Autor Wątek: Po 77 tys. km padł sterownik Valvematic w 1.8  (Przeczytany 41162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibimysz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Po 77 tys. km padł sterownik Valvematic w 1.8
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Lipca 2022, 13:34:11 »
Witam. Ja mam błąd p2647 i też mnie czeka wymiana sterownika, znalazłem firmę która regeneruje, czy wymiana polega tylko na wkręceniu i włożenie nowej części jak na filmie czy trzeba coś programować?

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Czerwca 2024, 22:22:59 »
Witam. Ja mam błąd p2647 i też mnie czeka wymiana sterownika, znalazłem firmę która regeneruje, czy wymiana polega tylko na wkręceniu i włożenie nowej części jak na filmie czy trzeba coś programować?
U mnie padł z winy zimnych lutow na chipach, znana przypadłość. Przyczyniają się do tego zmiany po wprowadzeniu detektyway RoSH oraz wibracje, bo sterowniki monotowany z boku silnika. Niestety wszystko ma płycie zaskowane czarnym klejem. Trzeba dłubać wymienić lutowie i sterownik wraca do życia.

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopada 2024, 05:52:06 »
Zeskrobać czarny lut i przelutować?, a co wymienić jak tam nie ma numerów na chipach kto ci to robił czy sam?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopada 2024, 22:57:59 »
Nie miałem stacji lutowniczej hotair aby naprawiać spoiny i czasu by posprawdzać kondensatory, nie znalazłem także elektronika, który by na szybko znalazł czas podjąć się naprawy i przelutowania układów. Więc na szybko kupiłem nowy cały moduł w ASO i zamieniłem. Auto było mi pilne potrzebne na wyjazd na ferie z rodziną.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Listopada 2024, 08:46:28 »
Czyli nie jesteś pewien czy przylutowanie chipsetów by pomogło?
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline arkadi.sea

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopada 2024, 23:43:29 »
Pierwsza diagnostyka w serwisie, odczyt kodów oraz symptomy działania, a także rozmowa z serwisantem wskazywały na problem z elektroniką.

Były dni, że moduł pracował bezproblemowo i dni, że wariował. Serwisant z doświadczenia już na wstępie sugerował problem z zimnymi lutami, takiej naprawy jednak serwis się nie podejmuje bo dla nich lepszy zarobek od prowizji sprzedaży całego modułu + koszty robocizny wymiany. 

Kopanie tematu na rosyjskich forach, wskazywało rozwiązanie tańsze jakim jest naprawa połączeń lutowanych, z tym, że nie znalazłem wolnego od zleceń elektronika co by mi w 2 tygodnie przed wyjazdem podjął się naprawy modułu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl