Autor Wątek: Fabryczna homologacja opon  (Przeczytany 38291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Fabryczna homologacja opon
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lipca 2018, 21:03:33 »
Witam,

Podłączę się do tematu, kilka miesięcy temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Aurisa TS Hybrid w wersji Dynamic (czyli fabrycznie 225/45 R17 91W) podczas zakupu zostały mi zaproponowane zimówki na felgach stalowych o rozmiarze opony 205/55 R16 91H. Z tego co zostało napisane wcześniej, jeśli dobrze rozumiem ten rodzaj opon (chodzi o indeks prędkości) nie znajduje się w homologacji i w związku z tym nie nadaje się do tego konkretnego auta?

Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi.
Spalanie - Motostat.pl

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lipca 2018, 13:00:26 »
Sprawdzałeś czy masz dodatkową naklejkę?

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2018, 13:37:06 »
Sprawdzałeś czy masz dodatkową naklejkę?

Dodatkowej naklejki brak.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lipca 2018, 23:09:51 »
Dodam krótkie podsumowanie po kontakcie z trzema ASO Toyoty w Polsce:

1. Można stosować tylko rozmiar z homologacji i koniec, na pytanie co w sytuacji w której na 17 nie wejdą łańcuchy śniegowe w słuchawce cisza... i po chwili, że w sumie to nie wiadomo co w takiej sytuacji i że Pan nie spotkał się z taką kwestią.

2. Specyfikacja techniczna określa trzy rozmiary opon jakie mogą być stosowane w tym pojeździe 195/65R15 205/55R16 225/45R17. Zastosowanie innych rozmiarów może spowodować problemy z wypłatą odszkodowania.

3. Owszem w homologacji jest jeden rozmiar, ale w związku z tym że na 17 nie ma możliwości założenia łańcuchów śniegowych dopuszcza się stostowanie mniejszych felg. W świadectwie homologacji nie jest to ujęte natomiast jest coś takiego jak świadectwo cząstkowe i tam, taki zapis widnieje. W przypadku jakiejś szkody i problemów, należy zgłosić się do TMPL i takie świadectwo jednorazowo, w danym przypadku się otrzymuje. W kwestii indeksu prędkości rozporządzenie mówi iż w przypadku opon zimowych jest dozwolone stosowanie indeksu niższego. Jednak kierowca powinien mieć w takim przypadku w widocznym miejscu umiejscowioną naklejkę z tą informacją.

Reasumując do wyboru do koloru  :-)

Wydaje mi się totalną abstrakcją sytuacja, w której nie ma możliwości korzystania z 16 calowych o jednym z najbardziej popularnych rozmiarów opon zimowych, ale każdy niech robi jak uważa... trochę przykre, że co ASO to inna teoria, ale to chyba żadna nowość.

Mam nadzieję, że powyższy elaborat będzie dla kogoś pomocny  :grin:
Spalanie - Motostat.pl

Offline opc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lipca 2018, 15:58:00 »
Przed założeniem wątku pisałem do TMP, nadeszła odpowiedź dokładnie 14 dnia roboczego od wysłania zapytania cytuje:

"Szanowny Panie,
Informujemy, że Toyota Motor Poland nie przewiduje możliwości rozszerzenia homologacji o inne rozmiary kół, niż te zapisane w świadectwie homologacji.
Z poważaniem.,"

Co by się kłóciło z pismem z działu certyfikacji z pierwszej strony wątku, który wskazuje możliwość montowania kół 16 calowych do aurisa na zimę, ale nie wiem po co wskazali indeks prędkości "V", gdzie opony z tym indeksem kosztują w klasie premium w granicach 1400-1500 zł, pomijam chińszczyznę po 150zł/szt, tak więc z jednej strony dają możliwość a z drugiej ją tak naprawdę odbierają

Ciekaw jestem jak będą wygladały koła z wersji Style (ja takie posiadam) po 2-3 sezonach zimowych, czy polerowane aluminium zacznie się utleniać

Nie wspomnę już o możliwości zdobycia tej naklejki na koła 16 calowe, to jest jakaś zmowa milczenia, jak ktoś ma jakieś dojście chętnie zapłacę za naklejkę + wysyłkę

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lipca 2018, 16:44:31 »
To ja już zgłupiałem...  :-( :-( :-(
Spalanie - Motostat.pl

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lipca 2018, 16:45:33 »
pisałem do TMP

mógłbyś podesłać adres na jaki kontaktowałeś się z TMP?
Spalanie - Motostat.pl

Offline opc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lipca 2018, 17:05:01 »
mógłbyś podesłać adres na jaki kontaktowałeś się z TMP?

Proszę bardzo,    klient@toyota.pl

Offline sandman_3891

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Sierpnia 2018, 11:08:20 »
Dostałem odpowiedź od TMP z zaświadczeniem, że na podstawie opinii wydanej przez PIM dozwolone jest stosowanie w okresie zimowym kół/opon o rozmiarze 205/55/R16 o indeksie 91 W.
Z adnotacją, że ustęp 5a w §11, ROZPORZĄDZENIA MINISTRA TRANSPORTU z dnia 15 października 2007 r.
zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich
niezbędnego wyposażenia:
?5a. Dla opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z dyrektywą 92/23/EWG, dopuszcza
się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one
dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h (Q), a w pojeździe umieszczono
nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz
czytelna dla kierowcy.?
Czyli jednak można.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Sierpnia 2018, 12:36:36 »
Mam Aurisa z silnikiem 1,33, z listopada 2017, z wpisem na świadectwie zgodności WE, kół 195/65R15, 91H, 15 X 6J i na takich kołach samochód wyjechał z salonu.
Oryginalna nalepka na słupku drzwiowym obwieszcza, że możliwe jest stosowanie prócz w/w , również  205/55R16, 91V
Nie będę wyciągał z tego żadnych wniosków, oprócz jednego, że coś  jest nie hallo :czerwona:

<edit>  dodam tylko, że bez głębszej analizy tematu, bez oporu kupię i założę 16" (jak mnie najdzie), a w razie ew. kłopotów z ubezpieczycielem niech się martwi TOYOTA Poland <taniec>
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2018, 12:52:13 wysłana przez Jurash »
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Sierpnia 2018, 13:05:07 »
w razie ew. kłopotów z ubezpieczycielem niech się martwi TOYOTA Poland
Toyota ma się martwić, jak zapłacisz za szkodę gdy ubezpieczyciel nie będzie chciał?

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Sierpnia 2018, 13:31:06 »
w razie ew. kłopotów z ubezpieczycielem niech się martwi TOYOTA Poland
Toyota ma się martwić, jak zapłacisz za szkodę gdy ubezpieczyciel nie będzie chciał?
A ubezpieczyciel będzie miał podstawy do niewypłacenia odszkodowania; jakie?....bo jeżeli mu "słupek" nie wystarczy, to musi drążyć temat w Toyota Poland, a czego się tam dowie, to już wiemy. 
Nawiasem mówiąc to świadectwo zgodności, jest dla mnie mało wiarygodnym drukiem wypełnianym na kolanie w salonie. Moje śliczne autko w kolorze platinum bronze, figuruje w nim jako "szare". Mam większe zaufanie do nalepki na słupku, naklejonej w Brukseli, ....a tam wiadomo Donek czuwa. :-)
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Sierpnia 2018, 00:10:33 »
Ciekawe jak musicie rozwalić samochód żeby ubezpieczyciel się dowalił. Skoro mój stał ze szkody AC dwa tygodnie i miałem samochód zastępczy a finalnie po poprawkach wyszło 25kk. Nikt mi opon nie sprawdzał bo inaczej sam bym pokrył koszty. Trochę luzu zalecam. Wszyscy straszą a nikomu się ubezpieczyciel nie dowalił

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Sierpnia 2018, 22:48:24 »
Ciekawe jak musicie rozwalić samochód żeby ubezpieczyciel się dowalił.
Wystarczy, że przypadkowo potrącisz kogoś na przejściu dla pieszych lub uczestniczysz w wypadku, w którym są ofiary. Wtedy samochód jest dogłębniej sprawdzany przez np. prokuratora.
Kojarzysz (dosyć głośno o tym było) tragiczny wypadek z udziałem samochodu Volvo? Producent wziął wrak na dokładne oględziny.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2018, 22:52:37 wysłana przez Gawith »

Offline Michał_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Sierpnia 2018, 10:41:24 »
Ciekawe jak musicie rozwalić samochód żeby ubezpieczyciel się dowalił.
Wystarczy, że przypadkowo potrącisz kogoś na przejściu dla pieszych lub uczestniczysz w wypadku, w którym są ofiary. Wtedy samochód jest dogłębniej sprawdzany przez np. prokuratora.
Kojarzysz (dosyć głośno o tym było) tragiczny wypadek z udziałem samochodu Volvo? Producent wziął wrak na dokładne oględziny.
Tyle,  że wtedy musi udowodnić,  że te zmienione opony przyczyniły się do wypadku,  a to będzie cholernie trudne,  w przypadku, gdy auto wychodzi zarówno z 16" i 17" felgami. 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl