Autor Wątek: Wymiana wycieraczek szyb  (Przeczytany 14874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana wycieraczek szyb
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Marca 2019, 16:24:10 »
Uwaga ogłoszenie społeczne 

Podaje patent na nowe wycieraczki nie wydając ani grosza: 
Jeżeli uważasz że Twoja fabryczna wycieraczka jest zużyta, spróbuj zamienić gumkę wycieraczki stroną:
Zdejmujesz wycieraczkę z ramienia i wysuwasz samą gumkę z pióra, następnie wsuwasz tą samą gumkę z powrotem ale drugim końcem.
Ostrożnie z ramieniem wycieraczki aby nie walnęło o szybę!
należy zastrzec że to nie zawsze pomoże... tylko w przypadkach gdy jedna strona się "przytępiła"
U mnie taka operacja przyniosła spektakularne efekty  , temat nowych wycieraczek został odwleczony w czasie
A zwróciłeś uwagę, na fakt, że wycieraczka przesuwając się w lewo zużywa jedną krawędź, a wracając drugą...? W efekcie obie strony masz "przytępione".

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marca 2019, 17:23:51 »
Uwaga ogłoszenie społeczne 

Podaje patent na nowe wycieraczki nie wydając ani grosza: 
Jeżeli uważasz że Twoja fabryczna wycieraczka jest zużyta, spróbuj zamienić gumkę wycieraczki stroną:
Zdejmujesz wycieraczkę z ramienia i wysuwasz samą gumkę z pióra, następnie wsuwasz tą samą gumkę z powrotem ale drugim końcem.
Ostrożnie z ramieniem wycieraczki aby nie walnęło o szybę!
należy zastrzec że to nie zawsze pomoże... tylko w przypadkach gdy jedna strona się "przytępiła"
U mnie taka operacja przyniosła spektakularne efekty  , temat nowych wycieraczek został odwleczony w czasie
A zwróciłeś uwagę, na fakt, że wycieraczka przesuwając się w lewo zużywa jedną krawędź, a wracając drugą...? W efekcie obie strony masz "przytępione".

Słuszna uwaga Jasio, jednak podczas pracy wycieraczki jedna strona gumki "tępi" się szybciej niż druga. Widać to podczas pracy wycieraczki gdy pierwszy ruch ramienia wycieraczki rozmazuje a drugi powrotny już zbiera całość. Tak jak napisałem- nie w każdym przypadku taki zabieg pomoże, szczególnie jeżeli masz mocno zużyte gumki

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Marca 2019, 18:34:45 »

Znalazłem natomiast całe wycieraczki:
https://wycieraczkidoszyb.pl/product-zul-7761-Wycieraczki-Valeo-XTRM-Toyota-C-HR-od-2016r.html
Czy ktoś ma z nimi jakieś doświadczenie?

jesli chodzi o VALEO XTRM od 2006 roku je kupuje we wszystkich samochodach zminiałem na ten model wystarcza na lata....Super sie sprawują
nie bedziesz kolego załował POLECAM  :) naprawde!

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Marca 2019, 22:20:54 »
Kupiłem i założyłem właśnie te gumki:
https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-toyota-auris-avensis-verso-aygo-c-hr-7322897444?snapshot=MjAxOS0wMy0xM1QxNToxMjowOS41ODhaO2J1eWVyOzJlOWNkYmY1YWZjMTA4NzEyMDdhZDE4ODJiODJiY2FiYTM4ZDk4MTZjZWI4MzEzMzc0ZmY3MGZhMjNkNDc1NWY%3D

Okazuje się, że wycieraczki jak nowe - zbierają idealnie, cicho.
Za takie pieniądze to można wycieraczki wymieniać nawet co pare miesięcy.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Marca 2019, 14:46:12 »
Przed dwoma tygodniami założyłem wycieraczki Bosch, ale skusiłem się na gumki proponowane przez kolegę Marcin_RAMZES. Założyłem je do oryginalnych piór i pierwsze uruchomienie zaskoczenie,są porównywalne z markowymi za 120 zł.żadnych smug i skoków szyba równo czysta. Zostawiłem je na szybie, zobaczę ile wytrzymają.Oryginały wytrzymały 11 msc.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2019, 15:37:23 »
Witam
W poprzednim poście zachwalałem kupione gumki,wytrzymały parę dni,skaczą po szybie i niemiłosiernie zgrzytają.Pieniądze wyrzucone w błoto.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2019, 16:29:20 »
No to kiepsko :/ Zobaczymy jak bedzie u mnie, ale pewnie tak samo.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2019, 19:27:32 »
W poprzednim poście zachwalałem kupione gumki,wytrzymały parę dni,skaczą po szybie i niemiłosiernie zgrzytają.Pieniądze wyrzucone w błoto.
patrzyłeś czy są dobrze założone lub nie wysunęły się z prowadnic ?
Szyby nie rysują ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2019, 20:36:58 »
Sprawdzałem są założone prawidłowo,ale jak prysnę na szybę płynem ze spryskiwacza to przez chwilę działają dobrze. Przy dzisiejszej pogodzie, śnieg z deszczem zgrzytają i skaczą. Przy montażu gumek palce miałem ciemne od jakiegoś smaru, pewnie się już wytarł i po poślizgu.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Marca 2019, 20:42:45 »
Przy montażu gumek palce miałem ciemne od jakiegoś smaru, pewnie się już wytarł i po poślizgu.
Moje były czyste jak zakładałem.

Offline Grzesiek C-HR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Marca 2019, 21:28:43 »
Ten ciemny nalot na palcach to grafit na aukcji piszą że nie grafitowe  :o

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2019, 17:40:47 »
Potwierdzam - zachwalane przeze mnie wcześniej gumki są gówno warte. Pierwszy deszcz i skaczą tak, że nie dało się jechać. Zajechałem do salonu i kupiłem oryginalne wycieraczki, a tamte do kosza. Nie kupujcie tego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl