Autor Wątek: Pytanie do ekspertow, co można zrobic. (F)  (Przeczytany 29770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Pytanie do ekspertów, co mo¿na zrobiæ. (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2005, 19:17:26 »
Pin 555 cenne uwagi.
1. Pytanie co do Chipa. Uważasz, że opinia, iż Chip może dać około 15KM jest z kosmosu?
2. Czyli wg. Ciebie jedynym sensem jest przeszczep S3-GE i nie ma żadnego sensu w zmianach w S3-FE??

P.S.
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=72205&item=7976050560&rd=1&ssPageName=WDVW#ebayphotohosting
http://allegro.pl/show_item.php?item=51543135 (TA CENA!!!!)

Pozdrawiam!:)

pin555

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2005, 19:27:04 »
Cytat: Michal_P
Pin 555 cenne uwagi.
1. Pytanie co do Chipa. Uważasz, że opinia, iż Chip może dać około 15KM jest z kosmosu?
2. Czyli wg. Ciebie jedynym sensem jest przeszczep S3-GE i nie ma żadnego sensu w zmianach w S3-FE??

Pozdrawiam!:)

Ad1. Z glebokiego kosmosu :-)
Ad2. Nie koniecznie. Najlepiej 3S-GTE. Przy GE bedzie za mala zmiana w stosunku do nakladow :-)
A tak zupelnie powaznie, to niezajezdzony silnik (jesli znajdziesz) bedzie kosztowal nie mniej niz 4000pln, swap i macGywer'ka bycmoze drugie tyle. Pozniej okaze sie, ze skrzynia jakos nie dopasowana, sprzeglo za slabe - 1500pln.
Wiesz... nie chce Cie zniechecac, bo to dobrze miec hobby okolomotoryzacyjne ;-) ale ta skarbonka bedzie troche droga, bo razem okolo 30.000pln...
Pozdrawiam! (masz fajne auto i calkiem szybkie)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2005, 19:32:53 »
zasada jest prosta, masz za mało mocy, zmieniasz na mocniejsze :D

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Maja 2005, 19:54:56 »
Cytat: Deeno
Nie przesadzaj i nie psuj samochodu.

To samo chciałem powiedzieć :-DD

Po splanowaniu i Chipie już może sięcoś pod względem awaryjności zmienić??

Powiem trochęwylewniej niż Deeno...
Sam prosisz sięchłopie o kłopoty :( Tak bardzo chcesz coœ zmieniać ? Tak bardzo dupiana ta Carina ? Słaba ? Miękka ?
A splanuj sobie głowicęi zrób chipa jak swędzi Ciękasa w portfelu. Może lepiej od razu kup sobie jakieœ Subaru, które z założenia jest zrobione do ostrej jazdy ? Taniej Cięwyjdzie niż robota z silnikiem w trakcie i po modyfikacjach.
Albo od razu kup jakieœ (tfu!) Audi, bajerowane VW czy innego hopla z przerzutkš. Utrzymanie tych aut w stanie używalnoœci będzie Ciękosztowało podobnie co koszty przed-w-trakcie-i-po-modyfikacyjne w Carinie.
Dobra... planujesz głowicę, ile ?? Co zrobisz z nadmiarem ciœnienia w cylindrze ?? Puœcisz bokiem pod uszczelkš czy dorobisz extra wentylacjęwyrwanš œwiecš ? Chyba że przewidujesz lekkš ulgęprzez wypalone gniazdo zaworów ? Tamtędy w sumie najlepiej  :?
Co zrobisz ze zmniejszonš odległoœciš tłoki - zawory ?? Stoczysz tłoki ? A gniazda w tłokach podrzeŸbisz dłutkiem ? Bardzo chcesz na własne oczy zobaczyć wypalonš dziuręw tłoku ?
Nie podrzeŸbisz dłutkiem ? Dobra, Twój wybór. Trochęnagaru i zawory powyginane. Pasuje Ci taka perspektywa ? Lubisz wydawać niepotrzebnie kasę?
Tak czytam i czytam i coraz bardziej męczy mnie ten wštek. Z Twoich postów odczytuję, że na siłęchcesz coœ zmienić tak dla samej zasady. Żeby było zmienione. Problem w tym, że nie bardzo wiesz co i szukasz dziury w całym. A może głowica, a może chip, a może turbo, a może kierownica, a może spoilerek, a może lampeczka, a może........
Myœlęże powinieneœ sięzastanowić czego oczekujesz od auta i kupić coœ, co spełniłoby te oczekiwania. To co masz to jest Toyota, a ona bardzo nie lubi druciarstwa i modyfikacji.
Z mojej strony EOT w tym temacie.
Pozdro.

[dodane 20:05]
Widzęże w międzyczasie pin555 mnie ubiegł, więc wiesz już co mam na myśli.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Maja 2005, 19:57:41 »
No tak - to juz by bylo chyba wszystko ;)
 :athunbsup Perzan
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Maja 2005, 20:04:36 »
P.S.
http://allegro.pl/show_item.php?item=51543135 (TA CENA!!!!)

Za jakieś 2000,- więcej załatwięCi komplet z Cariny 3S-GE ze skrzynią, osprzętem (może i będzie w tym ECU) i kompletnym podwójnym wydechem. Ta cena z Allegro to żadna rewelacja.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Maja 2005, 20:14:26 »
Perzan, nieuprzejmy jesteś.
Ja zadajępo prostu pytania, chce sięzorientować w waszych opiniach.
Nie potrzebujętych wszystkich dziwnych stwierdzeń.
Jeśli uważasz że splanowanie głowicy czy CHIP jest bez sensu, napisz, zrozumiem naprawdę. Nie jestem głupi.
Kombinujędlatego że nie znam sięna tym i zbieram opinie od różnych ludzi któzy znają sięna tym bardziej ode mnie. Na podstawie takich opinni buduje własne wnioski.
To jest powodem zamieszczania takich postów tutaj.
Nie wiem skąd masz pomysły, że chcęby mój samochód świecił, był ospojlerowany jak nie wiem co i jeszcze może garnki zmywał:)
Poza tym nie mam kasy aby kupować SUBARU i nie mam kasy na Turbo. Możliwe że będęmiał jakąś sensowną robotęna wakacje i zastanawiam sięczy zarobione pieniądze warto wkłądać w ten samochód.
Więc proszę, nie irytuj siętak bardzo bo nie widzęsensu w tym.
Wszystkim dziękujęza opinie i proszęo dalsze uwagi jeśli jeszcze coś macie do dodania w tej kwestii.
Pozdrawiam!

pin555

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Maja 2005, 20:37:34 »
Cytuj (zaznaczone)

Dobra... planujesz głowicę, ile ?? Co zrobisz z nadmiarem ciœnienia w cylindrze ?? Puœcisz bokiem pod uszczelkš czy dorobisz extra wentylacjęwyrwanš œwiecš ? Chyba że przewidujesz lekkš ulgęprzez wypalone gniazdo zaworów ?

Przynajmniej by sie wreszcie zastosowanie dla Shell V-Power Racing 99+ znalazlo :-) A moze od razu dla Atmo Rally? ;-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Maja 2005, 20:40:47 »
Perzan, nieuprzejmy jesteś.

Sorry za mój ton.
Nic osobistego. Bez obrazy. To tak dla przyszłych pokoleń  :wink:
Jestem przeciwnikiem masakrowania auta, a w szczególności Toyoty.  :wink:
Do tego dzisiaj siedzęniespodziewanie popołudniu w robocie, jest duszno jak cholera i tak ogólnie podrażniony jestem :( Gdzieś musiałem odreagować :( :(
Grunt że wiesz o co chodzi :)
A tak na marginesie, jakby dorobić moduł zmywania garnków to Toyotka stałaby sięnajlepszym przyjacielem niejednej(ego) z nas  :roll:
Pozdro.
*
*
*
*

pin555

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Maja 2005, 20:50:04 »

Poza tym nie mam kasy aby kupować SUBARU i nie mam kasy na Turbo. Możliwe że będęmiał jakąś sensowną robotęna wakacje i zastanawiam sięczy zarobione pieniądze warto wkłądać w ten samochód.

Stanialy ostatnio subaraki, ale nigdy nie wiadomo jak sa zajechane... W Twoim przypadku, zeby poczuc sensowna roznice, musialbys sie przesiasc do czegos o mocy ponad 170KM i to albo z turbo, albo z wiekszej pojemnosci. Ewentualnie (zalezy od Twojego stylu jazdy) do nowego turbodiesla ~150KM.
Acha - w Twoim przypadku moznaby sie zastanowic (po uprzedniej konsultacji z kims kto zna modyfikacje wzgledem modelu sprzed 96 roku) nad downgradem. Jesli sie da to np. ECU (choc znajac inwencje Japonczykow bedzie chyba trudno). Wtedy odzyskujesz 7KM i poprawe charakterystyki (i jakiej 0,3-0,4s od 0 do 100).

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Maja 2005, 21:49:57 »
Jeszcza ja zdanko jezeli mozna.
Otóż uważam, że Carina to jest samochód typowo rodzinny i do tego celu nadaje sie znakomicie a szczególnie ta z silnikiem 2.0.  Natomiast dla osób zdeka młodszych proponował bym jakieś ostrzejsze bryczki które mają power w standardzie i sie laski oglądają a tatuś daje na paliwo.
krzysiek

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Maja 2005, 21:52:28 »
a najlepszym kompromisem o tym co napisał krzysiek jest 3SGE :-DD

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Maja 2005, 21:55:19 »
Cytat: CarinaGTI
a najlepszym kompromisem o tym co napisał krzysiek jest 3SGE :-DD

w Celice :-DD

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Maja 2005, 22:03:42 »
Cytat: Perzan
Cytat: Deeno
Nie przesadzaj i nie psuj samochodu.

To samo chciałem powiedzieć :-DD

Po splanowaniu i Chipie już może sięcoś pod względem awaryjności zmienić??

Powiem trochęwylewniej niż Deeno...
[...]
Z mojej strony EOT w tym temacie.
Pozdro.

Perzan dziekuje :) i musze powiedziec, ze sie w stuprocentach z Toba zgadzam...

MichalP: Toyota to Toyota, tak jak napisal pin555 wszystko jest zaprojektowane na poziomie mechaniki, nie wykrecania na sofcie... to nie jest Golf (tfu!) czy jakas Astra (a tfu ! tfu!) ze wsadzisz inny wydech, zrobisz stozek, dodasz 5 magnetyzerow i masz 300KM wiecej... tutaj wszystko powinno byc zestrojone z mechanika... dlatego tez wielki uklon do FAWORYTA z doborem tlumika :modlitwa ... MichalP z Toyota sie nie kombinuje... bo ona juz dawno przestala byc autem, a stala sie sposobem bycia, wizja siebie samego... tego na czym Tobie zalezy i w co pokladasz najwieksze emfazy... w niezawodnosc, precyzje i dlugotrwalosc... dzieki temu Toyota juz od dlugiego czasu jest timeless i jej design (zarowno mechaniczny, jak i stylistyczny rowniez...

Duckling

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Maja 2005, 22:04:19 »
Przepraszam, jesli moj ton byl rowniez nie uprzejmy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl