Autor Wątek: Elektrycznie składane lusterka  (Przeczytany 21751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Elektrycznie składane lusterka
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Listopada 2020, 10:48:21 »
Dzięki, zrobiłem zrzuty. Przyznam, że takiego syfu w lusterku nigdy nie miałem. Było/jest mniej więcej w takim stanie jak na zdjęciu ze śrubokrętem. U mnie też nie ma rdzy. Myślę że kluczowa może być ta informacja z początkiem sprężyny - muszę zajrzeć tam w najbliższym czasie
Najważniejsze to przesunąć tą sprężynę i psikac pod sprężynę kiedy jest ściśnięta śrubokrętem .

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Września 2025, 19:37:19 »
U mnie po myjni słabo składało się prawe lusterko,dzisiaj przeczyściłem i przesmarowałem sprężyne ale trudno jest je podważyć .
Składa się  dobrze ale po psikaniu smarem sprężyna się zaciera o plastik i trzeszczy raz dolna raz górna krawędź, tak jakby się nie ślizgało .
Używałem biały smar ptfe ,silikonowy wazelinę i dalej to samo .

Offline Monster Garage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PriusIII
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Września 2025, 15:04:39 »
Wydaje mi się że te części tj sprężyna nie obracają się względem siebie.I nie tutaj leży problem.Można to rozebrać przez naciśnięcie od góry na sprężynę tym plastikiem z wyciętymi miejscami i obrócenie w którąś stronę, wtedy odejdzie lusterko od podstawy i myślę że to tam powinno się smarować jeśli już.Rozbierałem bo u mnie nie chodziło w ogóle i winny był silniczek a konkretnie szczotki w silniczku.(silniczki znalazłem na aliexpres coś koło 100zł)

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Września 2025, 16:10:37 »
Sprężyna może się przypadkowo obracać nie jest to zamierzone może się obracać albo w dolnej części albo w górnej zależy gdzie  załapie .
Chwyciłem sprężynę kombinerkami i udało się lekko obrócić teraz już jest lepiej.
Naciskając wkrętakiem na sprężynę trzeba bardzo uważać żeby się nie ześlizgnął nie trafił w lakierowane części na przykład drzwi.
Sprężyna jest bardzo mocna i twarda ciężko ją ugiąć więc myślę że też będzie trudno ją wcisnąć i obrócić tą plastikową część z nacięciami u góry ale mogę spróbować za jakiś czas.
Planuję kupić na AliExpress kolorowe lakierowane osłony lusterek za około 150 zł zaryzykuje opinie są dobrą mam nadzieję że będą pasować wtedy spróbuję poprawić jeszcze tą sprężynę.

Offline Monster Garage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PriusIII
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Listopada 2025, 21:32:39 »
 Wracając do tematu lusterek. Składanie do połowy czy w ogóle brak  reakcji to wina silniczka.Silniczki dostępne na Allegro lub na Ali.
Jeśli ktoś będzie chciał się pobawić mogę pomoc.Smarowanie sprężyny czy czyszczenie niewiele wniesie do zabiegu.Te silniczki zwyczajnie się kończą tak jak w zamkach VW czy blokadach kierownicy wielu marek.Od taka uroda luksusu.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl