Autor Wątek: Auris 1.6 po instalacji lpg - dziwne szarpanie  (Przeczytany 5104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 po instalacji lpg - dziwne szarpanie
« dnia: 24 Sierpnia 2018, 15:37:11 »
cześć,

założyłem lpg do aurisa 1.6 132km, wersja fl -2010 rok.
Instalacja Zenith. Mam problem z tym jak auto prowadzi się na gazie. Jadąc przykładowo na drugim biegu, puszczam gaz, auto zwalnia potem dodaję gazu i auto szarpie/wyrywa nie przyspiesza naturalnie jak na benzynie. Czy też tak macie?
Przy normalnym przyspieszaniu na biegach, czy delikatnym obchodzeniu się z gazem jest ok. Problem jak wyhamuje na biegu i delikatnie mocniej wcisnę gaz. Czy macie może u siebie podobną instalację?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 1.6 po instalacji lpg - dziwne szarpanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2018, 15:40:53 »
Auto powinno się zachowywać na LPG identycznie jak na noPb. Problem zgłoś do instalatora, niech poprawia,wyreguluje. Możliwe że jest zalewany (za bogato) ale online to jak wróżenie z kart.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2018, 15:43:58 »
chyba 5 razy już regulowali i nie wiedzą co jest, brak słów, ciężko o dobrego fachowca

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2018, 15:44:06 »
Fakt, że mam skrzynię automatyczną ale u mnie nic takiego nie występuje. gaz założony 2 tygodnie temu. też sądzę aby udać się do instalatora.
Zawsze możesz poszukać na forum LPG jakiegoś sprawdzonego warsztatu aby wyregulowali.

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2018, 16:11:43 »
A czy polecilibyście kogoś w rejonie Warszawy/okolic?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2018, 16:57:30 »
Montowalem gaz w Auto-Dakar i mogę polecić z całego serca.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2018, 18:16:02 »
Nie szkoda Ci silnika jeżdżąc na LPG?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2018, 19:00:30 »
LPG niszczy silnik?

Offline Jacejek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2018, 19:09:46 »
Może tak - Nie szkoda Ci silnika jeżdżąc samochodem? Jak dobrze założony i wyregulowany gaz to silnik przejeździ dłużej niż ruda zje auto. Naczytałeś się opinii z internetu i powtarzasz na forach - poza Toyką jeżdżę jeszcze Almerą 18 letnia z silnikiem 1,5 - silnikiem który wg części instalatorów nie nadaje się do gazu. Instalację założyłem przy 120 tys przebiegu, obecnie ma na liczniku ponad 350 tys i gdyby nie dziury w karoserii to pewnie bym jeszcze jeździł tym i jeździł. Ale musiałem sam nauczyć się strojenia instalacji, pilnować filtrów, ciśnienia a co idzie za tym reduktora i nie ma problemów ... a jak jeżdżąc na LPG ktoś się cieszy że pali coraz mniej gazu to niestety jego radość będzie trwała krótko bo zaczyna jeździć na coraz bardziej ubogiej mieszance i zaraz polecą gniazda zaworowe albo uszczelka itp ...

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2018, 19:20:27 »
ak dobrze założony i wyregulowany gaz to silnik przejeździ dłużej niż ruda zje auto. Naczytałeś się opinii z internetu i powtarzasz na forach
Poczytaj wątki o LPG na tym forum z tego roku. Już kilku użytkowników remontowało silnik w swojej auris.
Jeżeli, według ciebie, poprawny montaż LPG to loteria, to po co ryzykować?
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2018, 19:28:12 wysłana przez Gawith »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2018, 19:53:18 »
założyłem lpg do aurisa 1.6 132km, wersja fl -2010 rok.(ciach)
Mam problem
zaczyna się lament
też sądzę aby udać się do instalatora. Zawsze możesz poszukać na forum LPG jakiegoś sprawdzonego warsztatu aby wyregulowali.
jeden założył i wziął kasę, a teraz 15 będzie grzebało i regulowało....
Jak dobrze założony i wyregulowany gaz to silnik przejeździ dłużej niż ruda zje auto.
to dlaczego na forach tyle płaczu i narzekań jest ? Zawsze coś szarpie, coś gaśnie, brak przyspieszenia etc. nawet już tego nie czytam
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Sierpnia 2018, 14:00:11 »
Poczytaj wątki o LPG na tym forum z tego roku. Już kilku użytkowników remontowało silnik w swojej auris.

to dlaczego na forach tyle płaczu i narzekań jest ? Zawsze coś szarpie, coś gaśnie, brak przyspieszenia etc. nawet już tego nie czytam

jeden założył i wziął kasę, a teraz 15 będzie grzebało i regulowało....

Ja też nie lubię gazu. Boję się komplikacji montażowych i potem eksploatacyjnych. I zawsze, kiedy zgłaszam jakieś wątpliwości w sprawie gazu, to obrywam po głowie. Oczywiście znam przypadki niby bezproblemowej jazdy na gazie, ale i znam ogromne problemy, jest to więc loteria,  jak cholera, na co ja w nowym samochodzie nie pójdę. Tu widzę, że nie jestem sam, mam dwóch sprzymierzeńców :)

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Sierpnia 2018, 14:44:39 »
Panowie,

wpisy typu: gaz jest zły, a nie mówiłem..., po co ryzykować itp. zostawicie na inną okazję, albo załóżcie temat: Opinie na temat LPG osób, które nie mają LPG i tam sobie używajcie :grin:
Caspero zgłosił konkretny problem nie po to aby słuchać, że źle zrobił montując LPG, ale po to aby otrzymać konkretną pomoc, wskazówki i porady.
To tak profilaktycznie, zanim kolejni przeciwnicy LPG dorwą się do tematu i (tak jak Fynooh) będą szukać sprzymierzeńców.

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpnia 2018, 18:42:44 »
W przyszłym tygodniu zobaczę czy uda się to jakoś wyregulować. Myślę, że gaz sam w sobie zły nie jest dla silnika, biorąc pod uwagę ile tych aut wciąż na gazie jeździ. Ponoć 1.6 132km, jest jednym z lepszych silników do lpg, więc pewne to kwestia regulacji, ale dobrze jest podpytać innych użytkowników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl