w 100% tego, co olej oferować powinien.

Tzn. Co proponujesz? 0-W30?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Lipca 2019, 17:06:50 »
"praw fizyki Pan nie zmienisz", i te wszystkie ekologiczne oleje nie oferują w 100% tego, co olej oferować powinien.
Jesteś tego pewien? Zawsze mależy korzystać z oleju zalecanego przez producenta  samochodu i nie eksperymentować. Ryzyko polega na tym, że w niektórych silnikach rowki olejowe są wystarczająco głębokie wyłącznie dla olejów o wysokiej lepkości. Jednocześnie niektórzy producenci samochodów, jak na przykład BMW Group czy Daimler AG, usilnie przestrzegają przed stosowaniem w samochodach olejów o niskiej lepkości ze względu na konstrukcję ich silników.Jeden olej może w niektórych silnikach bardzo skutecznie pracować, stwarzając jednocześnie ryzyko w innych rodzajach silnika Rozumiem, że wiesz jaka jest konstrukcja silnika lepiej od jego producenta, i daltego proponujesz inny olej niz jest zalecany?
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2019, 17:11:22 wysłana przez pireus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Lipca 2019, 17:39:01 »
Ja właśnie się zachwycam nową camry tylko niesamowicie energia mnie hud
Macie pojęcia jak to ustawić bo widzę tylko górną polowe.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Lipca 2019, 21:36:20 »
Ja właśnie się zachwycam nową camry tylko niesamowicie energia mnie hud
Macie pojęcia jak to ustawić bo widzę tylko górną polowe.

Zakupiles? No to gratki :)

Dzisiaj widzialem w Ustce piekne Camry w kolorze czarnym i wersji Prestige :) piekne auto. Cyknalem nawet fotke.  Odpowiedz na Twoje pytanie znajdziesz jak zwykle u Jeffa :) https://youtu.be/jc9K7Epg0OQ

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Lipca 2019, 22:45:12 »
Tzn. Co proponujesz? 0-W30?

Nic, jedynie wyraziłem swoją, subiektywną opinię, a każdy niech sobie naleje to, co uważa za stosowne. W naszego HSD leję taki,  jak napisałeś - na razie mu nie szkodzi.

proponujesz inny olej niz jest zalecany?

Nie wiem, nie jestem pewny, nie znam się, i niczego nie proponuję, może jedynie za wyjątkiem tego, żebyś przestał siać zamęt na forum, bo od dłuższego czasu jesteś obserwowany, a zachowanie się nie zmienia. Jak dla mnie możesz sobie nawet 0W0 nalać, bo i taki pewnie niedługo będzie dostępny, a że należy lać olej zgodnie z zaleceniami producenta przekonała się większość użytkowników ZZ'ów, jak była akcja z Castrolem, jak również wielu, którzy uwierzyli w oleje Long Life.
3VZ.pl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Lipca 2019, 23:21:32 »
może jedynie za wyjątkiem tego, żebyś przestał siać zamęt na forum, bo od dłuższego czasu jesteś obserwowany, a zachowanie się nie zmienia.
Jak nie ma argumentów to najlepsze są wycieczki osobiste  :o Wyraziłem swoje zdanie , inne od Twojego, w sposób kulturalny a to chyba nie jest zabronione na tym forum? Chyba że sie mylę. :o,  ale nie zauwazyłem w swoim poście siania zamętu. Zawsze możesz mi wskazać w którym to było zdaniu. Oczywiście możesz też mnie zbanować, bo linia musi byc jedyna, ta słuszna, a moderator jest nieomylny.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2019, 23:25:11 wysłana przez pireus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Lipca 2019, 07:50:13 »
Zakupiles? No to gratki
Narazie dostałem na 2 dni i przekonuje żonę która bardziej chce ravke.

Dzięki za filmik - przedstawiłem i jest ok.

Ps. Dziwi mnie że nie ma SIPA a mam chyba najwyższą wersje - chyba że nie wiem jak włączyć ale nigdzie nie widzę przycisku czy ustawień.

Jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje to sposób zatrzymywania automatycznego w korku. Pod koniec tak mocno dohamowuje że jest to nieprzyjemne.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Lipca 2019, 09:27:04 »
Silniki Toyoty są ciasno spasowane i dlatego wymagają rzadkiego oleju, w najnowszych modelach 0w-16.
Płynniejszy olej szybciej dociera do tłoków, łożysk korbowodowych, łańcucha rozrządu i innych daleko położonych elementów wymagających smarowania, szczególnie w hybrydach przy częstych rozruchach silnika.
Olej Toyoty posiada również bardzo wysoki wskaźnik lepkości (Viscosity index) - 220, niespotykany u konkurencji.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2019, 09:33:03 wysłana przez laki »

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Lipca 2019, 09:19:21 »
Otrzymałem odpowiedź ze strony Toyoty na zapytanie o dostępność oleju 0W-16:

"W nawiązaniu do Pana pisma pragniemy poinformować, iż olej 0W-16 - nowy produkt - jest już dostępny u naszego dostawcy.
Będzie on dostępny w naszych Serwisach w ciągu kilku najbliższych dni.

Do Pana samochodu można również stosować bez szkody dla silnika olej o lepkości 0W-20.
Prawdą jednak jest, że olej 0W-16 jest szczególnie rekomendowany, gdyż dzięki najnowszej technologii zapewnia najniższe możliwe zużycie paliwa i jednocześnie najwyższą ochronę silnika".

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Lipca 2019, 23:07:31 »
Moja Camry odebrana dzis :) swietne auto. Z kazdym kilometrem utwoerdzam sie tylko ze to najlepszy mozliwy wybor :)

Niestety brakuje mi automatycznie skladanych lusterek podczas blokowania drzwi...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl