Autor Wątek: Fabryczna homologacja opon  (Przeczytany 38286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Fabryczna homologacja opon
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Marca 2019, 18:17:00 »
Panowie ciekawe rzeczy tu wypisujecie :o
Tylko jeśli podejść do tego logicznie, to wszystkie firmy tuningowe i producenci felg na rynek wtórny by splajtowały. Do wszystkiego trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem są odpowiednie przeliczniki, kalkulatory i.t.p.
Co za różnica czy będą założone 15,16 czy 17 mamy zachować promień koła i dostosować ET i nikt się nie przyczepi. Zmieniam felgi w swoich samochodach od 20 lat ( nowe i używane) i jeszcze nigdy nikt się nie doczepił, przy kolizjach czy wypadkach też nigdy nie było żadnego problemu i też nigdy o takich problemach nie słyszałem, aby ubezpieczyciel sprawiał problem.

Aurisso

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Marca 2019, 07:48:04 »
Jeśli chodzi o nową Corollę to dotarłem dzięki Toyota Austria do informacji (jakość obsługi klienta Toyota Motor Poland to jakiś ponury żart, żeby czekać 10-14 dni na odpowiedź), że auta mają 2 rodzaje przekładni kierowniczych w zależności od fabrycznie montowanych kół:
- 15/16
- 17/18

oraz zestrojenie zawieszenia z powodu różnej sprężystości opon o różnym profilu.

I to jest powód dla, którego można stracić gwarancję i nie można montować 17/18" felg do auta, które fabrycznie miało 15/16".
Jestem ciekawy jak to wyglądało w Aurisach.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2019, 07:54:46 wysłana przez Aurisso »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Marca 2019, 08:57:15 »
I to jest powód dla, którego można stracić gwarancję i nie można montować 17/18" felg do auta, które fabrycznie miało 15/16".
I to jest konkretny argument.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Października 2023, 15:52:54 »
Świat się zmienił, Ziemia obiegła Słońce 4 razy, a problem dalej pozostał.
Przy zakupie Corolli - dostępne są wersje felg od 16 podstawowe do 17,18 z lepszym wyposażeniem (cała buda pozostaje bez zmian - hamulce, tarcze silnik itd).  Oczywiście homologacja tylko na to z na czym wyjechało.
Generalnie poza 1 ubezpieczycielem - Hestia nikt nie robi ze zmianą problemów. Jak na złość akurat na ten moment Hestia jest najtańsza a średnio mam ochotę dopłacać 800 zł za fanaberie TU.
Dla mnie to cenne informacje - że naklejka to tylko informacja a nie wymóg.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Października 2023, 17:30:05 »
Jeśli chodzi o nową Corollę to dotarłem dzięki Toyota Austria do informacji (jakość obsługi klienta Toyota Motor Poland to jakiś ponury żart, żeby czekać 10-14 dni na odpowiedź), że auta mają 2 rodzaje przekładni kierowniczych w zależności od fabrycznie montowanych kół:
- 15/16
- 17/18

oraz zestrojenie zawieszenia z powodu różnej sprężystości opon o różnym profilu.

I to jest merytoryczny argument a nie wciskanie głodnych kawałków o regresie i problemach z odszkodowaniem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Października 2023, 18:51:23 »
Świat się zmienił, Ziemia obiegła Słońce 4 razy, a problem dalej pozostał.
Przy zakupie Corolli - dostępne są wersje felg od 16 podstawowe do 17,18 z lepszym wyposażeniem (cała buda pozostaje bez zmian - hamulce, tarcze silnik itd).  Oczywiście homologacja tylko na to z na czym wyjechało.
Generalnie poza 1 ubezpieczycielem - Hestia nikt nie robi ze zmianą problemów. Jak na złość akurat na ten moment Hestia jest najtańsza a średnio mam ochotę dopłacać 800 zł za fanaberie TU.
Dla mnie to cenne informacje - że naklejka to tylko informacja a nie wymóg.

A co za problemy robi Hestia?
Polecam odpowiedź topolla: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=25636.msg793675#msg793675
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Października 2023, 07:48:51 »
Zostawiają sobie otwartą furtkę w postaci "ich biegłego", który może dowolnie zinterpretować a nikt nie ma ochoty potem bujać się po sądach:
Odpowiedź Hestii:

Będzie miało to miało wpływ na nasza odpowiedzialność, jeśli zmiana kół będzie miała wpływ na powstanie lub rozmiar szkody. To ustali biegły badający szkodę.

Nie będzie to miało wpływu przy uderzeniu w słupek na parkingu, ale już przy prędkościach autostradowych może mieć znaczenie."

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Października 2023, 08:23:06 »
Jak zawsze będą się migać od odpowiedzialności jak tylko się da. Dobrze, że nie żądają opon z homologacją producenta samochodu…

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Października 2023, 08:36:11 »
Jak zawsze będą się migać od odpowiedzialności jak tylko się da. Dobrze, że nie żądają opon z homologacją producenta samochodu…
Dokładnie tak. W tamtym tygodniu widziałem obniżenie wypłaty z AC o coś ponad 12k bo w aucie był wyjęty silnik hmmm tylko że tak w nim wygląda procedura serwisową rozrządu.
I teraz mamy unikać aut w których wyjmuje się silnik do serwisu ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Października 2023, 08:39:50 »
Bazują na tym, że spory odsetek weźmie „co dają”. Zauważ, pierwsza wycena jest wyraźnie zaniżona. Jak się odwołasz to druga już jest w miarę realna.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Września 2025, 17:23:57 »
Witam serdecznie, odgrzebuję wątek, bo aktualnie chciałbym w RAV4 Executive, która wyjechała na kołach 19 założyć na zimę koła 18, bo wg instrukcji na koła 19 nie można założyć łańcuchów. Żeby było ironiczniej RAV4 wyjeżdza też na 17 i 18 w wersji Comfort lub Comfort z pakietem Style i do tego weekendu byłem przekonany, że mogę sobie założyć 18 koła zimowe bez problemu, ale doczytałem, że mogę mieć problem z homologacją. Czy ktoś w ostatnim czasie przerabiał procedurę otrzymania naklejki i zgody na koła w innym/mniejszym rozmiarze? TP oczywiście mówi, że nie można, dealar rozkłada ręce i teoretycznie wychodzi na to, że kupując najwyższą wersję wyposażenia nie mogę legalnie zalożyć łańcuchów, które można założyć w niższych wersjach, co jest parodią i jakimś mało śmiesznym żartem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Fabryczna homologacja opon
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Września 2025, 17:28:14 »
Jeżeli samochód jest w leasingu to musisz sprawdzić wymagania leasingodawcy.
Jeżeli jest Twój to zależy od Ciebie.
Ja mam założone felgi od PlugIna.

Kolega założył 20” do PlugIna

« Ostatnia zmiana: 29 Września 2025, 17:32:47 wysłana przez topoll »

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Września 2025, 11:37:48 »
Leasing jest totalnie zdziwiony sprawą, napisałem do TCE i postraszyłem ich pismem do Zarządu jak nie zareagują, zobaczymy co będzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl