Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #180 dnia: 02 Stycznia 2008, 21:19:04 »
a mi świeca tungsram +60% i jest znacznie lepiej od standardowych !!!!

Ja tez Wszystkim gorąco polecam.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

karo

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Stycznia 2008, 11:15:30 »
Czy moze ktos porownywal zarowki PHILIPS-a NightGuide vs X-Treme Power? I ktore zarowki lepiej swieca w nocy?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:30:17 »
To co rozumiesz przez "lepiej" zależy od tego, co chcesz osiągnąć... Jakie masz wymagania... NG i X-t to dwie zupełnie inne bajki.

karo

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 17 Stycznia 2008, 12:50:45 »
Chodzi mi o to zeby w nocy bylo lepiej widac. Bo w tej chwili mam slaba zarowke (zwykla zarowka) i swieci na zolto i w trudnych warunkach slabo swieca

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 17 Stycznia 2008, 13:50:40 »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 17 Stycznia 2008, 17:59:17 »
Już wcześniej w tym wątku opisywana była NG. Pozwolę sobie sparafrazować kolegę (ja na NG nigdy nie jeździłem):
NG daje różne strefy światła. Lekko żółtą na środek jezdni, jasną ciepłą barwę na wprost i zimną białą barwę na pobocze. Jak to zostało określone, wrażenie jest takie, jakby świeciły w tych partiach słabiej bądź mocniej.
Ja już nieco żarówek przerobiłem.
X-treme i GT150 świecą tak samo. Z tą różnicą, że X-treme nie daje w kloszu tych niebieskich odblasków od niebieskiego kapturka żarówki. X-Treme i GT150 świecą jasnym biały światłem. Znacznie lepiej od standardowych czy premium philipsa. Na granicy świecenia jest bardziej wyrazista linia i skupia się tam więcej światła przez co masz wrażenie, że widzisz dalej (poniekąd może to być prawdą, gdyż lepiej widzisz to, co jest na granicy światło/cień z uwagi na mocniejszy strumień światła tam padający). Barwa jest natomiast przyjemna i "orzeźwiająca" ale nie męcząca. Jak założysz jedną standardową lub nawet premium i jedną x-treme lub GT150, to będziesz miał wrażenie, że ta druga świeci bielutkim światłem a standard jest potwornie żółta :P Taka barwa sprawia też, że znaki pionowe i poziome się ładniej odbijają ;]
X-treme i GT150 mają jeszcze jedną zaletę wg. mnie. Gdy jest mokry asfalt, nadał ładnie widzisz namalowane pasy. Gdy testowałem BV okazało się, że tak zimna barwa światła przy natężeniu jakie daje żarówka H4 po prostu się na mokrym nie sprawdza. Pasów niemal w ogóle nie było widać. Wymieniłem je czym prędzej.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 17 Kwietnia 2008, 12:00:05 »
Odświeżam wątek ponieważ tydzień temu zakończyły się moje testy philips x-treme.
Co mogę powiedzieć o tych żarówkach. Ano w zasadzie tylko tyle, że jedna wytrzymała 5 miesięcy i tydzień, druga 5 miesięcy i niecałe 2 tygodnie.
Po przepaleniu pierwszej włożyłem chwilowo tradycyjną żarówkę i zamówiłem przez internet kolejny zestaw do testów. Jak zwykle jest to zestaw innych żarówek (ale o tym poniżej).
Philips X-treme Power to żarówka która ładnie się prezentuje. Jeśli ktoś ma gładkie klosze i zależy mu na wyglądzie, z pewnością powinien zastanowić się nad tą żarówką. Dają one mocne białe światło. Wbrew zapewnieniom producenta, nie jest ono bielsze od tego, jakie wytwarza GT 150. Oba typy żarówek świecą równie jasno, na drogę dają barwę światła w zasadzie nie do odróżnienia. Granica światła zarówno w X-treme jak i GT 150 jest bardzo wyraźna i w jej okolice trafia bardzo dużo światła. W zasadzie żarówki te różnią się od siebie tylko dwoma rzeczami:
1. X-treme w kloszu według mojej subiektywnej opinii prezentuje się o wiele lepiej. GT150 drażniło mnie niebieskim kapturkiem który odbijał sie od zwierciadła i dawał efekt który mi osobiście przywodzi na myśl tandetne "tuningowe" dodatki. Pomimo białego światła w kloszu, efekt był zepsuty przez tenże kapturek. W X-treme odpada nam ten problem. Co lepsze, ponieważ kapturek w tych żarówkach jest lustrzany, żarówka znika gdzieś w kloszu. Biała barwa światła prezentuje się w kloszu bardzo przyzwoicie, nie zakłócają jej jakieś "niebieskie zajączki" a filtr który znajduje się przy kapturku sprawia, że pod pewnym kontem barwa światła lekko się łamie. Jest to bardzo subtelny efekt który nie rzuca się w oczy.
2. X-treme wytrzymały w przybliżeniu pięć i pół miesiąca. Jest to wynik bardzo kiepski biorąc pod uwagę, że 2 komplety GT150 jakie posiadałem wytrzymały odpowiednio 9 miesięcy oraz rok. Gdy weźmiemy pod uwagę jeszcze fakt, że światło dawane na drogę przez oba typy żarówek nie różni się od siebie, to jedynym argumentem za zakupem żarówek Philips X-treme Power staje się tylko ich lepszy wygląd w lampie. Jak dla mnie jest to zdecydowanie zbyt mało by dokonać zakupu tych żarówek ponownie.

Obecnie zakupiłem Osram Night Breaker. Podobnie jak X-treme Power i GT150 dają ładne białe światło na drodze. W przypadku Night Breaker na światłach mijania asfalt oświetla ładne białe światło. Wydają się mieć one nieco inną barwę niż opisane powyżej żarówki Philipsa, niemniej jednak nadal jest to ładne białe światło o które nam chodzi. Światła długie natomiast wydają się być nieco "bielsze" od tych które dostajemy od X-treme czy GT150.
Światło w kloszu jest niemal tak samo białe jak w X-treme. Różni się naprawdę niewiele ale nie odpowiedział bym na pytanie, czy wydaje się być bardziej białe cze mniej. Ma po prostu inną "nutę".
Granica światła jest w Osram Night Breaker bardzo wyraźna i w jej okolice trafia dużo światła. Nie dostrzegam żadnej różnicy pod tym względem między X-treme a Night Breaker.

Testy trwają. Jeśli tylko Osram wytrzyma dłużej od X-treme to wybór będzie dla mnie oczywisty. GT150 już nie biorę pod uwagę z uwagi na tandetny niebieski kapturek  <diabel>

Na koniec przypomnę, że jako postojówki (w5w) mam Philips Blue Vision. Dzięki temu światło w kloszu jest białe. Nawet H4 Blue Vision nie da w kloszu białego światła jeśli będą zamontowane zwykłe w5w.

Oczywiście wszystkie wymienione tutaj żarówki dają zdecydowanie bielsze światło o wyraźniejszej granicy świecenia niż żarówki standardowe (takie jak np. Philips Premium).

Na koniec zestawienie żarówek na fotografiach jeśli ktoś chciałby to sobie pooglądać.  CC-by-nc-sa ;]

Admin

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Kwietnia 2008, 12:05:38 »
Widze ze w temacie Philipsa nic sie nie zmieniło. Moje zgasły obie jednocześnie, róznica była około 2 3 minut i zapadła ciemność :)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 17 Kwietnia 2008, 12:24:38 »
tak samo miałem z ostatnim kompletem GT150 Jedna padła w drodze do domu. Gdy dojechałem, włożyłem "awaryjną" i odpaliłem światła by sprawdzić połączenie. W tym momencie trzasnęła druga. Więc zostałem z jedną "awaryjną"  <zalamka>

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Kwietnia 2008, 13:09:03 »
a mi BV w ave wytrzymaly.... chyab z 3 miesiace... - jeszcze tak krotko nigdy nic nie swiecilo!:/

po raz pierwszy tez zdarzylo mi sie tak, ze pierwsza padla mi niestety n a trasie we wloszech (wiec wymienilem tylko jedna), a druga z 3 tygodnie pozniej.... (nie chcialo mi sie rozkrecac ponownie auta aby wymienic na taka sama)...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 24 Kwietnia 2008, 01:34:42 »
Po przeszło tygodniu jazdy na Night Breakerach uznałem, że mogę nieco bardziej śmiało się na ich temat wypowiedzieć.
Zdecydowanie lepiej mi się na nich jeździ niż na X-treme Power. Wydaje mi się, że jeszcze lepiej odbijają znaki poziome zarówno na mokrym jak i suchym asfalcie. Wcześniej napisałem, że długie światła "świecą jaśniej". Muszę tutaj sprostować to stwierdzenie, ponieważ jest to określenie nieprecyzyjne a nie chciałbym by ktoś źle zrozumiał to, co miałem na myśli. Długie światła w Night Breaker świecą niczym Blue Vision Philipsa. No może nie dają konkretnie tej samej temperatury jak BV, niemniej jednak ta z NB bardziej mi odpowiada. To sprawia, że w trasie na długich świetnie odbijają się wszystkie znaki pionowe, tablice informacyjne, odblaski i kamizelki rowerzystów.
Teraz już z całą stanowczością mogę stwierdzić, że żarówki te lepiej odpowiadają moim oczekiwaniom niż X-treme Power. Tak więc to co mi pozostaje do dopełnienia testu, to "odnotowanie" żywotności tych żarówek. Czyli możemy umówić się tak, że jeśli któraś z nich pożegna się z życiem niezwłocznie o tym napiszę ;]

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 14 Czerwca 2008, 15:33:25 »
Dagon trzymają Ci jeszcze te night breaki? :-)
Polecasz nadal?
Bo właśnie padły mi Philipsy Blue Vision, podobały mi się jak świeciły, 6 miesięcy dały rade, ale może czas coś nowego spróbować.
Będę wdzięczny za opinie!

Pzdr

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 14 Czerwca 2008, 21:37:40 »
Nadal pięknie świecą i nadal polecam. Jestem z nich bardzo zadowolony. Zdecydowanie bardziej niż z philipsów...

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 14 Czerwca 2008, 21:45:50 »
No to chyba się zdecyduję,
dzięki za odpowiedź!

Pzdr

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 08 Lipca 2008, 18:27:33 »
Tak jak Dagon polecał założyłem Osram Night Breaki. I po tygodniu jazdy jestem z nich bardzo zadowolony, może to nastawienie psychiczne, ale wydaje mi się, że w nocy rzeczywiście lepiej doświetlają niż Philipsy :-)
Żeby tylko jeszcze wytrzymały długo....
Reasumując: polecam spróbować.

Pzdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl