Autor Wątek: Zakup nowego Aurisa Hybrid  (Przeczytany 25319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leo_000

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowego Aurisa Hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Września 2018, 16:32:34 »
jak jesteś nastawiony na strike Hybrid - to chyba głownie Toyota choć coraz więcej producentów chce mieć "melexa" w swojej ofercie. Co bardzo mi przeszkadza to słabe wygłuszenie kabiny - w skali 1:10 może 2, ale to subiektywne odczucie. Jak głownie będziesz jeździł w mieście to luz.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2018, 09:08:05 »
jak jesteś nastawiony na strike Hybrid - to chyba głownie Toyota choć coraz więcej producentów chce mieć "melexa" w swojej ofercie. Co bardzo mi przeszkadza to słabe wygłuszenie kabiny - w skali 1:10 może 2, ale to subiektywne odczucie. Jak głownie będziesz jeździł w mieście to luz.

Polecam zobaczyć hyunday ioniq.  Jechałem tylko jako pasażer taksówki (parę razy) i gdybym miał kupować hybrydę to  myslalbym wlasnie o tym hyundayu.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2018, 09:30:44 »
Tylko ten Hyundai chyba ma inną skrzynię biegów niż auris.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Września 2018, 09:52:32 »
Inna skrzynie biegów i pali też więcej. Przez zakupem ogladnij sobie testy samochód i porównania z innymi wiadomo z czym co się je i czego się spodziewać

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2018, 09:56:14 »
Polecam zobaczyć hyunday ioniq.

Ja nie polecam - o ile sama jazda jest ok.
To sam napęd na tyle skomplikowany i nie do konca hybrydowy - to zwykły silnik spalinowy ze skrzynia dsg i do tego elektryk.

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2018, 20:23:41 »
Ja polecam żeby zobaczyć i porównać inną jakość wykonania i wyciszenia.
Widziałem testy, porównania głównie do priusa. Różni się i pali ciut więcej. O tyle ciut, że dla mnie bylaby to różnica ile razy światła mnie złapią w Wawie czy Krakowie albo jak jeździ kierowca czyli marginalna różnica pół litra.
Natomiast -jako funboy Hondy i Toyoty - polecam zobaczyć Ioniqa. Warto.

Czy to, że ma inną skrzynię czyli inaczej zbudowany zespół napędowy czyni, że nie jest on hybrydą, pozostawiam każdemu do własnej oceny.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Września 2018, 20:48:52 »
Ioniq jest gorzej wyciszony i gorzej jeździ. Dodatkowo ludzie kupują Toyoty Hybrydy właśnie dla magicznego napędu HSD z eCVT, a tam tego nie uświadczysz.... o takich bajerach jak żaluzja przed silnikiem nie wspomnę.

We wszystkich porównaniach Ioniqa i Priusa mówi się o tym, że Prius ma koszmarny wygląd ;) brak zegarów i inne takie. Jak ktoś chce mieć normalne auto, której nie "wyje" jak się dodaje gazu, takie jak ma "somsiad", to rzeczywiście Ioniq jest dla niego :D
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2018, 21:02:31 wysłana przez mariuszs »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Września 2018, 21:20:16 »
Gorzej jeździ pod jakim względem? Jeśli chodzi o "magię" to właśnie napęd Hyundaia jest magiczny, nie Toyoty.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Września 2018, 23:23:40 »
Zwłaszcza że Auris Hybrid nie ma skrzyni biegów.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Września 2018, 23:25:18 »
Gorzej jeździ pod jakim względem? Jeśli chodzi o "magię" to właśnie napęd Hyundaia jest magiczny, nie Toyoty.
Hmm, a co tam magicznego?  To przecież zwyczajna benzyna z DCT, z dołożonym elektrykiem robiącym na przemian za rekuperator i wspomagacz.  Nie da się tym jechać na samym elektryku.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Września 2018, 02:31:19 »
Jak się nie da jak się da? Przecież jest nawet wersja plug-in! A dzięki temu że jest tam bezpośrednia skrzynia biegów to nie ma wycia, responsywność napędu jest o lata świetlne lepsza niż w Toyocie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Września 2018, 07:07:58 »
Wycia nie ma bo caly czas jest glosno. Warto zglebic temat jak dziala sluch czlowieka i dlaczego szelest kartki czasem wydaje sie glosny a innym razem niknie w tle.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Września 2018, 09:04:51 »
Zwłaszcza że Auris Hybrid nie ma skrzyni biegów.

Za Wikipedia:
"W systemie Toyota HSD głównym źródłem napędu pozostaje silnik spalinowy, jednak konwencjonalną skrzynię przekładniową zastąpiono w nim przekładnią planetarną, która w połączeniu z napędem elektrycznym pełni rolę bezstopniowej skrzyni biegów."

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Września 2018, 09:29:00 »
Wróćcie na tory bo wątek jest o Aurisie II z 2018, nie o alternatywnych markach (zostawiam bo jest to pewna opcja do rozważenia dla autora) czy wyjaśnieniach czy eCVT to skrzynia czy przekładnia i czy ma sprzęgło itp.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Września 2018, 23:45:29 »
Wracając do tematu. Skłaniam się raczej do Aurisa. Moim zdaniem nowa Toyota będzie dostępna najwcześniej w marcu. Ponadto chciałbym wziąć auto w leasing więc wchodzi w grę ten rok bo zmieniają się przepisy. Myślę, że Auris to na dzień dzisiejszy dopracowane auto - tylko cena wydaje się trochę wysoka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl