Autor Wątek: Którą Toyotę wybrać?  (Przeczytany 32312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Którą Toyotę wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lipca 2018, 19:59:43 »
Najbardziej niezawodne są hybrydy bo nie od parady dawaliby gwarancje na 10 lat jeśli chodzi o układ z napędem hybrydowym. Masz silnik 1.8 wolnossący nie uturbiony. Więc turba nie ma, sprzęgła i skrzyni biegów też nie ma więc kolejne rzeczy odpada. Klocki hamulcowe starczają na 3x dłużej. Rozrusznika i alternatora również nie posiada.

Markowe klocki hamulcowe, to w podobnym aucie koszt razem z wymianą około 500zł. Nigdy w życiu nie musiałem wymieniać sprzęgła ani skrzyni biegów, a wszystkie auta kupowałem używane, przynajmniej 5-letnie, przy czym najkrócej jednym autem jeździłem 3 lata a najdłużej 10 lat. Alternatora nigdy nie ruszałem, w jednym aucie regenerowałem rozrusznik (ponad 10 lat temu za bodaj 200zł, pewnie dzisiaj byłoby ze 300zł).

tyle że yańszy w utrzymaniu.

Ale znacznie droższy w zakupie...
Gdyby coś się działo z nietypowymi rzeczami, których nie ma w normalnych autach, część fachowców może nie podejść do tematu albo wręcz przeciwnie, sp...lić coś...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lipca 2018, 22:05:44 »
Czy taki droższy? Spróbuj znaleźć tańszego dizla w podobnym przedziale cenowym i wyposażeniu w serwisie Toyoty. Już to próbowałem. Nie da się.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lipca 2018, 22:41:34 »
Nigdy w życiu nie musiałem wymieniać sprzęgła ani skrzyni biegów, a wszystkie auta kupowałem używane, przynajmniej 5-letnie, przy czym najkrócej jednym autem jeździłem 3 lata a najdłużej 10 lat.
Też trochę zależy gdzie jeździsz, jak w dużej aglomeracji, w której są korki to sprzęgło i dwumas musi paść...

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipca 2018, 07:55:16 »
Też trochę zależy gdzie jeździsz, jak w dużej aglomeracji, w której są korki to sprzęgło i dwumas musi paść...

Bydgoszcz. Nie Warszawa, ale jednak korki są.
Dwumas nie jest mi do szczęścia potrzebny...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lipca 2018, 08:33:12 »
Niezawodna to będzie hybryda. Warto poszukać i trochę dołożyć. Plus duża wygoda z automatem.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lipca 2018, 09:38:39 »
Niezawodna to będzie hybryda. Warto poszukać i trochę dołożyć. Plus duża wygoda z automatem.
No, to takie duże trochę może być...  Z tego co rozumiem autor wątku celuje w auto w budżecie rzędu 30 tys zł.  Najtańszy Auris Hybrid w ofercie Toyota Plus jest z 2013 roku i kosztuje 47800 (moim zdaniem cena mocno przesadzona, dałbym może 41 tys)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2018, 10:32:46 »

Ale nie musi być niezawodniejsza od auta z prostym silnikiem benzynowym, w którym również nie musisz zmieniać biegów ręcznie...
A droższa będzie zawsze...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline logicalvolume

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2018, 11:07:10 »
1.6 w mieście palił mi koło 10L/100km z kolei hybryda przy takiej samej jeździe paliła mi 6L - moim zdaniem silnik 1.6 nie nadaje się do miasta kompletnie - również bym brał hybrydę.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lipca 2018, 11:17:20 »
również bym brał hybrydę.
Ja też

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lipca 2018, 11:20:06 »
1.6 w mieście palił mi koło 10L/100km z kolei hybryda przy takiej samej jeździe paliła mi 6L - moim zdaniem silnik 1.6 nie nadaje się do miasta kompletnie - również bym brał hybrydę.
Dlatego zapytałem o przebiegi.  Mnie również 1.6 Valvematic spalił ponad 4 litry / 100 km więcej niż HSD na podobnej trasie po mieście.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lipca 2018, 12:41:29 »
Witam,

mam 1,6 Valvelmatic TS, manual. W moim przypadku robię około 300km miesięcznie w mieście - dojazdy do pracy plus przedszkole z dziećmi. Reszta ewentualnie w trasie na wyjazdach. Zakładając spalanie na poziomie 10l, jak najbardziej ok w tym silniku w mieście, wyjdzie mi około 30L benzyny, czyli na oko 150zl przy obecnych cenach. Jak piszecie hybryda spali około 6L, czyli tak mniej wiece 90zl. W przypadku tylko i wyłącznie jazdy w mieście ( przypadek najgorszy ) wyjdzie mi oszczędności około 60zl na miesiąc, wiec 720zl na rok, poniżej 10k na dziesięć lat. Jak się nie walnąłem to w moim przypadku/opinii nie warto iść w hybrydę ze względów ekonomicznych ( aby oszczędzić poniżej 700zl na rok przy obecnych wysokich cenach benzyny). Bo ewentualna jazda poza miastem zmniejsza te różnicę. A hybryda jednak mimo, że bardzo udana jak czytam, jest droższa w zakupie i zapewne każdy mechanik poza ASO tak łatwo nie podejdzie po gwarancji. Kluczowym kryterium wyboru silnika dla mnie była sprawdzona i bezawaryjna jednostka. Bez żadnych turbin czy Start-stop. Trzeba mieć też świadomość, że nie jest to rakieta. Ale po 5tys przejechanych mogę powiedzieć, że da się tym w miarę komfortowo jeździć. Trzeba tylko odpowiednio redukować biegi przy wyprzedzaniu  :cheesy:
Ostatnio według komputera wracałem z wakacji około 1100km - spalanie z załadowanym autem ( pełny bagażnik plus 2 osoby dorosłe i 2 dzieci)  i droga autostradami Austria/Słowacja wyszło 6,7 L.
Ale to moja prywatna i subiektywna opinia.

Pozdrawiam

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lipca 2018, 12:51:22 »
Auris hybryda jest bardzo prostą konstrukcją i nawet po gwarancji znajdzie się niejeden mechanik co ją naprawi. Poza tym, ze względu na prostą konstrukcję tam nie ma co się psuć, a wymiany płynów, klocków czy tarcz to spokojnie nawet i samemu można zrobić.
Dziś jechałem na trasie Warszawa-Ostrołęka-Warszawa - 3 nastolatków na pokładzie plus pełen bagażnik. Średnia prędkość na poziomie 70 km/h natomiast spalanie z komputera 4.1 litra.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2018, 12:52:55 wysłana przez Jeziorko »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lipca 2018, 13:16:32 »
Oczywiste jest, że hybryda spali mniej.
Tylko że dla mnie najważniejszym nie było spalanie - oczywiście w granicach rozsądku. Bo według mnie na spalanie ma wpływ tak wiele czynników, że nie ma sensu porównywać zarówno mojego jak i Twojego przykładu wprost. I że należny brać z przymrużeniem oka wypowiedzi na forach. Przeważnie człowiek tak ma, że chwali swoje - taka natura. Dla mnie nowa hybryda była za dużym wydatkiem - kupiłem to na co mnie stać a nie to na co mogłem sobie pozwolić. Jak spojrzałem różnica katalogowa to obecnie 15200zl w wersji Premium przy praktycznie ( katalogowo ) tej samej mocy silnika 132kM vs - 136kM.
Pzdr.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Lipca 2018, 13:26:39 »
Ojciec ma priusa i za nic nie kupi juz innego auta. Nie chodzi tu o spalanie a o sam komdort jazdy.
Warto sie przejechac i jedym i drugim i samemu zdecydowac czy warto doplacac - choc w wielu przypadkach na poczatku ludzie marudza ze hsd wyje - ale to kwestia przyzwyczajenia bo mimo jednostajnego dzwieku jest ciszej

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lipca 2018, 13:44:12 »
Ale zapewne jest tak jak piszesz. Nie miałem okazji jeździć żadnym "elektrykiem". Autor wątku pyta jedynie o to jaką Auris kupić. Padły argumenty ze hybryda spali mniej. Oczywista prawda.
Ja tylko przedstawiłem swój subiektywny przypadek i prywatną ocenę. Mnie się wydaje, że to co piszesz - frajda z jazdy - jest może ważniejsza w Hybrydzie niż samo niższe spalanie. Biorąc pod uwagę wyższa cenę zakupu.
Pzdr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl