Autor Wątek: Prius IV zniknął z konfiguratora  (Przeczytany 29646 razy)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius IV zniknął z konfiguratora
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Października 2018, 21:08:10 »
Kolega chyba pomylił Corollę z Camry która może być troszkę większa od Priusa bo jest odpowiednikiem europejskiego Avensisa. Ale z tego co widzę to bagażnik i przestrzeń ładunków ą ma Znacznie mniejszą niż Prius.
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2018, 21:21:13 wysłana przez Lehu2 »
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Października 2018, 11:08:14 »
Podobno nowa Corolla jest wieksza od obecnej, jest wiec szansa, ze bedzie wielkosci Priusa. Myle sie?

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Października 2018, 11:17:21 »
jeśli będzie w kombi to może. Chciaż nie chce mi się wierzyć aby była taka jak avensis, bo taki właśnie jest prius

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Października 2018, 11:51:48 »
jeśli będzie w kombi to może. Chciaż nie chce mi się wierzyć aby była taka jak avensis, bo taki właśnie jest prius

Kto moze podac gabaryty priusa? Bo z tych w Sieci wynika, ze auto jest mniejsze od Corolli o Avensis nie wspominajac...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Października 2018, 12:00:40 »
No właśnie, kolegom coś się chyba pokićkało, Prius obecnej generacji ma 4,54 długości i 1,76 szerokości, więc jest mniejszy od obecnej Corolli, nie mówiąc już o Avensisie.
Bagażnik o pojemności 505 litrów
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Października 2018, 12:09:35 »
Ja bardziej bym patrzył na przestrzeń wewnątrz niż parametry zewnętrzne, choć jak kto woli.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Października 2018, 12:19:26 »
Prius IV z Auris/Corolla hatchback ma tylko podobna długość. Może Auris/Corolla kombi ma podobne rozmiary i większy bagażnik. Camry występuje z tego co wiem tylko jako sedan i poj.bagaznika do Priusa ma się jak 17/23. Poza tym wymiary zewnętrzne o niczym nie świadczą bo liczy się miejsce wewnątrz a tu Prius jest porostu większy. Priusa nie ma sensu porównywać z Camry bo to inne segmenty, inne silniki i inny komfort dla pasażerów z całym szacunkiem dla Priusa. Inna jest przez to wydajność, osiągi czy ekonomicznośc. Jak ktoś nie zwraca na to uwagi to bierze inny samochód. Ja mam PIP głównie z racji przestronnego wnętrza, ekonomiczności i miejsca produkcji tj. Japonii a nie Turcji czy innego
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2018, 12:26:11 wysłana przez Lehu2 »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Października 2018, 12:42:17 »
Ja bardziej bym patrzył na przestrzeń wewnątrz niż parametry zewnętrzne, choć jak kto woli.

Nie każdy jest amerykańskim koszykarzem 220cmx120kg...
O ile bagażnik można zawsze jakoś wykorzyystć, to już nie bawi mnie wożenie kolejnych litrów powietrza wokół siebie, które trzeba chłodzić/grzać niepotrzebnie...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Października 2018, 12:49:14 »
Mnie osobiście nowa Corolla Hybrid (na razie tylko na zdjęciach) bardzo się podoba, zwłaszcza kombi jest zgrabniutkie i funkcjonalne- 600 l bagażnika. Napęd z Priusa jest nam dobrze znany, poczekajmy, co zaprezentuje hybrydowa dwulitrówka 180 KM... Moim zdaniem, przy rozsądnie skalkulowanych cenach Corolla może okazać się ciekawszą alternatywą niż Prius.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Października 2018, 22:01:14 »
Co tam Corolla, najlepsza hybryda jest tylko jedna ;)

https://www.youtube.com/watch?v=he-JdifZsvo

:)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Października 2018, 11:23:52 »
Wydaje mi się, że Toyota może zakończyć projekt Priusa hybrydowego ponieważ tą technologię wprowadziła już do innych modeli. Pozostanie Plug-In jako projekt pod ewolucję w BEV który ma być wdrożony w 2020 roku bodajże.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Października 2018, 11:36:35 »
Wydaje mi się, że Toyota może zakończyć projekt Priusa hybrydowego ponieważ tą technologię wprowadziła już do innych modeli. Pozostanie Plug-In jako projekt pod ewolucję w BEV który ma być wdrożony w 2020 roku bodajże.
Mam nadzieję że nie masz racji ;)

BTW. Ford Mondeo Hybrid  ma ten sam napęd co Prius ;)

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Października 2018, 11:59:41 »
No i bardzo dobrze bo oznacza to ni mniej ni więcej że to bardzo dobra technologia i nie ma co tracić własnych funduszy na własne rozwiązanie które suma sumarum może okazać się gorsze lub porównywalne.
Co do Priusa Hybrid - w tej chwili rozwiązania HSD z Priusa są żywcem przeniesione do innych modeli z ewentualnym skalowaniem silnika do 2,0 lub 2,4. Hybrydy jako takie są elementem pośrednim w ewolucji do BEV i Toyota już zrobiła swoje tzn. opracowała, wdrożyła i ugruntowała pozycję hybrydy na rynku. A że Toyota była awangardą w hybrydach to teraz musi skupić się na BEV aby być także w czołówce bo awangardą już raczej nie będzie. Zatem moce zostaną przerzucone z hybryd na BEV i FCEV.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Października 2018, 16:15:27 »
Dobra, byłem przed momentem w salonie Toyoty. Corolla sedan (bo na razie nie ma kombi i nie wiadomo kiedy będzie) ma mniejszy bagażnik 452 do 502 w Priusie, ten sam rozstaw osi 2700mm, jest dłuższa 4620mm/4540mm, jest szersza 1775mm/1760mm i jest niższa 1465mm/1490mm.
Tyle że te mm róznice mogą być na karoserii i nie mozna porównać przestronności wnętrza bo nie ma wymiarów wewnętrznych. Tu wydaje mi się że jest na korzyść Priusa.
I co jeszcze mogę powiedzieć - Corolla kombi jak się pojawi będzie w zasadzie masakracją Priusa pod względem pojemności/obszerności powierzchni ładunkowej. HSD będzie to samo, z racji rozmiarów wagi Corolla nie będzie tak efektywna w zużyciu paliwa jak Prius ale powiedzmy sobie szczerze że róznica 1-2l/100km w normalnym użytkowaniu nie robi dużej różnicy aby pokryć różnicę w cenie.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Października 2018, 19:49:05 »
I co jeszcze mogę powiedzieć - Corolla kombi jak się pojawi będzie w zasadzie masakrując Priusa pod względem pojemności/obszerności powierzchni ładunkowej. HSD będzie to samo, z racji rozmiarów wagi Corolla nie będzie tak efektywna w zużyciu paliwa jak Prius ale powiedzmy sobie szczerze że różnica 1-2l/100km w normalnym użytkowaniu nie robi dużej różnicy aby pokryć różnicę w cenie.
Awaryjność i Made in Japan już zrobi różnicę.

Jednak nie powiem corolla kombi z HSD będzie łakomym kąskiem, chociaż jak widziałem jej wnętrze (oby zmienili ten ekran z pokrętłami i jego kwadratowość...), to wolę priusa.
Prius niczego nie udaje, nie ma błyskotek, chromów itd. Jest surowy i inny od wszystkich innych samochodów. Ta wyjątkowość do mnie przemówiła lata temu i dalej do mnie trafia. Chociaż do  akceptacji wyglądu zewnętrznego priusa IV przyzwyczajałem się rok. Teraz już mi się podoba, zwłaszcza czarny.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2018, 19:52:16 wysłana przez wtyku »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl