Autor Wątek: auris ts - hak ?  (Przeczytany 9072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zgoda54

• Toyot Leżący
  • *
auris ts - hak ?
« dnia: 16 Sierpnia 2018, 23:33:32 »
Witam,
Mysle o tym zeby zalozyc hak, no i skoro kiedys psim swedem udalo mi sie zalozyc wlasnorecznie po kosztach tempomat do tego samochodu, to kombinuje czy nie mozna po taniosci zalozyc tez i haka. Tzn. kupić uzywany oryginalny hak do tego modelu i samemu go zamontowac.
Czy ktos probowal takiej sztuczki?

Pytania na ktore byc moze znacie odpowiedzi:
Ciezko jest mi znalezc oryginalny hak. Jest to z racji tego, ze jest ich malo na rynku czy po prostu tego modelu nie bylo fabrycznie z hakiem?
Jesli wystepuja w przyrodzie fabryczne haki, to czy jest roznica miedzy hakiem do hatchbacka a ts ?
Czy oryginalny element pasuje idealnie do auris ts tak zeby bez brudzenia i pocenia zalozyc samemu tenze hak?
Jesli haki fabryczne w tym modelu nie istnieja, to rozumiem, ze trzeba by udac sie do fachowcow. Pytanie: czy efekt koncowy dotyczacy zakladania zamiennika nie w aso, bedzie podobnej jakosci co ten w aso?

Pozdrawiam!

Dodam, ze na stronie http://www.japan-parts.eu/ nie znajduje nigdzie haka, ale mozliwe, ze szukam nieumiejetnie.

Offline kazakoff

• Toyot Leżący
  • *
Odp: auris ts - hak ?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2018, 07:29:51 »
Z tego co się orientuje, to wystarczy poszukać haka dedykowanego do danego modelu, niekoniecznie fabryczny Toyoty. No chyba, że auto jest tak świeże na rynku, że nikt jeszcze nie zaczął produkować do niego haków.
Każdy Hak musi mieć homologacje (później trzeba wpisać ten fakt do dowodu rej.), więc nie widzę sensu pchać się w drogie oryginały.
Zazwyczaj po zdjęciu zderzaka, montaż powinien być bardzo prosty, bo większość aut ma fabrycznie przygotowane pod hak otwory i sprowadza się to do dokręcenia kilku śrub. Jeśli umie się zdjąć zderzak, to samodzielny montaż jest bardzo prosty.
Auris I 2008 1,6 124 KM
www.karcher-poznan.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2018, 07:34:56 »
Spróbuj poszukać haka Steinhofa.
Mam był tani i jestem zadowolony.
Obi

Offline zgoda54

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2018, 08:05:02 »
Dziekuje za odpowiedzi.

Czy jeden lub drugi kolega zakladał może samemu hak czy to steinhof czy inny do aurisa w wersji ts? Czy model ten ma otwory fabrycznie przygotowane pod hak?

Offline kazakoff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2018, 08:13:08 »
Nie zakładałem do żadnego Aurisa. Najlepiej zapytać w ASO, ale na 99% są.
Auris I 2008 1,6 124 KM
www.karcher-poznan.pl

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2018, 10:36:39 »
Poszukaj odpowiedniej instrukcji montażu dla swojego modelu:

https://www.toyota-tech.eu/Aim/Aim.aspx?pubtype=AIM&menuitem=3

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2018, 10:48:34 »
Cześć, a w DR jaką masz masę przyczepy? Czy w planie tylko rowery a nie przyczepka?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2018, 11:41:16 »
Mam hybrydę Auris TS i ostatnio rozpoznawałem temat haka w ASO. W moim aucie nie ma fabrycznego zestawu do montażu haka - chodzi o wiązkę elektryczną. Miejsce na śruby jest praktycznie w każdym aucie, w którym można dołożyć hak na etapie zamówienia. W ASO mogą tą wiązkę ogarnąć i założyć mi hak - ale tylko taki do przewożenia rowerów. Koszt to prawie 4 tys. zł (2,5 graty, 1,2 robocizna). Do tego dedykowany bagażnik na 2 rowery 1600 zł. W sumie ponad 5 tys. Dużo. Za dużo :-(

Muszę się zorientować ile będzie to kosztować poza ASO. Największym problemem wydaje się w tym przypadku wyprowadzenie wiązki elektrycznej. Sam montaż jest raczej prosty.

« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2018, 11:46:42 wysłana przez Jasio »

Offline zgoda54

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2018, 11:56:20 »
Dzięki wielkie za informacje. Moja auriska nie jest w hybrydzie. Ciekawe jak się tam ma temat związany z wiązką. Czekam na info ze strony ASO o ewentualnych kosztach.
Temat zakładania haka od strony nieelektrycznej wyczerpales i uspokoiles przy tym. Teraz jeszcze wiązka.
Czy ktoś w aurisie benzynowym zajmował się instalacją haka na własną rękę?
W założeniu chodzi o rowery, ale być może kiedyś i podłączyć przyczepę też by się zdało. Zajrzę w DR.
Sugerujesz, że limit wagowy w DR może wykluczyć ewentualność jej podczepienia? Od ilu kg w DR przyczepa ma sens?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2018, 13:23:35 »
A to nie jest jak w CHRce? Że hak to nie prosta sprawa typu plug&play. Trzeba dostać się do ramy i tam są wejścia na osobna listę do haka. Lampy, zderzaki trzeba ściągnąć. A z hakami jest trudno właśnie z tego powodu że sam hak nie wystarczy bo nie ma reszty konstrukcji. Przy zamawianiu auta trzeba i haka zamówić. Tak widziałem na tutorialu na YouTube. Facet pokazywał co jak ściągnąć etc. By założyć hak

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2018, 14:42:35 »
Dokłada się całą belkę, do której mocowany jest hak. Jest z tym trochę roboty - m.in. zdjęcie zderzaka. Niestety szczegółów nie znam.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2018, 16:24:56 »
Kupuje się hak wraz z kompletnym. Mocowaniem do ramy, belki czy jak to się fachowo nazywa

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2018, 17:26:06 »
Kup hak Thule do TS. Nic nie trzeba ściągać za wyjątkiem plastikowej osłony pod tylną częścią podwozia. Założysz go nawet na parkingu pod domem.Niestety z wiązką jest troszkę zabawy. Sam taki zakładałem do do swojej Auriski HB. tu masz link z instrukcją montażu

https://www.ehaki.pl/brink-hak-holowniczy-toyota-auris-ii-kombi-2013,sp,5,974

Na znanym portalu aukcyjnym kupisz razem z wiązką i modułem właśnie od nich. Gwarantuję że będziesz zadowolony. Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłem to wymieniłem wiązkę na przewód 7 żyłowy taki jak do przyczepy i wprowadziłem go przez gumę w prawej lampie a nie tak jak oni podają przez lewą stronę rozwiercając fabryczny otwór.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sierpnia 2018, 14:16:07 »
Obecnie każda szanująca sie firma produkująca haki ma w swojej ofercie dedykowany hak do aurisa razem z wiązka ktorą wystarczy powpinać bez ciecia kablii
Montaż na zasadzie plug & play można wykonać samemu jak sie ma ochotę i jakies tam minimalne pojęcię
Po wszystkim wystarczy podjechać na SKP diagnosta sprawdzi wyda dokument i po sprawie koszt chyba 50 zł

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpnia 2018, 11:04:36 »
Wszystko zależy od tego jaki jest rocznik samochodu , no i wiadomo model . Na znanym portalu znalazłem hak do Auris TS od 2013 roku bez zdejmowania zderzaka , żadnych wycięć , wiercisz otwory przykręcasz , jedziesz na przegląd i po sprawie .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl