Autor Wątek: Prius Plus skrzypienie przedniego zawieszenia  (Przeczytany 6813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Prius Plus skrzypienie przedniego zawieszenia
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2020, 12:54:50 »
Sprawdź prowadnice zacisków.
Ja wymieniłem wszystkie P+T, klocki i tarcze oraz łożyska i teraz mam całkowitą ciszę. Przedtem też miałem stuk przy hamowaniu.
Aha, prowadnice muszą mieć gumki. Starych nie warto smarować, tylko od razu wymiana. Koszt znikomy.

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sierpnia 2020, 11:09:17 »
Przyjrzę się temu bliżej w weekend, bo wtedy będę miał czas, żeby trochę pogrzebać w aucie.
Co jednak mnie dość mocno zastanawia  :o - to pukanie jest słyszalne praktycznie zawsze gdy występuje jakieś przyspieszenie w kierunku wzdłużnym (przyspieszanie lub zwalnianie).
Celowo nie piszę tutaj o hamowaniu, bo nawet nie naciskając hamulca, potrafię usłyszeć te pukanie.
Przykład: ruszam spod świateł (PUK) -> przyspieszam do 40km/h, przestaję przyspieszać (przestaję naciskać pedał przyspieszenia) -> samochód zwalnia (hamowanie z odzyskiem energii przez układ hybrydowy) do ok. 20km/h -> naciskam znowu pedał przyspieszenia (PUK). :wallbash:

Dlatego mam taki mindfu*k, że podejrzewam tutaj np. półoś napędową, bo taka sytuacja, jak opisałem powyżej - w ogóle nie "obciąża" hamulców, więc jeśli pukanie jest efektem jakiegoś luzu, to ten luz prawdopodobnie jest gdzie indziej niż w układzie hamulcowym.

Naoglądałem się już wielu filmów na YT (przeważnie zagranicznych). Odgłosy stukania na tych filmach przeważnie są dość proste - albo wybite sworznie, albo osłona podwozia, stukająca o podwozie. Takiego przypadku jak jest u mnie - nie potrafię nigdzie znaleźć. Tymbardziej głupieję, bo byłem specjalnie w ASO Toyota na badaniu technicznym i na szarpakach nie wyszły żadne problemy z przednim zawieszeniem. :wallbash: :|

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sierpnia 2020, 13:38:52 »
UPDATE: Od razu przepraszam, że post pod postem, ale nie potrafiłem nigdzie znaleźć opcji edycji posta.
Tak dla zobrazowania, udało mi się znaleźć jeden filmik, na którym słychać bardzo podobne dźwięki jak u mnie.
https://www.youtube.com/watch?v=3iThtb9bH08

Jak się przysłuchacie to chodzi mi o to co słychać w:
2. sekunda
11. sekunda
34. sekunda
46. sekunda
55. sekunda
60. sekunda

Jest jeszcze kilka innych fragmentów, ale te pukania są dość głośne i wyraźne.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Sierpnia 2020, 10:14:11 »
Dlatego mam taki mindfu*k, że podejrzewam tutaj np. półoś napędową, bo taka sytuacja, jak opisałem powyżej - w ogóle nie "obciąża" hamulców, więc jeśli pukanie jest efektem jakiegoś luzu, to ten luz prawdopodobnie jest gdzie indziej niż w układzie hamulcowym.
Skoro diagnosta nie stwierdził luzów w zawieszeniu(oby miał racje bo niektóre luzy potrafią się nieźle maskować)to może jakaś poducha związana z silnikiem i skrzynią biegów .Trzeba rękoma ,albo lepiej wcisnąć gdzieś kawał przedłużki i ruszać na boki i góra dół naprawdę solidnie całym układem napędowym dodatkowo przejrzał bym układ wydechowy .
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl