Autor Wątek: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?  (Przeczytany 362010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: W 2019 rusza sprzedaż nowej Camry w Europie, jacyś chętni?
« Odpowiedź #555 dnia: 08 Stycznia 2020, 01:00:04 »
Panowie, przepraszam, że się Wam w wyższą matematykę wtrącę... kupujecie auto za pi razy oko półtorej stówki, a kruszycie kopie o 200 czy 400zł  ? Serio ?  :shock:
3VZ.pl

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #556 dnia: 08 Stycznia 2020, 21:48:38 »
Nie do końca o 200 czy 400. Przy takiej kwocie bym sie nie irytował , że ktoś przygarnął 2% dla siebie.
Najtańsza Camry 142900, 2% to 2858,00.
Najdroższa opcja to już 184800 , co daje 3696,00.
Nie wspomnę o tym, że Camry to pierwsze auto, które odebrałem z nieświecącą się rezerwą i dywanikami...
Do tej pory zamiast cieszyć się z nowego auta... pierwsze wrażenie to stres czy dojadę na stację... taki mały pokaz marketingu TMP :).
Ale nie wiem czy TMP zmieniła nastawienie, czy obsługujący mnie sprzedawca wziął sobie moje uwagi do serca... Auto za 100 tys., a dilerowi żal 30 zł na 6 litrów paliwa, żeby rezerwa nie świeciła...
Może za swoje wlał te parę litrów, żebym nie nudził :)

Co za tekst... rabat 7,3% wynikający z Ekobonusu... Dla Corolli Ekobonus wynosi 1,5%...
Dziękujemy Ci Toyota Motor Poland za ten Ekobonus... :)
Na którym zarabiacie 0,3% lub 2,0% :)
Ciekawe co na to Ministerstwo... do którego trafiały Wasze pisma sugerujące jak to akcyza ogranicza sprzedaż hybryd...
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2020, 21:55:32 wysłana przez KubaCamry »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #557 dnia: 08 Stycznia 2020, 21:50:23 »
Nie do końca o 200 czy 400. Przy takiej kwocie bym sie nie irytował , że ktoś przygarnął 2% dla siebie.
Najtańsza Camry 142900, 2% to 2858,00.
Najdroższa opcja to już 184800 , co daje 3696,00.
Nie wspomnę o tym, że Camry to pierwsze auto, które odebrałem z nieświecącą się rezerwą i dywanikami...
Do tej pory zamiast cieszyć się z nowego auta... pierwsze wrażenie to stres czy dojadę na stację... taki mały pokaz marketingu TMP :).
Ale nie wiem czy TMP zmieniła nastawienie, czy obsługujący mnie sprzedawca wziął sobie moje uwagi do serca... Auto za 100 tys., a dilerowi żal 30 zł na 6 litrów paliwa, żeby rezerwa nie świeciła...
Może za swoje wlał te parę litrów, żebym nie nudził :)
Ja mialem pol baku. W rav4 i chr mialem 2 litry.. wiec po prostu Camry widac dostaje foru. I to od producenta. Dodatkowo mial orzebiegu 2km. A nie 8-11 jak poprzednie auta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #558 dnia: 08 Stycznia 2020, 22:49:22 »
Dyskusja na temat tego, dlaczego ptoducent/importer powinien oddać całą ulgę podatkową klientowi to coś co ma jakiś sens. Jest to kwestia dyskusyjna, można mieć różne punkty widzenia, ale na boga liściastego matematyka to nie jest sprawa uznaniowa, ona rządzi się stałymi, niezmiennymi prawami.

Dla najwyższej wersji, różnica między tym co wynika z akcyzy a wprowadzonym rabatem to w przybliżeniu 1000PLN( z zaokrągleniem groszówek) czyli jakieś 0,543% ceny przed rabatem. Proszę, szanujmy matematykę.

Pomijając to o czym mówił @marcin, oraz fakt, że cenę towaru kształtuje popyt i podaż, to rozumiał bym oburzenie, gdyby ktoś podniósł mi cenę po tym jak już się na coś umówiliśmy. Cena jest znana przed zakupem, można się zdecydować lub nie, a jak widać marketing TMP działa dobrze, skoro nie muszą opuszczać ceny o każdą możliwą złotówkę.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #559 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:45:26 »
Dyskusja na temat tego, dlaczego ptoducent/importer powinien oddać całą ulgę podatkową klientowi to coś co ma jakiś sens.
Rozumiem, że jak obniżą VAT, a ceny zostaną nie zmienione, to dla Ciebie jest ok. Jak tak, to nie mam pytań... :).
Jak cena zawiera jakiś ?podatek? i zostaje on zmieniony to nie po to żeby sprzedawca zarobił, tylko żeby klient miał taniej... Jak widać do poziomu USA czy Kanady nam jeszcze sporo brakuje... Szkoda, że w szkołach nie ma obowiązkowych zajęć z podstaw ekonomii...
Toyota kupiła sobie artykuł na interii https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/ceny-sprzedaz/news-toyota-obniza-ceny-hybryd,nId,4250177
Tam pojawia się już przedstawione nam tłumaczenie ... które jest tak głupie, że naprawdę geniusz musiał nad nim pracować...
Dla myślących... akcyza zmalała ale koszty dystrybucji i marży wzrosły, No bo VAT się nie zmienił...
A marketing jest żenujący... ?Włodek? jest dobry dla 60+ i te jego rozmowy z ekspertami... przepraszam aktorami udającymi ekspertów...
Siedem premier na płycie TNGA... w tym Proace City na platformie PSA z 2008 roku... taki poziom ekspertów...
Jedynie co napędza sprzedaż Toyoty to odejście klientów od małych uturbionych benzyn i diesli... na rzecz hybrydy, bo ten napęd jest na prawdę dobry, ale jak Toyota prześpi temat, jak to zrobiła z Dieslem na przełomie 2000 roku, to za 2-3 lata, znowu będzie znaczny ?odpływ? klientów, zwłaszcza przy tym ?gimnazjalnym? poziomie marketingu. :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #560 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:52:38 »
nadzieję
Jak nie masz wiedzy to się nie mądruj i nie obrażaj nikogo.

Podatek akcyzowy jest liczony od ceny zakupu importera wraz cłem (dla aut produkowanych poza EU), a tak się składa, że Camry i RAV4 są produkowane w Japonii na nasz rynek.
Kolego Crisso, możesz nas oświecić co ma piernik do wiatraka, bo tak się ma do akcyzy to czy na dane auto jest cło czy go niema...
Nie mędrkuje po prostu skończyłem handel zagraniczny i coś tam na studiach o akcyzie, cle itp. też miałem.
Matemetykę w szkole podstawowej też miałem :), ale tego pewnie nie zrozumiesz...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #561 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:08:46 »
Nie ma co się kłócić, w Polsce zasada jest prosta, obniżka jakiegokolwiek obciążenia, nie przekłada się na zysk końcowego nabywcy. Pamiętam jak kiedyś gardłowali producenci kosmetyków, że jak państwo obniży podatki to ich produkty będą za bezcen. Podatki obniżono, kosmetyki zdrożały  <zalamka> Jak prześledzi się te wszystkie promocje TMP to można się tylko pośmiać.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:21:14 »
Nie tyle kłócić co dyskutować.
Nie lubię jak ktoś robi ze mnie idiotę. Rynek to rynek... niech sobie podniosą cenę ile chcą, bo to ich prawo, ale niech mi nie wciskają jakich pseudo Ekobonusów, robiąc przy okazji ze mnie debila.
Mogli podnieść ile chcą i napisać, że w związku z obniżką akcyzy cena jest zmniejszona o 9,3%... Nawet jakby taka cena była wyższa niż przed rokiem to i tak miałbym to w D... sam widzę jak ceny i koszty rosną. Ale cyrk który zrobili po prostu mnie obraża...

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #563 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:29:23 »
Rozumiem, że jak obniżą VAT, a ceny zostaną nie zmienione, to dla Ciebie jest ok. Jak tak, to nie mam pytań... .
A to akurat świetny przykład, nie tak dawno przerabialiśmy wzrost VATu. Ceny brutto dla klientów firmy, w której w tamtym okresie pracowałem, pozostały bez zmian. Firma wzięła na siebie podwyżki, ponieważ z analizy rynku wynikały mniejsze starty przy takiej strategii - podniesienie ceny wynikające z VAT spowodowało by zmniejszenie ilości klientów i migrację w kierunku tańszych usług. W tej samej branży było wiele firm które zrobiły dokładnie tak samo. Jeśli będą obniżki VAT każda firma zrobi podobnie, jeśli będzie można utrzymać cenę to to zrobi, powiększając zysk, jeśli będzie konieczność obniżek to zmniejszy się cena.
Popyt i podaż -  towar wart jest tyle ile ktoś jest wstanie za niego zapłacić.

Dla myślących... akcyza zmalała ale koszty dystrybucji i marży wzrosły, No bo VAT się nie zmienił...
Masz w tym artykule wytłumaczone dokładnie te same błędy, które robiłeś w obliczeniach wcześniej. Akcyza został zmniejszona do 9,3% a nie cena końcowa o 9,3%. Akcyza liczona jest od niższej wartości, bo nie uwzględnia VAT i części kosztów, więc jej procentowy udział jest niższy w cenie brutto dla klienta od której będzie to w przybliżeniu te 7%. Ergo koszty dystrybucji nie wzrosły, marża kosmetycznie, o naprawdę wartości o jakich pisał @marcin( w moich obliczeniach akcyzę liczyłem od cenny netto, czyli już z marża i kosztami dystrybucji, bo tych wartości nie znam, jeśli by to uwzględnić to ta różnica była by jeszcze mniejsza), tylko ty cały czas nie możesz jakoś zrozumieć, że 9,3% ze 100tys != 9,3% z 200tys.

Matemetykę w szkole podstawowej też miałem :), ale tego pewnie nie zrozumiesz...
Masz racje, widziałem te obliczenia i nie rozumiem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #564 dnia: 09 Stycznia 2020, 23:42:22 »
Na prawdę nie możesz tego policzyć :).
Masz 100000 cenę z cłem do tego 18,6% czyli 118600, marża i koszty załóżmy że 20000, co daję 138600, na koniec masz VAT 23% co daje 170478 (31787 vatu)
Po obniżce akcyzy:
100000 + 9,3% daje 109300, marża itp. 20000, czyli 129300, z vatem (29739) 159033...
Jak teraz porównasz cenę dla klienta to masz na różnicy 11445,00.
Wiec po co jeszcze łakomić się na 2% i dorabiać do tego tak głupią ideologię, że żal to czytać...

Po raz kolejny piszę, że nie chodzi mi o cenę końcową, bo to już jest cena rynkowa... tylko o to ?tępe? tłumaczenie, że niby mi coś dają, a tak naprawdę biorą więcej niż przed obniżką.

Wracają do tematu czyli powrotu Camry, boli mnie to, że przez swój marny poziom marketingu, nie wyrobili limitu na 2019 rok. Nie jestem w stanie zrozumieć, jak tego dokonali, mając tak genialny produkt. Wiem co mówię bo przejechałem już 24tys. km...
Nikt nie rozumie co kombinują z tym AA i AC... bo to na prawdę jest kabaret...
Boli mnie to, że z takim podejściem i z taką sprzedażą możemy się nie doczekać kolejnego modelu w Europie, nie chcę żle wróżyć ale z taką sprzedażą, może to nie być czarnowidztwo :(.

Auto które pali 6l w mieście, jest dynamiczne, porównując wyposażenie jest tańsze od konkurencji. Sprzedaje  się gorzej od Superba z dieslem z dpf, kołem dwumasowym...
Dalej twierdzicie, że marketing TMP jest ok? :)
Że ich polityka cenowa i pomysły na rabaty, które nie są rabatami są ok?

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #565 dnia: 09 Stycznia 2020, 23:59:51 »
Masz 100000 cenę z cłem do tego 18,6% czyli 118600, marża i koszty załóżmy że 20000, co daję 138600, na koniec masz VAT 23% co daje 170478 (31787 vatu)
Po obniżce akcyzy:
100000 + 9,3% daje 109300, marża itp. 20000, czyli 129300, z vatem (29739) 159033...
Jak teraz porównasz cenę dla klienta to masz na różnicy 11445,00.
Wiec po co jeszcze łakomić się na 2% i dorabiać do tego tak głupią ideologię, że żal to czytać...
Świetnie, w końcu dobrze(prawie 129300 * 1,23 to 159039 a nie 159033) policzone... Czyli już wiemy, że cena z przed obniżki akcyzy to 170478 - dokładnie tak jak podałeś. Odejmujemy od tej ceny rabat jaki daje Toyota(jak podawałeś jest. to 7,3%) i otrzymujemy cenę 158033,33 czyli nawet niższą niż wyliczyłeś, że wynika z obniżki akcyzy 159039(przyjąłeś stałą marże, która tak naprawdę jest procentowa).
Więc gdzie te 2% o których, tak mówiłeś?
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2020, 00:30:30 wysłana przez snickers »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #566 dnia: 10 Stycznia 2020, 07:49:17 »
Normalnie z forum samochodowego zrobiliscie forum matematykow, finansistow i ekonomistow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Tomeke15

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #567 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:06:04 »
@snickers, dziękuję, że w kulturalny, cierpliwy i przystępny sposób to wytłumaczyłeś.

Świetnie, że Toyota stanęła na wysokości zadania i obniżkę akcyzy dostajemy w EkoBonusie.

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #568 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:37:57 »
W sumie to nie ma dzielić włosa na czworo, ktoś z marketingu tak wymyślił i już,
biorąc pod uwagę, że w tym roku unia zwiększa opłaty za emisję co2 przez samochody,
od stycznia podniesiono znacznie płacę minimalną, rosną ceny prądu, a inflacja jest najwyższa od kilku lat
to należy spodziewać się podwyżek.
Samochody to pikuś, ceny mieszkań w przeciągu ostatniego pół roku skoczyły o 20%.

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #569 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:49:13 »
Rozmawialemnze swoim sprzedawcą w dniu wczorajszym, i zapewnił że cena za auto ktore zamówiłem w listopadzie będzie niższa niż jest zapisane w umowie. Po niedzieli dopiero będę wiedział o ile mniej. Jesli jest ktoś na forum kto zamówił autobwbpazdzierniku lub listopadzie tez niech się dowie czy dostanie jeszcze jakis rabat. Ja na razie mam wpłaconą zaliczkę.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl